
Tönkölybúzazsemle



Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Szóráshoz:
Elkészítés
Elkészítés:
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.
Tippek:
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.


Tönkölybúzazsemle
Hozzávalók
16 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.
Tippek:
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.

Legújabb cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?