Csokoládé torta
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
                                        némi zsiradék
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        sütőpapír
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Linzer tésztához:
                                        60 g búzaliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        10 g Dr. Oetker Holland kakaó sütéshez
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        25 g cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 g lágy vaj vagy margarin
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Piskóta tésztához:
                                        5 darab tojás (M-es)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 darab tojássárgája (M-es)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 g cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        90 g búzaliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        20 g Dr. Oetker Holland kakaó sütéshez
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Töltelékhez:
                                        400 ml hideg habtejszín
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 tasak Dr. Oetker Expressz zselatin fix
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 g csokoládécsepp
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb. 250 g feketeribizli lekvár
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Díszítéshez:
                                        1 tasak Dr. Oetker Tortakrém tejszínes-vaníliás
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        500 ml hideg habtejszín
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        20 g Dr. Oetker Holland kakaó sütéshez
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb. 50 g feketeribizli lekvár
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        némi zebra csokoládé
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Elkészítés
Előkészítés:
                                    Zsiradékkal kenjük ki a tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. Rajzoljunk rá egy kört (Ø kb. 15 cm). Melegítsük elő a sütőt. 
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
                            Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
                                    Linzer tészta: 
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), amíg tésztává válik. A tésztát a megrajzolt körben nyomkodjuk laposra, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 9-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapot sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni. A tepsit hagyjuk kihűlni, majd utána béleljük ki sütőpapírral. A nyitott oldalon gyűrjük be a papírt, hogy egy peremet képezzen.
Piskóta tészta:
A tojásokat és a tojássárgáját egy keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük össze a cukrot a bourbon vaníliás cukorral, keverjük bele a tojásba és további kb. 3 percig magas fokozaton verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral, majd a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük bele. A tésztát öntsük a tepsibe, tetejét egyenletesen simítsuk el. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Lazítsuk meg a piskótát, és fordítsuk ki egy sütőpapírra. Hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Tegyük egy tányérra a tésztalapot. Távolítsuk el a sütőpapírt a piskótalapról, majd vágjuk a piskótalapot 3 kb. 13 cm széles csíkra.
Töltelék:
A tejszínt a zselatinfix-el verjük kemény habbá. Röviden keverjük bele a vaníliás cukrot és a csokoládécseppeket. Kenjük a krémet a piskótára. A ribizlilekvár 1/3-át kenjük a csíkok közepére.
Tekerjük fel az első csíkot, és helyezzük függőlegesen a linzeralap közepére. Tekerjük köré spirálisan a többi csíkot. Vágjuk le a felesleges(kilógó) tésztalapot.
Tegyünk egy tortakarikát a torta köré, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
Díszítés:
Öntsük a vaníliás tortakrémet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tejszínt, és konyhai robotgéppel(habverő) verjük az egészet kemény habbá. Szitáljuk át a kakaót, és keverjük össze a krém alig 1/3 részével. Töltsük a krémeket egy-egy egyszer használatos, Ø 15 mm díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Kezdjük alulról a világos színű krémmel, és felváltva nyomjunk egy-egy krémcsíkot a torta körül. A maradék világos színű krémet a torta felszínére nyomjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
Simítsuk el a torta széleit egy nagy tortadíszítő fésűvel. Végül ismét simítsuk el a torta felületét, és kenjük rá a lekvárt úgy, hogy kb. 3 cm-es szegélyt hagyjunk szabadon.
Töltsük a maradék kétszínű krémet egy díszítőfejjel ellátott zacskóba, és dekoráljuk a tortát tetszés szerint. Díszítsük tortát néhány zebracsokoládé tekerccsel, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
                            Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), amíg tésztává válik. A tésztát a megrajzolt körben nyomkodjuk laposra, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 9-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapot sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni. A tepsit hagyjuk kihűlni, majd utána béleljük ki sütőpapírral. A nyitott oldalon gyűrjük be a papírt, hogy egy peremet képezzen.
Piskóta tészta:
A tojásokat és a tojássárgáját egy keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük össze a cukrot a bourbon vaníliás cukorral, keverjük bele a tojásba és további kb. 3 percig magas fokozaton verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral, majd a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük bele. A tésztát öntsük a tepsibe, tetejét egyenletesen simítsuk el. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Lazítsuk meg a piskótát, és fordítsuk ki egy sütőpapírra. Hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Tegyük egy tányérra a tésztalapot. Távolítsuk el a sütőpapírt a piskótalapról, majd vágjuk a piskótalapot 3 kb. 13 cm széles csíkra.
Töltelék:
A tejszínt a zselatinfix-el verjük kemény habbá. Röviden keverjük bele a vaníliás cukrot és a csokoládécseppeket. Kenjük a krémet a piskótára. A ribizlilekvár 1/3-át kenjük a csíkok közepére.
Tekerjük fel az első csíkot, és helyezzük függőlegesen a linzeralap közepére. Tekerjük köré spirálisan a többi csíkot. Vágjuk le a felesleges(kilógó) tésztalapot.
Tegyünk egy tortakarikát a torta köré, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
Díszítés:
Öntsük a vaníliás tortakrémet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tejszínt, és konyhai robotgéppel(habverő) verjük az egészet kemény habbá. Szitáljuk át a kakaót, és keverjük össze a krém alig 1/3 részével. Töltsük a krémeket egy-egy egyszer használatos, Ø 15 mm díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Kezdjük alulról a világos színű krémmel, és felváltva nyomjunk egy-egy krémcsíkot a torta körül. A maradék világos színű krémet a torta felszínére nyomjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
Simítsuk el a torta széleit egy nagy tortadíszítő fésűvel. Végül ismét simítsuk el a torta felületét, és kenjük rá a lekvárt úgy, hogy kb. 3 cm-es szegélyt hagyjunk szabadon.
Töltsük a maradék kétszínű krémet egy díszítőfejjel ellátott zacskóba, és dekoráljuk a tortát tetszés szerint. Díszítsük tortát néhány zebracsokoládé tekerccsel, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Tipp:
                                    Csokoládécsepp és zebracsokoládé tekercs helyett használhatunk Dr. Oetker Tortabevonót. 
Ez esetben a bevonót nagylyukú reszelőn reszeljük le és úgy használjuk fel a krémhez és a díszítéshez.
                            Ez esetben a bevonót nagylyukú reszelőn reszeljük le és úgy használjuk fel a krémhez és a díszítéshez.
                        
                            Kedvencnek jelölöm
                        
                                                    
                                            
                Csokoládé torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
                                        némi zsiradék
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        sütőpapír
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Linzer tésztához:
                                        60 g búzaliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                                                    
                                        1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        25 g cukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 g lágy vaj vagy margarin
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Piskóta tésztához:
                                        5 darab tojás (M-es)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 darab tojássárgája (M-es)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 g cukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                                                    
                                        90 g búzaliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                                                    
                                        1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Töltelékhez:
                                        400 ml hideg habtejszín
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 tasak Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                                                    
                                        50 g csokoládécsepp
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb. 250 g feketeribizli lekvár
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Díszítéshez:
                                        1 tasak Dr. Oetker Tortakrém tejszínes-vaníliás
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        500 ml hideg habtejszín
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                                                    
                                        kb. 50 g feketeribizli lekvár
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        némi zebra csokoládé
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
                                    Zsiradékkal kenjük ki a tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. Rajzoljunk rá egy kört (Ø kb. 15 cm). Melegítsük elő a sütőt. 
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
                            Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
                                    Linzer tészta: 
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), amíg tésztává válik. A tésztát a megrajzolt körben nyomkodjuk laposra, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 9-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapot sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni. A tepsit hagyjuk kihűlni, majd utána béleljük ki sütőpapírral. A nyitott oldalon gyűrjük be a papírt, hogy egy peremet képezzen.
Piskóta tészta:
A tojásokat és a tojássárgáját egy keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük össze a cukrot a bourbon vaníliás cukorral, keverjük bele a tojásba és további kb. 3 percig magas fokozaton verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral, majd a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük bele. A tésztát öntsük a tepsibe, tetejét egyenletesen simítsuk el. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Lazítsuk meg a piskótát, és fordítsuk ki egy sütőpapírra. Hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Tegyük egy tányérra a tésztalapot. Távolítsuk el a sütőpapírt a piskótalapról, majd vágjuk a piskótalapot 3 kb. 13 cm széles csíkra.
Töltelék:
A tejszínt a zselatinfix-el verjük kemény habbá. Röviden keverjük bele a vaníliás cukrot és a csokoládécseppeket. Kenjük a krémet a piskótára. A ribizlilekvár 1/3-át kenjük a csíkok közepére.
Tekerjük fel az első csíkot, és helyezzük függőlegesen a linzeralap közepére. Tekerjük köré spirálisan a többi csíkot. Vágjuk le a felesleges(kilógó) tésztalapot.
Tegyünk egy tortakarikát a torta köré, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
Díszítés:
Öntsük a vaníliás tortakrémet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tejszínt, és konyhai robotgéppel(habverő) verjük az egészet kemény habbá. Szitáljuk át a kakaót, és keverjük össze a krém alig 1/3 részével. Töltsük a krémeket egy-egy egyszer használatos, Ø 15 mm díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Kezdjük alulról a világos színű krémmel, és felváltva nyomjunk egy-egy krémcsíkot a torta körül. A maradék világos színű krémet a torta felszínére nyomjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
Simítsuk el a torta széleit egy nagy tortadíszítő fésűvel. Végül ismét simítsuk el a torta felületét, és kenjük rá a lekvárt úgy, hogy kb. 3 cm-es szegélyt hagyjunk szabadon.
Töltsük a maradék kétszínű krémet egy díszítőfejjel ellátott zacskóba, és dekoráljuk a tortát tetszés szerint. Díszítsük tortát néhány zebracsokoládé tekerccsel, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
                            Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), amíg tésztává válik. A tésztát a megrajzolt körben nyomkodjuk laposra, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 9-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapot sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni. A tepsit hagyjuk kihűlni, majd utána béleljük ki sütőpapírral. A nyitott oldalon gyűrjük be a papírt, hogy egy peremet képezzen.
Piskóta tészta:
A tojásokat és a tojássárgáját egy keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük össze a cukrot a bourbon vaníliás cukorral, keverjük bele a tojásba és további kb. 3 percig magas fokozaton verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral, majd a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük bele. A tésztát öntsük a tepsibe, tetejét egyenletesen simítsuk el. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Lazítsuk meg a piskótát, és fordítsuk ki egy sütőpapírra. Hagyjuk a sütőpapírral együtt kihűlni.
Tegyük egy tányérra a tésztalapot. Távolítsuk el a sütőpapírt a piskótalapról, majd vágjuk a piskótalapot 3 kb. 13 cm széles csíkra.
Töltelék:
A tejszínt a zselatinfix-el verjük kemény habbá. Röviden keverjük bele a vaníliás cukrot és a csokoládécseppeket. Kenjük a krémet a piskótára. A ribizlilekvár 1/3-át kenjük a csíkok közepére.
Tekerjük fel az első csíkot, és helyezzük függőlegesen a linzeralap közepére. Tekerjük köré spirálisan a többi csíkot. Vágjuk le a felesleges(kilógó) tésztalapot.
Tegyünk egy tortakarikát a torta köré, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
Díszítés:
Öntsük a vaníliás tortakrémet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tejszínt, és konyhai robotgéppel(habverő) verjük az egészet kemény habbá. Szitáljuk át a kakaót, és keverjük össze a krém alig 1/3 részével. Töltsük a krémeket egy-egy egyszer használatos, Ø 15 mm díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Kezdjük alulról a világos színű krémmel, és felváltva nyomjunk egy-egy krémcsíkot a torta körül. A maradék világos színű krémet a torta felszínére nyomjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
Simítsuk el a torta széleit egy nagy tortadíszítő fésűvel. Végül ismét simítsuk el a torta felületét, és kenjük rá a lekvárt úgy, hogy kb. 3 cm-es szegélyt hagyjunk szabadon.
Töltsük a maradék kétszínű krémet egy díszítőfejjel ellátott zacskóba, és dekoráljuk a tortát tetszés szerint. Díszítsük tortát néhány zebracsokoládé tekerccsel, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Tipp:
                                    Csokoládécsepp és zebracsokoládé tekercs helyett használhatunk Dr. Oetker Tortabevonót. 
Ez esetben a bevonót nagylyukú reszelőn reszeljük le és úgy használjuk fel a krémhez és a díszítéshez.
                            Ez esetben a bevonót nagylyukú reszelőn reszeljük le és úgy használjuk fel a krémhez és a díszítéshez.
                                            Legújabb cikkek
    1
                        
            
    Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
    2
                        
            
    Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
    3
                        
            
    Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
                    
                    
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?