
Tönkölybúzazsemle



Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 tasak Dr. Oetker Szárított Rozskovász
½ teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 pohár Dr. Oetker Creme Vega
200 ml meleg víz
Szóráshoz:
10 g lenmag
10 g szezámmag
10 g napraforgómag
10 g mák
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.
Tippek:
A tekercsek, zsemlék tetejére tetszés szerint szórhatunk:
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.

Kedvencnek jelölöm

Tönkölybúzazsemle
Hozzávalók
16 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Élesztős tésztához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
½ teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 pohár Dr. Oetker Creme VEGA
200 ml meleg víz
Szóráshoz:
10 g lenmag
10 g szezámmag
10 g napraforgómag
10 g mák
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.
Tippek:
A tekercsek, zsemlék tetejére tetszés szerint szórhatunk:
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?