Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Színes fonott kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 18 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 18 szelet elkészítéséhez

sütőpapír

Tésztához:

200 ml tej
70 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
100 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)

Töltelékhez:

100 g aszalt sárgabarack
75 g csokoládé csepp
kevés búzaliszt
25 g aprított pisztácia

Kenéshez:

kb. 2 evőkanál habtejszín vagy vaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
Az aszalt sárgabarackot kis darabokra vágjuk. A tésztát liszttel meghintjük, majd enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és harmadoljuk. Mindegyik harmadba belegyúrunk 1-1 hozzávalót: a csokoládé cseppeket, a sárgabarack darabkákat és a pisztáciát. A tésztából 3 darab kb. 30 cm hosszú hengereket formázunk, majd a hengereket megfonjuk (1. kép).

Kenés:
A tésztavégeket jól összenyomkodjuk (2. kép). A kalácsot a tepsibe tesszük, a tejszínnel vagy a vajjal megkenjük, és meleg helyen még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz. (kb. 20-30 perc). A kalácsot a sütő középső részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

Klasszikus fonott kalács készítéséhez ne használjunk tölteléket.
A fonott kalács fagyasztható.
A Színes fonott kalács ünnepeken lehet a terített asztal dísze. A Színes fonott kalács háromkülönböző ízesítésű ágát összefonjuk. A Színes fonott kalács hármas fonással készül.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!