Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzazsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

16 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
250 g búzaliszt
½ teáskanál só
1 teáskanál cukor
200 ml meleg víz

Szóráshoz:

10 g lenmag
10 g szezámmag
10 g napraforgómag
10 g mák
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.

Tippek:

A tekercsek, zsemlék tetejére tetszés szerint szórhatunk:
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.
Tönkölybúzazsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!