Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós-fahéjas csavart kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 16-18 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16-18 szelet elkészítéséhez

Püspökkenyér formához (30x11 cm):

kevés vegán margarin

Tésztához:

120 ml mandulaital
50 g vegán margarin
400 g búzaliszt
60 g cukor

Töltelékhez:

200 g őrölt dió
150 ml mandulaital
40 g vegán zsemlemorzsa
120 g cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A mandulaitalt felmelegítjük és a margarint megolvasztjuk benne. A sütőformát kikenjük egy kevés margarinnal.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük, elkeverjük benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a mandulaital-margarin keverékkel együtt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

Töltelék:
A mandulaitalt egy lábasban felforraljuk, majd a töltelék összes hozzávalóját hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett kb. 2 percet főzzük, amíg kötött masszát nem kapunk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x30 cm) nyújtjuk. A tölteléket úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.

A tésztahengert középen, hosszában elfelezzük és teljesen átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeiket összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer, meleg helyen kb. 25-30 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot a formával együtt, sütőrácsra helyezve hagyjuk kihűlni, csak hűlés után vesszük ki a formából.

Tipp:

Őrölt mandulával vagy mogyoróval is elkészíthetjük a tölteléket.
Diós-fahéjas csavart kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!