Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Burgonyás pogácsa

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 28-30 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 28-30 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g burgonya (hámozva mérjük le)
500 g búzaliszt
120 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
50 g tejföl
1 evőkanál só

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk és bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomóval még melegen áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót az áttört burgonyával együtt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 55-60 perc).

A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk. Jobbról balra behajtjuk a tészta egyik oldalát (2/3-ig), majd erre a tésztára ráhajtjuk a másik oldalt. Az így kapott tésztalapra felülről ráhajtjuk a tészta felét, a másik felet pedig alulról aláhajtjuk. A tetejét kissé elnyújtjuk sodrófával, majd letakarjuk és 30 percet pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, majd a hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük. Ezután kb. 2,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és a felületét éles késsel sűrűn berácsozzuk. Pogácsaszaggatóval (kb. 5 cm ⌀) kiszaggatjuk, majd a pogácsákat egymástól kellő távolságban az előkészített tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket megkenjük a felvert, kevés vízzel hígított tojással. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész pogácsákat a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Rácsozás helyett a tojással lekent pogácsák tetejét megszórhatjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
Burgonyás pogácsa

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!