Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Máktorta, sütés nélkül

Szükséges idő 20-40 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Máktorta, sütés nélkül

fél kg feketeszeder

a mák alaphoz:

30 dkg darált mák
20 dkg darált keksz
1- 2 ek darált dió
1-2 ek mandula
1-2 ek mogyoró
8 dkg vaj vagy margarin
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanál fahéj
1- 2 evőkanál méz (ha édes a mák és a keksz is, ez el is hagyható, vagy néhány csepp édesítőszerrel helyettesíthető)
2 evőkanál szeder vagy bármilyen gyümölcslekvár
1-2 evőkanál feketekávé
1 zacskó Dr. Oetker Vanillincukor vagy pár csepp vanília aroma
fél evőkanál rum vagy néhány csepp rum aroma
1- 1,5 dl forralt tej

A túrókrém-réteghez:

25 dkg krémes állagú tehéntúró (műanyag dobozos)
1 zacskó vaníliás puding (lehet a hidegen felhasználható)
néhány csepp folyékony édesítőszer
1 zacskó Dr. Oetker Vanillincukor, vagy egy kávéskanál vanília aroma

A díszítéshez:

Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A tortalapot helyettesítő mákalaphoz a mákot, a kekszdarát, és minden egyéb hozzávalót egy mély tálban összekeverünk, és - lassan adagolva - a forralt tejet hozzáadjuk. Sűrű, nehezen dolgozható masszát kapunk. (a tejet nagyon óvatosan adagoljuk, mert lehet, hogy kevesebb is elég lesz.)
Egy kerek, lehúzható peremű, sütőpapírral bélelt tortasütőbe jól belenyomkodjuk a mákos masszát, vékonyan megkenjük lekvárral, és ráhalmozzuk a feketeszeder felét, majd a közben elkészített pudingos, zselatinos túrókrémet. (a vaníliás pudingot gépi habverővel keményre felverjük, vagy előre felfőzzük, jól kihűtjük – kevés cukorral, és a zacskón előírtnál kicsivel kevesebb tejjel készítsük.) Lassú fokozaton hozzákeverjük a túrót, hozzáadjuk a zselatinport, kevés citromhéjat, citromlevet, vaníliás ízesítőt, esetleg édesítőszert, vagy mézet, ízlés szerint.
Ha gazdagabbá akarjuk tenni, felverhetünk hozzá 2 dl friss tejszínt, egy habfixálóval, amivel óvatosan összekeverjük, de e nélkül is finom.
A túrókrém tetejét szépen elsimítjuk, erre kerül a szeder másik fele, és végül ráöntjük az éppen elkészült, langyos zselatint.
Egy-két óra hűtés után különlegesen finom édességet szeletelhetünk a kávé mellé a családnak.
Aki nem szereti a mákot, az készítse az alapot darált keksz és dió, mandula keverékéből, vagy akár darált kekszből, úgy, mintha kekszgolyócskákat készítene.
A gyümölcs helyettesíthető eperrel, málnával, szeletelt őszibarackkal, ribizlivel is, mindegyik nagyon finom, és illik a mák- és a dió-keksz alaphoz is.
Díszítés:
A tortazselét 6 dl vízben feloldjuk, édesítőszerrel 1-2 perc alatt felforraljuk, majd állandó kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.

Tálalás

Tortaként szeleteljük, tejszínhabbal is díszíthető.

Tárolás

Hűtőszekrényben tárolandó.

Alternatív elkészítés

A torta alja készülhet még forralt tejben megmártott babapiskótával, és bármilyen gyümölccsel is.
Máktorta, sütés nélkül

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!