Rozsos-tökmagos kenyér
Hozzávalók
Tepsihez:
                                        sütőpapír
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        80 g nagyszemű rozspehely (vagy zabpehely)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb. 370 ml víz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        220 g búzaliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 g rozsliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 evőkanál olaj (pl. olíva, napraforgó)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál (kb. 10 g) só
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál (kb. 7 g) cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        150 g hántolt tökmag
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Elkészítés
Előkészítés:
                                    A rozspelyhet egy tálba szórjuk. A vízből 150 ml-t kimérünk, felforrósítjuk, a rozspehelyre öntjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk, ameddig megduzzad és felszívja a vizet. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
                                
                            Elkészítés:
                                    Tészta:
A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
                            A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek.
                                    Paradicsomos-bazsalikomos ízesítésű vajjal vagy fűszervajjal tálalhatjuk a kenyeret.  
A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
                            A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
                        
                            Kedvencnek jelölöm
                        
                                                    
                                            
                Rozsos-tökmagos kenyér
Hozzávalók
kb. 18 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
                                        sütőpapír
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        80 g nagyszemű rozspehely (vagy zabpehely)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb. 370 ml víz
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        220 g búzaliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 g rozsliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 evőkanál olaj (pl. olíva, napraforgó)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál (kb. 10 g) só
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál (kb. 7 g) cukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        150 g hántolt tökmag
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
                                    A rozspelyhet egy tálba szórjuk. A vízből 150 ml-t kimérünk, felforrósítjuk, a rozspehelyre öntjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk, ameddig megduzzad és felszívja a vizet. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
                                
                            Elkészítés:
                                    Tészta:
A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
                            A kétféle lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a sót, valamint a megduzzadt rozspelyhet és a többi vizet felmelegítve. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tökmagból egy evőkanállal félreteszünk, a többi magot röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk és a tepsire helyezzük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A kenyér tetejét kevés vízzel megkenjük, és a félretett tökmaggal megszórjuk. A tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek.
                                    Paradicsomos-bazsalikomos ízesítésű vajjal vagy fűszervajjal tálalhatjuk a kenyeret.  
A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
                            A kenyér fagyasztható egyben és szeletelve – például pirításhoz
                                            Legújabb cikkek
    1
                        
            
    Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
    2
                        
            
    Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
    3
                        
            
    Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
                    
                    
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?