Tejes zsemle
Hozzávalók
Sütőformához (kb. 30 x 20 cm):
némi zsiradék
Élesztős tésztához:
250 ml tej
100 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
2 csipet só
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Elkészítés
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint. Zsiradékkal kenjük kis a sütőformát.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. Formázzuk a tésztát tekerccsé, és vágjuk kb. 12 egyforma darabra. A darabokból formázzunk golyókat és tegyük őket a hajtással lefelé, nem túl közel egymáshoz a sütőformába, és hagyjuk őket meleg helyen kb. 20-25 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a golyókat, majd helyezzük a tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tejes zsemlét langyosan a legjobb fogyasztani.
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. Formázzuk a tésztát tekerccsé, és vágjuk kb. 12 egyforma darabra. A darabokból formázzunk golyókat és tegyük őket a hajtással lefelé, nem túl közel egymáshoz a sütőformába, és hagyjuk őket meleg helyen kb. 20-25 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a golyókat, majd helyezzük a tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tejes zsemlét langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
A zsemlék fagyaszthatóak.
Kedvencnek jelölöm
Tejes zsemle
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Sütőformához (kb. 30 x 20 cm):
némi zsiradék
Élesztős tésztához:
250 ml tej
100 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
2 csipet só
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint. Zsiradékkal kenjük kis a sütőformát.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. Formázzuk a tésztát tekerccsé, és vágjuk kb. 12 egyforma darabra. A darabokból formázzunk golyókat és tegyük őket a hajtással lefelé, nem túl közel egymáshoz a sütőformába, és hagyjuk őket meleg helyen kb. 20-25 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a golyókat, majd helyezzük a tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tejes zsemlét langyosan a legjobb fogyasztani.
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket. A hozzávalókat konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át még egyszer röviden. Formázzuk a tésztát tekerccsé, és vágjuk kb. 12 egyforma darabra. A darabokból formázzunk golyókat és tegyük őket a hajtással lefelé, nem túl közel egymáshoz a sütőformába, és hagyjuk őket meleg helyen kb. 20-25 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a golyókat, majd helyezzük a tepsit a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tejes zsemlét langyosan a legjobb fogyasztani.
Tipp:
A zsemlék fagyaszthatóak.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?