Színes fonott kalács
Hozzávalók
sütőpapír
Tésztához:
200 ml tej
70 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Töltelékhez:
100 g aszalt sárgabarack
75 g csokoládé csepp
kevés búzaliszt
25 g aprított pisztácia
Kenéshez:
kb. 2 evőkanál habtejszín vagy vaj
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Az aszalt sárgabarackot kis darabokra vágjuk. A tésztát liszttel meghintjük, majd enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és harmadoljuk. Mindegyik harmadba belegyúrunk 1-1 hozzávalót: a csokoládé cseppeket, a sárgabarack darabkákat és a pisztáciát. A tésztából 3 darab kb. 30 cm hosszú hengereket formázunk, majd a hengereket megfonjuk (1. kép).
Kenés:
A tésztavégeket jól összenyomkodjuk (2. kép). A kalácsot a tepsibe tesszük, a tejszínnel vagy a vajjal megkenjük, és meleg helyen még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. (kb. 20-30 perc). A kalácsot a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Az aszalt sárgabarackot kis darabokra vágjuk. A tésztát liszttel meghintjük, majd enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és harmadoljuk. Mindegyik harmadba belegyúrunk 1-1 hozzávalót: a csokoládé cseppeket, a sárgabarack darabkákat és a pisztáciát. A tésztából 3 darab kb. 30 cm hosszú hengereket formázunk, majd a hengereket megfonjuk (1. kép).
Kenés:
A tésztavégeket jól összenyomkodjuk (2. kép). A kalácsot a tepsibe tesszük, a tejszínnel vagy a vajjal megkenjük, és meleg helyen még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. (kb. 20-30 perc). A kalácsot a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Klasszikus fonott kalács készítéséhez ne használjunk tölteléket.
A fonott kalács fagyasztható.
A fonott kalács fagyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Színes fonott kalács
Hozzávalók
kb. 18 szelet elkészítéséhez
sütőpapír
Tésztához:
200 ml tej
70 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Töltelékhez:
100 g aszalt sárgabarack
75 g csokoládé csepp
kevés búzaliszt
25 g aprított pisztácia
Kenéshez:
kb. 2 evőkanál habtejszín vagy vaj
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Az aszalt sárgabarackot kis darabokra vágjuk. A tésztát liszttel meghintjük, majd enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és harmadoljuk. Mindegyik harmadba belegyúrunk 1-1 hozzávalót: a csokoládé cseppeket, a sárgabarack darabkákat és a pisztáciát. A tésztából 3 darab kb. 30 cm hosszú hengereket formázunk, majd a hengereket megfonjuk (1. kép).
Kenés:
A tésztavégeket jól összenyomkodjuk (2. kép). A kalácsot a tepsibe tesszük, a tejszínnel vagy a vajjal megkenjük, és meleg helyen még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. (kb. 20-30 perc). A kalácsot a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Az aszalt sárgabarackot kis darabokra vágjuk. A tésztát liszttel meghintjük, majd enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és harmadoljuk. Mindegyik harmadba belegyúrunk 1-1 hozzávalót: a csokoládé cseppeket, a sárgabarack darabkákat és a pisztáciát. A tésztából 3 darab kb. 30 cm hosszú hengereket formázunk, majd a hengereket megfonjuk (1. kép).
Kenés:
A tésztavégeket jól összenyomkodjuk (2. kép). A kalácsot a tepsibe tesszük, a tejszínnel vagy a vajjal megkenjük, és meleg helyen még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. (kb. 20-30 perc). A kalácsot a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Klasszikus fonott kalács készítéséhez ne használjunk tölteléket.
A fonott kalács fagyasztható.
A fonott kalács fagyasztható.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?