Pisztáciás babka
Hozzávalók
2 darab püspökkenyér formához (kb. 20x11 cm):
némi zsiradék
sütőpapír
Tésztához:
160 ml tej
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
2 darab tojás (M-es)
120 g vaj vagy margarin
Töltelékhez:
250 g pisztáciakrém
75 g hántolt, sótlan pisztácia
Sziruphoz:
75 ml víz
60 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
Elkészítés
Előkészítés:
A két sütőformát zsiradékkal kikenjük és az aljukat sütőpapírral béleljük. A pisztáciát durvára aprítjuk. A tejet felmelegítjük, és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.
Töltelék:
A pisztáciakrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy körben egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott pisztáciát egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszan oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).
Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.
Töltelék:
A pisztáciakrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy körben egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott pisztáciát egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszan oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).
Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Egy nagy babkát is készíthetünk, ehhez válasszunk egy kb. 40x13 cm-es püspökkenyér formát. A nagy méretű babka formázásánál különösen figyeljünk arra, hogy a tekercsek vágott oldala végig felülre kerüljön, miközben a két darabot egymás köré csavarjuk.
Kedvencnek jelölöm
Pisztáciás babka
Hozzávalók
2 darab, kb 20-22 szelet elkészítéséhez
2 darab püspökkenyér formához (kb. 20x11 cm):
némi zsiradék
sütőpapír
Tésztához:
160 ml tej
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g cukor
2 darab tojás (M-es)
120 g vaj vagy margarin
Töltelékhez:
250 g pisztáciakrém
75 g hántolt, sótlan pisztácia
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A két sütőformát zsiradékkal kikenjük és az aljukat sütőpapírral béleljük. A pisztáciát durvára aprítjuk. A tejet felmelegítjük, és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.
Töltelék:
A pisztáciakrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy körben egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott pisztáciát egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszan oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).
Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.
Töltelék:
A pisztáciakrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy körben egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott pisztáciát egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszan oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).
Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Egy nagy babkát is készíthetünk, ehhez válasszunk egy kb. 40x13 cm-es püspökkenyér formát. A nagy méretű babka formázásánál különösen figyeljünk arra, hogy a tekercsek vágott oldala végig felülre kerüljön, miközben a két darabot egymás köré csavarjuk.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?