Vegán fánkok
Hozzávalók
Vegán fánk tészttához:
200 ml mandula ital
50 g vegán margarin vagy vegán vaj
350 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
Sütéshez:
étolaj, pl. napraforgóolaj
Ezenkívül:
egy kevés porcukor
Elkészítés
Előkészítés:
Melegítsük fel a mandulaitalt, és olvasszuk fel benne a vegán zsiradékot.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a langyos mandulaital és zsiradék keverékét. Keverjük össze az egészet röviden a konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, és enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át, és kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk ki. Először szúrjunk ki (Ø kb. 9 cm) tésztákat, majd szúrjuk ki a tészták közepét (Ø kb. 4 cm). Takarjuk le a kiszaggatott fánkokat, és meleg helyen hagyjuk kelni, további kb. 15-20 percig.
Sütés:
Közben az étolajat egy serpenyőben melegítsük fel. A zsiradékba tartott fakanállal ellenőrizhetjük a megfelelő hőmérsékletet. Ha buborékok képződnek a fakanál körül az étolaj hőmérséklete megfelelő.
A forró zsiradékban süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Ezután szűrőkanállal vegyük ki a fánkokat, konyhai törlőpapíron jól csepegtessük le, és még melegen, porcukorral megszórva tálaljuk.
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a langyos mandulaital és zsiradék keverékét. Keverjük össze az egészet röviden a konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, és enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át, és kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk ki. Először szúrjunk ki (Ø kb. 9 cm) tésztákat, majd szúrjuk ki a tészták közepét (Ø kb. 4 cm). Takarjuk le a kiszaggatott fánkokat, és meleg helyen hagyjuk kelni, további kb. 15-20 percig.
Sütés:
Közben az étolajat egy serpenyőben melegítsük fel. A zsiradékba tartott fakanállal ellenőrizhetjük a megfelelő hőmérsékletet. Ha buborékok képződnek a fakanál körül az étolaj hőmérséklete megfelelő.
A forró zsiradékban süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Ezután szűrőkanállal vegyük ki a fánkokat, konyhai törlőpapíron jól csepegtessük le, és még melegen, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp:
Díszítsük a vegán fánkokat tetszés szerint porcukormázzal és/vagy Dr. Oetker Dekorcukrokkal.
Kedvencnek jelölöm
Vegán fánkok
Hozzávalók
kb. 10-12 darab elkészítéséhez
Vegán fánk tészttához:
200 ml mandula ital
50 g vegán margarin vagy vegán vaj
350 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
Sütéshez:
étolaj, pl. napraforgóolaj
Ezenkívül:
egy kevés porcukor
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Melegítsük fel a mandulaitalt, és olvasszuk fel benne a vegán zsiradékot.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a langyos mandulaital és zsiradék keverékét. Keverjük össze az egészet röviden a konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, és enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át, és kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk ki. Először szúrjunk ki (Ø kb. 9 cm) tésztákat, majd szúrjuk ki a tészták közepét (Ø kb. 4 cm). Takarjuk le a kiszaggatott fánkokat, és meleg helyen hagyjuk kelni, további kb. 15-20 percig.
Sütés:
Közben az étolajat egy serpenyőben melegítsük fel. A zsiradékba tartott fakanállal ellenőrizhetjük a megfelelő hőmérsékletet. Ha buborékok képződnek a fakanál körül az étolaj hőmérséklete megfelelő.
A forró zsiradékban süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Ezután szűrőkanállal vegyük ki a fánkokat, konyhai törlőpapíron jól csepegtessük le, és még melegen, porcukorral megszórva tálaljuk.
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a langyos mandulaital és zsiradék keverékét. Keverjük össze az egészet röviden a konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, és enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át, és kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk ki. Először szúrjunk ki (Ø kb. 9 cm) tésztákat, majd szúrjuk ki a tészták közepét (Ø kb. 4 cm). Takarjuk le a kiszaggatott fánkokat, és meleg helyen hagyjuk kelni, további kb. 15-20 percig.
Sütés:
Közben az étolajat egy serpenyőben melegítsük fel. A zsiradékba tartott fakanállal ellenőrizhetjük a megfelelő hőmérsékletet. Ha buborékok képződnek a fakanál körül az étolaj hőmérséklete megfelelő.
A forró zsiradékban süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Ezután szűrőkanállal vegyük ki a fánkokat, konyhai törlőpapíron jól csepegtessük le, és még melegen, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp:
Díszítsük a vegán fánkokat tetszés szerint porcukormázzal és/vagy Dr. Oetker Dekorcukrokkal.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?