Adventi koszorú kelt tésztából
Hozzávalók
Hozzávalók a kelt tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés
Áztassunk be meleg vízbe 5 dkg mandulát, majd húzzuk le a barna héját, és egy napig szárítsuk.
Másnap daráljuk nagyon finomra - legjobb, ha kávéőrlőt használunk erre a célra -, és dolgozzuk össze a 7 dkg porcukorral, valamint annyi tojásfehérjével, hogy nagyon sűrű, de még képlékeny anyagot kapjunk.
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, és csipet cukrot adva hozzá, 5 - 10 percig meleg helyen kelni hagyjuk.
Ezután tegyük a tálba a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojásfehérjét, a felengedett margarint, majd öntsük hozzá a tejes élesztőt. Dolgozzuk össze az anyagokat, és meleg helyen, letakarva kelesszük a tésztát a kétszeresére.
A töltelék elkészítése:
Morzsoljuk össze a marcipánmasszát, öntsük hozzá a tojást, és turmixoljuk simára. A turmixolás közben lassanként adjuk a töltelékhez a mézet, a mandulát (vagy őrölt diót vagy darált mákot), a likőrt és a feldarabolt almát.
Összeállítás és sütés:
A tésztát még egyszer dagasszuk át (a díszítéshez tegyünk félre egy keveset belőle), majd nyújtsuk ki kb. 70 cm x 40 cm nagyságú téglalappá.
Kenjük rá a tölteléket, hosszanti oldaláról sodorjuk fel, és koszorú formában helyezzük el a sütőlemezen. Tojássárgájával ecseteljük be.
A félretett tésztát nyújtsuk ki, szív és csillag alakú formákkal szaggassuk ki, majd a tojássárgájával ragasszuk rá a koszorúra.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd 100 fokra mérsékelt tűznél 40 percig, tűpróbáig sütjük.
Tálalás
Alternatív elkészítés
A fenti tészta - mennyiséget megfelezhetjük. A töltelékből 2 adagot készítünk, az egyiket őrölt dióval, a másikat darált mákkal. A tészta egyik feléből 3 rúd diós bejgli, a tészta másik feléből 3 rúd mákos bejgli készíthető.
Nálunk a család minden tagja addig kóstolgatja, hogy valóban finomra sikerült-e, hogy mire észreveszem, szinte alig marad valami az egy napi munkám eredményéből.
Ezzel, az általam sütött finomsággal kívánok Mindenkinek meghitt, boldog, békés karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag új esztendőt.
Adventi koszorú kelt tésztából
Hozzávalók
Hozzávalók a kelt tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Áztassunk be meleg vízbe 5 dkg mandulát, majd húzzuk le a barna héját, és egy napig szárítsuk.
Másnap daráljuk nagyon finomra - legjobb, ha kávéőrlőt használunk erre a célra -, és dolgozzuk össze a 7 dkg porcukorral, valamint annyi tojásfehérjével, hogy nagyon sűrű, de még képlékeny anyagot kapjunk.
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, és csipet cukrot adva hozzá, 5 - 10 percig meleg helyen kelni hagyjuk.
Ezután tegyük a tálba a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojásfehérjét, a felengedett margarint, majd öntsük hozzá a tejes élesztőt. Dolgozzuk össze az anyagokat, és meleg helyen, letakarva kelesszük a tésztát a kétszeresére.
A töltelék elkészítése:
Morzsoljuk össze a marcipánmasszát, öntsük hozzá a tojást, és turmixoljuk simára. A turmixolás közben lassanként adjuk a töltelékhez a mézet, a mandulát (vagy őrölt diót vagy darált mákot), a likőrt és a feldarabolt almát.
Összeállítás és sütés:
A tésztát még egyszer dagasszuk át (a díszítéshez tegyünk félre egy keveset belőle), majd nyújtsuk ki kb. 70 cm x 40 cm nagyságú téglalappá.
Kenjük rá a tölteléket, hosszanti oldaláról sodorjuk fel, és koszorú formában helyezzük el a sütőlemezen. Tojássárgájával ecseteljük be.
A félretett tésztát nyújtsuk ki, szív és csillag alakú formákkal szaggassuk ki, majd a tojássárgájával ragasszuk rá a koszorúra.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd 100 fokra mérsékelt tűznél 40 percig, tűpróbáig sütjük.
Tálalás
Alternatív elkészítés
A fenti tészta - mennyiséget megfelezhetjük. A töltelékből 2 adagot készítünk, az egyiket őrölt dióval, a másikat darált mákkal. A tészta egyik feléből 3 rúd diós bejgli, a tészta másik feléből 3 rúd mákos bejgli készíthető.
Nálunk a család minden tagja addig kóstolgatja, hogy valóban finomra sikerült-e, hogy mire észreveszem, szinte alig marad valami az egy napi munkám eredményéből.
Ezzel, az általam sütött finomsággal kívánok Mindenkinek meghitt, boldog, békés karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag új esztendőt.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?