Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Borjúkötél

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

1/2 kg liszt
1 tojássárgája
10 dkg vaj
1 dl tejföl
kiskanál só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 tk cukor
0,5 dl olaj

Öntet:

2 dl tejföl
2 tojás

Mártogatós:

2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A vajat megolvasztjuk, majd - az olaj kivételével!- a hozzávalókból nem túl lágy tésztát dagasztunk.(míg sima lesz és elválik a kezünktől). Ha túl kemény lenne, tegyünk bele egy kevés tejet! Végül ráöntjük az olajat, és kicsit megforgatjuk a tésztát. Ezt nem kell beledolgozni!
Meleg helyen, letakarva 1 órát hagyjuk kelni.
Amikor szépen megkelt, 10-12 részre osztjuk, a darabokat kisodorjuk úgy, hogy a közepe vastagabb, a két vége vékonyabb legyen, majd ebből kis copfocskákat sodrunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymáshoz közel (max. 1 ujjnyira, de annyit sem muszáj) Majd hagyjuk még 20 percet kelni.
Addig az öntethez a tejfölt, tojást és kevés sót alaposan elkeverjük, és a sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
Az öntettel egyenletesen meglocsoljuk a köteleket, majd betesszük a sütőbe kb. 30 percre, míg szép pirosra sül. Ha túl gyorsan pirulna, takarjuk le egy kis alufóliával.
A megsült langyos borjúkötelet szeletelve, fokhagymás tejföllel tálaljuk.

Tálalás

28 cm-es kerek forma, vagy közepes szögletes tepsi.

Alternatív elkészítés

Nekem ehhez a mennyiségez most összesen 1,5 dl tej kellett. A tészta keményebb, mint egy foszlós kalácsé, kb. kenyértészta jellegű lehet. Sütés közben beszívja az öntet egy részét, ettől lesz harmatosan puha!
Az öntethez elég lehet 1 tojás+ a kimaradt fehérje is!
A képen 26cm-es kerek formában van, amiből 2 copf már kimaradt. (Ha szögletes tepsibe sütjük, akkor úgy kell lerakni, hogy az egyik copf szélesebb vége legyen a következő vékonyabb részével.)
Borjúkötél Borjúkötél Borjúkötél

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!