Pudingok és krémek
Tippek és trükkök a tökéletes desszertek elkészítéséhez.
Amennyiben el szeretnénk kerülni a főzőpudingok fölének kialakulását, helyezzünk fóliát a még forró pudingra. A puding állaga így lágyabbá válik.

A főzőpudingot az elkészítés után ne kóstolgassuk többször ugyanazzal a kiskanállal, mert ezáltal a puding felhígul, folyóssá válik. Az emberi nyál egy olyan keményítő lebontó enzimet (amiláz) tartalmaz, amely már kis mennyiségben is vizes állagúvá teheti a pudingot.
A pudingok elkészítéséhez a gyorsabb felmelegedés érdekében használjunk szobahőmérsékletű tejet.
Ízlések és pofonok, azonban a zsírosabb tejjel teltebb ízhatást érhetünk el.
A kész pudingot a szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni a tálkákban/poharakban, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Amennyiben kevergetve szeretnénk hűteni, a puding szerkezete megbomlik és lágyabb puding lesz a végeredmény.
Egy mikrohullámú sütőhöz való nagyobb tálba (lehet üveg is) öntsük a pudingport és az ízlés szerinti cukrot. Mérjük ki az 500 ml tejet és ebből kb. 6 evőkanállal tegyünk a porhoz és keverjük csomómentesre, majd a maradék tejet is adjuk hozzá és keverjük el. Tegyük a mikrohullámú sütőbe és 600 W-on kb. 6-7 perc alatt elkészítjük a pudingot. 2 percenként kézi habverővel erőteljesen keverjük meg.
Kérjük, vegye figyelembe saját mikrohullámú sütője tulajdonságait.

A tej nem ég le, ha a puding főzése előtt az edényt hideg vízzel kiöblítjük vagy a szükséges cukor felét az edény aljában eloszlatjuk és utána öntjük rá a tejet (ne keverjük meg!), majd úgy forraljuk fel. A cukor, ami csak lassan olvad fel a tejben, megakadályozza a leégést.
A formákat használat előtt hideg vízzel öblítsük ki, majd a formában kihűlt pudingot legalább 3-4 órára tegyük hűtőszekrénybe. Mielőtt kifordítjuk, a forma oldalánál kicsit mozgassuk meg a pudingot, hogy biztosan elváljon a forma falától.

Bármelyik növényi tej alkalmas a puding főzéséhez. Azonban tudni kell, hogy ezekkel elkészítve színe és íze is változhat a megszokott pudingnak.
200 ml tejszín és 300 ml tej használatával pudingunknak még intenzívebb, teltebb ízhatása és krémes állaga lesz.
A desszertek díszítésénél a friss gyümölcs használata látványossá és vonzóvá teszi a készítményeinket. A díszítéshez mindig olyan gyümölcsöt válasszunk, ami színben és ízben jól társítható a készítendő édességgel. Ezeket a gyümölcsöket csak tálalás előtt néhány perccel készítsük el, így megelőzhető az esztétikai romlás.
Készíthetünk például eperlegyezőt. Ehhez az epret szárától kezdve vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon, majd óvatosan legyező alakúra nyomjuk. Nagyon egyszerű és mutatós, ha a málnát, valamint a szedret porcukorral vékonyan meghintjük és mentalevelet is használunk a díszítésükhöz.

Ha cseresznyét vagy meggyet tisztítás (mosás) után félig kristálycukorba mártjuk, akkor igen előkelő dísze lehet desszertünknek.
Különböző ízű pudingokat rétegezhetünk is, ilyenkor egy-egy réteg ráöntése között várjunk néhány percet, nehogy összekeveredjen a két különböző puding.

Főzzünk egy csokoládé és egy vaníliaízű pudingot. Kanalanként tegyük egy tálba, vagy formába, majd egy villával spirál alakban keverjük át. Ez létrehozza a márványos hatást

A pudingport a leírás szerint, de csak 350 ml tejjel főzzük meg, majd hűlni hagyjuk. Közben 250 g margarint és 150 g porcukrot habosra keverünk, a kihűlt pudingot hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. A krémmel nemcsak megtölthetjük, de bevonhatjuk és díszíthetjük is tortánkat.
Gyümölcsös íze érdekében tej helyett alma- vagy multivitaminlével készítsünk vaníliaízű pudingot, s rétegezzük gyümölccsel. Ez a pudingnak más megjelenést ad. Próbálja ki a gyümölcsös csíkos receptet.

A krémporok felveréséhez és a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen a hűtött tej használata.
1/3-ad arányban ajánljuk helyettesíteni a tejet. Például, amennyiben a desszerthez 600 ml hideg tej hozzáadása szükséges, használhatunk 200 ml hideg habtejszín + 400 ml hideg tej keverékét is a felveréshez. A kész krémünk masszívabb és teltebb ízű lesz.
A feltűntetett keverési időt mindig tartsuk be, mert a keverékben lévő emulgeálószerek csak ennyi idő alatt tudnak megfelelő stabilitást adni.
Az olyan desszertek, amiknek a hozzávalói hőkezelés nélküli nyersanyagokat tartalmaznak, mint pl. tejszín, túró, joghurt, tej, stb. tálalásig mindenképpen tartsuk hűtőben, s a maradékot rögtön tegyük vissza. Ha így járunk el, akkor biztonsággal 1-2 napig lesznek fogyaszthatók.
A hőkezelés elősegíti az eltarthatóságot. Ezeket a süteményeket hűtőszekrényben, akár 2-3 napig is eltarthatjuk.
Mind a gyümölcsöt, mind a kakaót minden esetben csak tálalás, fogyasztás előtt tegyük a hűtőből kivett desszertre. Amennyiben a gyümölcsöt már az elkészítés után rátesszük, belesüllyedhet, illetve levet ereszthet a desszert tetején, ugyanakkor a kakaópor pedig bevizesedhet.
Desszertek kikeverésénél előbb tegyük a kimért tejet a keverőedénybe, majd utána a port. Süteményeknél előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd ehhez keverjük a nedveset.
Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.
