Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós-fahéjas csavart kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 16-18 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16-18 szelet elkészítéséhez

Püspökkenyér formához (30x11 cm):

kevés vegán margarin

Tésztához:

120 ml mandulaital
50 g vegán margarin
400 g búzaliszt
60 g cukor

Töltelékhez:

200 g őrölt dió
150 ml mandulaital
40 g vegán zsemlemorzsa
120 g cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A mandulaitalt felmelegítjük és a margarint megolvasztjuk benne. A sütőformát kikenjük egy kevés margarinnal.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük, elkeverjük benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a mandulaital-margarin keverékkel együtt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

Töltelék:
A mandulaitalt egy lábasban felforraljuk, majd a töltelék összes hozzávalóját hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett kb. 2 percet főzzük, amíg kötött masszát nem kapunk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x30 cm) nyújtjuk. A tölteléket úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.

A tésztahengert középen, hosszában elfelezzük és teljesen átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeiket összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer, meleg helyen kb. 25-30 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot a formával együtt, sütőrácsra helyezve hagyjuk kihűlni, csak hűlés után vesszük ki a formából.

Tipp:

Őrölt mandulával vagy mogyoróval is elkészíthetjük a tölteléket.
Diós-fahéjas csavart kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

1 Kedvelés

Uzsonnasütemények Airfryerben

Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák

A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!