Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós-fahéjas csavart kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 16-18 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16-18 szelet elkészítéséhez

Püspökkenyér formához (30x11 cm):

kevés vegán margarin

Tésztához:

120 ml mandulaital
50 g vegán margarin
400 g búzaliszt
60 g cukor

Töltelékhez:

200 g őrölt dió
150 ml mandulaital
40 g vegán zsemlemorzsa
120 g cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A mandulaitalt felmelegítjük és a margarint megolvasztjuk benne. A sütőformát kikenjük egy kevés margarinnal.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük, elkeverjük benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a mandulaital-margarin keverékkel együtt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

Töltelék:
A mandulaitalt egy lábasban felforraljuk, majd a töltelék összes hozzávalóját hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett kb. 2 percet főzzük, amíg kötött masszát nem kapunk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x30 cm) nyújtjuk. A tölteléket úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.

A tésztahengert középen, hosszában elfelezzük és teljesen átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeiket összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer, meleg helyen kb. 25-30 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot a formával együtt, sütőrácsra helyezve hagyjuk kihűlni, csak hűlés után vesszük ki a formából.

Tipp:

Őrölt mandulával vagy mogyoróval is elkészíthetjük a tölteléket.
Diós-fahéjas csavart kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!