Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tejes zsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Sütőformához (kb. 30 x 20 cm):

némi zsiradék

Élesztős tésztához:

250 ml tej
100 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
50 g cukor
2 csipet só
1 darab tojásfehérje (M-es)

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint. Zsiradékkal kenjük kis a sütőformát.

Elkészítés:

Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. Formázzuk a tésztát tekerccsé, és vágjuk kb. 12 egyforma darabra. A darabokból formázzunk golyókat és tegyük őket a hajtással lefelé, nem túl közel egymáshoz a sütőformába, és hagyjuk őket meleg helyen kb. 20-25 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a golyókat, majd helyezzük a tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra.

Sütési idő: kb. 25-28 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A tejes zsemlét langyosan a legjobb fogyasztani.

Tipp:

A zsemlék fagyaszthatóak.
Tejes zsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
58 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!