
Diós-fahéjas csavart kalács



Hozzávalók
Püspökkenyér formához (30x11 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük, elkeverjük benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a mandulaital-margarin keverékkel együtt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A mandulaitalt egy lábasban felforraljuk, majd a töltelék összes hozzávalóját hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett kb. 2 percet főzzük, amíg kötött masszát nem kapunk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x30 cm) nyújtjuk. A tölteléket úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A tésztahengert középen, hosszában elfelezzük és teljesen átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeiket összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer, meleg helyen kb. 25-30 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a formával együtt, sütőrácsra helyezve hagyjuk kihűlni, csak hűlés után vesszük ki a formából.
Tipp:


Diós-fahéjas csavart kalács
Hozzávalók
kb. 16-18 szelet elkészítéséhez
Püspökkenyér formához (30x11 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük, elkeverjük benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a mandulaital-margarin keverékkel együtt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A mandulaitalt egy lábasban felforraljuk, majd a töltelék összes hozzávalóját hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett kb. 2 percet főzzük, amíg kötött masszát nem kapunk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x30 cm) nyújtjuk. A tölteléket úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A tésztahengert középen, hosszában elfelezzük és teljesen átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeiket összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer, meleg helyen kb. 25-30 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a formával együtt, sütőrácsra helyezve hagyjuk kihűlni, csak hűlés után vesszük ki a formából.
Tipp:

Legújabb cikkek

Befőzés indul! Tartósítási kisokos
Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.


Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!
Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!


5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség
Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?