Csokoládé torta
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Linzer tésztához:
Piskóta tésztához:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), amíg tésztává válik. A tésztát a megrajzolt körben nyomkodjuk laposra, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 9-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapot sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni. A tepsit hagyjuk kihűlni, majd utána béleljük ki sütőpapírral. A nyitott oldalon gyűrjük be a papírt, hogy egy peremet képezzen.
Piskóta tészta:
A tojásokat és a tojássárgáját egy keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük össze a cukrot a bourbon vaníliás cukorral, keverjük bele a tojásba és további kb. 3 percig magas fokozaton verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral, majd a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük bele. A tésztát öntsük a tepsibe, tetejét egyenletesen simítsuk el. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Lazítsuk meg a piskótát, és fordítsuk ki egy sütőpapírra. Hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Tegyük egy tányérra a tésztalapot. Távolítsuk el a sütőpapírt a piskótalapról, majd vágjuk a piskótalapot 3 kb. 13 cm széles csíkra.
Töltelék:
A tejszínt a zselatinfix-el verjük kemény habbá. Röviden keverjük bele a vaníliás cukrot és a csokoládécseppeket. Kenjük a krémet a piskótára. A ribizlilekvár 1/3-át kenjük a csíkok közepére.
Tekerjük fel az első csíkot, és helyezzük függőlegesen a linzeralap közepére. Tekerjük köré spirálisan a többi csíkot. Vágjuk le a felesleges(kilógó) tésztalapot.
Tegyünk egy tortakarikát a torta köré, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
Díszítés:
Öntsük a vaníliás tortakrémet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tejszínt, és konyhai robotgéppel(habverő) verjük az egészet kemény habbá. Szitáljuk át a kakaót, és keverjük össze a krém alig 1/3 részével. Töltsük a krémeket egy-egy egyszer használatos, Ø 15 mm díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Kezdjük alulról a világos színű krémmel, és felváltva nyomjunk egy-egy krémcsíkot a torta körül. A maradék világos színű krémet a torta felszínére nyomjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
Simítsuk el a torta széleit egy nagy tortadíszítő fésűvel. Végül ismét simítsuk el a torta felületét, és kenjük rá a lekvárt úgy, hogy kb. 3 cm-es szegélyt hagyjunk szabadon.
Töltsük a maradék kétszínű krémet egy díszítőfejjel ellátott zacskóba, és dekoráljuk a tortát tetszés szerint. Díszítsük tortát néhány zebracsokoládé tekerccsel, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Tipp:
Ez esetben a bevonót nagylyukú reszelőn reszeljük le és úgy használjuk fel a krémhez és a díszítéshez.
Csokoládé torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Linzer tésztához:
Piskóta tésztához:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), amíg tésztává válik. A tésztát a megrajzolt körben nyomkodjuk laposra, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 9-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapot sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni. A tepsit hagyjuk kihűlni, majd utána béleljük ki sütőpapírral. A nyitott oldalon gyűrjük be a papírt, hogy egy peremet képezzen.
Piskóta tészta:
A tojásokat és a tojássárgáját egy keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük össze a cukrot a bourbon vaníliás cukorral, keverjük bele a tojásba és további kb. 3 percig magas fokozaton verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral, majd a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük bele. A tésztát öntsük a tepsibe, tetejét egyenletesen simítsuk el. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Lazítsuk meg a piskótát, és fordítsuk ki egy sütőpapírra. Hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Tegyük egy tányérra a tésztalapot. Távolítsuk el a sütőpapírt a piskótalapról, majd vágjuk a piskótalapot 3 kb. 13 cm széles csíkra.
Töltelék:
A tejszínt a zselatinfix-el verjük kemény habbá. Röviden keverjük bele a vaníliás cukrot és a csokoládécseppeket. Kenjük a krémet a piskótára. A ribizlilekvár 1/3-át kenjük a csíkok közepére.
Tekerjük fel az első csíkot, és helyezzük függőlegesen a linzeralap közepére. Tekerjük köré spirálisan a többi csíkot. Vágjuk le a felesleges(kilógó) tésztalapot.
Tegyünk egy tortakarikát a torta köré, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
Díszítés:
Öntsük a vaníliás tortakrémet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tejszínt, és konyhai robotgéppel(habverő) verjük az egészet kemény habbá. Szitáljuk át a kakaót, és keverjük össze a krém alig 1/3 részével. Töltsük a krémeket egy-egy egyszer használatos, Ø 15 mm díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Kezdjük alulról a világos színű krémmel, és felváltva nyomjunk egy-egy krémcsíkot a torta körül. A maradék világos színű krémet a torta felszínére nyomjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
Simítsuk el a torta széleit egy nagy tortadíszítő fésűvel. Végül ismét simítsuk el a torta felületét, és kenjük rá a lekvárt úgy, hogy kb. 3 cm-es szegélyt hagyjunk szabadon.
Töltsük a maradék kétszínű krémet egy díszítőfejjel ellátott zacskóba, és dekoráljuk a tortát tetszés szerint. Díszítsük tortát néhány zebracsokoládé tekerccsel, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Tipp:
Ez esetben a bevonót nagylyukú reszelőn reszeljük le és úgy használjuk fel a krémhez és a díszítéshez.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?