Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kelt tészta alaprecept

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Kelt tészta alaprecept

50 dkg liszt
7 dkg vaj
7 dkg porcukor
0,5 dkg só
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 db tojássárgája
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A sütőt felmelegítjük kb.: 50 C-ra, ha elérte ezt a hőfokot kikapcsoljuk.
Így kelesztőnek használjuk a sütőt!

Elkészítés

A lisztet átszitáljuk és fellangyosítjuk. A tejet kéz melegre melegítjük (ne legyen meleg, mert akkor leforrázzuk az élesztő gombáinkat és nem fog megkelni a tésztánk!). Az élesztőt egy csipetnyi porcukorral kissé összemorzsolom, majd ráöntöm a tej felét és feloldom benne az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést készítek, ide öntöm az élesztős tejet, kevés lisztet húzok a tetejére, s konyharuhával lefedve beteszem a "kelesztőbe". Akkor jó, ha megnő a térfogata, megrepedezik a liszt a tetején, vagy ha benyomom, akkor rugalmatlan a tészta! Közben a maradék tejhez adom a sót, a vajat, a maradék porcukrot és a tojássárgátját. Folyamatos kevergetés mellett feloldom.
Az érett kovászra öntöm a tojásos tejet és begyúrom, akkor jó, ha hólyagos a tészta és elválik az edény falától! Lelisztezem az edény alját, beleteszem a kigömbölyített tésztát és megkenem egy kevés olajjal. Konyharuhával letakarva 30 percet kelesztem.
Ekkor szellőztetés gyanánt újra átgyúrom, majd lisztezett edénybe teszem, megkenem olajjal, lefedem konyharuhával és visszateszem még 30 percet kelni.

Felhasználástól függően nyújtom, darabolom, töltöm.

Alternatív elkészítés

Készíthetünk belőle brióst, kalácsot, ökörszemet, buktát, stb.-t!
Kelt tészta alaprecept

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!