
Feketeerdei kuglóf



Hozzávalók
Kuglóf formához (Ø 18 cm):
Tésztához:
Áztatáshoz:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a keverék besűrűsödik. Keverjük bele a tojásokat egyenként kb. ½ percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, és közepes sebességen, a tejjel felváltva, 2 részletben röviden keverjük bele. Keverjük bele a reszelt csokoládét.
Öntsük a tészta valamivel kevesebb mint felét a formába. Szórjuk rá a 100 g meggyet és öntsük rá a maradék tésztát, és simítsuk el a felületét. Helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a tortát kb. 10 percig a formában, majd fordítsuk ki a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
A kuglófot vízszintesen kétszer vágjuk át és a tésztákat egyenként helyezzük egy tálra. Az alsó karika tésztát tegyük egy tortatálra és áztassuk be meggylikőrrel.
Krém:
A habtejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral verjük kemény habbá, keverjük bele a meggylikőrt és töltsük csillagcsővel ellátott (Ø 8 mm) habzsákba. Kb. 8 pöttynyi krémet nyomjunk a felső tésztára. Az alsó tészta külső és belső szélére hullámos krémkarikát nyomunk. Tegyük közéjük a meggyeket. Helyezzük a középső tortakarikát a tetejére, és kissé nyomjuk le. A tetejére nyomjuk a maradék krémet, és helyezzük rá a felső tortakarikát.
Díszítés:
Helyezzük a 4 cseresznyét és a 4 csokoládédíszt felváltva a krémpöttyökbe. Tegyük a tortát legalább 30 percre a hűtőszekrénybe.
Tippek:
Ha alkohol nélküli Feketeerdei kuglófot szeretnénk, egyszerűen hagyjuk ki a meggylikőrt.


Feketeerdei kuglóf
Hozzávalók
kb. 8 szelet elkészítéséhez
Kuglóf formához (Ø 18 cm):
Tésztához:
Áztatáshoz:
Krémhez:
Díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg a keverék besűrűsödik. Keverjük bele a tojásokat egyenként kb. ½ percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, és közepes sebességen, a tejjel felváltva, 2 részletben röviden keverjük bele. Keverjük bele a reszelt csokoládét.
Öntsük a tészta valamivel kevesebb mint felét a formába. Szórjuk rá a 100 g meggyet és öntsük rá a maradék tésztát, és simítsuk el a felületét. Helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a tortát kb. 10 percig a formában, majd fordítsuk ki a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
A kuglófot vízszintesen kétszer vágjuk át és a tésztákat egyenként helyezzük egy tálra. Az alsó karika tésztát tegyük egy tortatálra és áztassuk be meggylikőrrel.
Krém:
A habtejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral verjük kemény habbá, keverjük bele a meggylikőrt és töltsük csillagcsővel ellátott (Ø 8 mm) habzsákba. Kb. 8 pöttynyi krémet nyomjunk a felső tésztára. Az alsó tészta külső és belső szélére hullámos krémkarikát nyomunk. Tegyük közéjük a meggyeket. Helyezzük a középső tortakarikát a tetejére, és kissé nyomjuk le. A tetejére nyomjuk a maradék krémet, és helyezzük rá a felső tortakarikát.
Díszítés:
Helyezzük a 4 cseresznyét és a 4 csokoládédíszt felváltva a krémpöttyökbe. Tegyük a tortát legalább 30 percre a hűtőszekrénybe.
Tippek:
Ha alkohol nélküli Feketeerdei kuglófot szeretnénk, egyszerűen hagyjuk ki a meggylikőrt.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?