Sokmagvas pogácsa
Hozzávalók
Tésztához:
500 g búzaliszt
250 g lágy margarin
250 g tejföl
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 db tojás (M-es)
1 db tojássárgája (M-es)
1 evőkanál (10 g) só
60 g napraforgómag
60 g tökmag
Kenéshez:
1 db tojás (M-es)
Szóráshoz:
kb. 8-10 g szezámmag
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt, majd hozzámorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót a magvak kivételével. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává dagasztjuk, közben apránként beleszórjuk a napraforgó- és tökmagot is. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval (kb. 3,5 cm ⌀) kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt, majd hozzámorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót a magvak kivételével. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává dagasztjuk, közben apránként beleszórjuk a napraforgó- és tökmagot is. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval (kb. 3,5 cm ⌀) kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A napraforgó- és tökmagot felhasználás előtt forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpiríthatjuk.
A pogácsa tetejét köménymaggal is megszórhatjuk.
A pogácsa tetejét köménymaggal is megszórhatjuk.
Kedvencnek jelölöm
Sokmagvas pogácsa
Hozzávalók
kb. 36-38 darab elkészítéséhez
Tésztához:
500 g búzaliszt
250 g lágy margarin
250 g tejföl
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 db tojás (M-es)
1 db tojássárgája (M-es)
1 evőkanál (10 g) só
60 g napraforgómag
60 g tökmag
Kenéshez:
1 db tojás (M-es)
Szóráshoz:
kb. 8-10 g szezámmag
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt, majd hozzámorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót a magvak kivételével. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává dagasztjuk, közben apránként beleszórjuk a napraforgó- és tökmagot is. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval (kb. 3,5 cm ⌀) kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt, majd hozzámorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót a magvak kivételével. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává dagasztjuk, közben apránként beleszórjuk a napraforgó- és tökmagot is. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval (kb. 3,5 cm ⌀) kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A napraforgó- és tökmagot felhasználás előtt forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpiríthatjuk.
A pogácsa tetejét köménymaggal is megszórhatjuk.
A pogácsa tetejét köménymaggal is megszórhatjuk.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?