Fenyőtoboz szirup
Hozzávalók
Fenyőtoboz szirup
Fenyőtoboz
víz
cukor
Elkészítés
Elkészítés
Most jelenik meg a fenyőfákon az új friss toboz. Ez piros színű, nincs elcsontosodva, olajbogyó nagyságúak, az ágak végén csücsülnek, igaz a magasabb ágakon.
A tobozokat megmossuk, feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól lepje el a tobozokat. Lassú tűznél kb. fél órát főzzük. A leve csúnya zavaros piros színű lesz, míg a tobozok elvesztik a színüket és világos barna színűvé válnak. Levesszük a tűzről és 24 órán át lefedve állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük, a tobozokat gézbe rakva jól kicsavarjuk, minden cseppért kár. Ahány csupor lé lesz, annyi csupor cukorral sűrűre főzzük. A leve kitisztul. Kihűlve akácméz állaga kell legyen.
Ásványvízzel hígítva hűsítő. Orvosok szerint köhögés ellen kitűnő gyógyszer, 1-2 kanállal naponta megenni.
A tobozokat megmossuk, feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól lepje el a tobozokat. Lassú tűznél kb. fél órát főzzük. A leve csúnya zavaros piros színű lesz, míg a tobozok elvesztik a színüket és világos barna színűvé válnak. Levesszük a tűzről és 24 órán át lefedve állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük, a tobozokat gézbe rakva jól kicsavarjuk, minden cseppért kár. Ahány csupor lé lesz, annyi csupor cukorral sűrűre főzzük. A leve kitisztul. Kihűlve akácméz állaga kell legyen.
Ásványvízzel hígítva hűsítő. Orvosok szerint köhögés ellen kitűnő gyógyszer, 1-2 kanállal naponta megenni.
Alternatív elkészítés
Nem minden évben lesz új toboz a fenyőfákon. Az idén a Hargitán találtam, de ha jól emlékszem ezelőtt 3-4 éve tudtam rakni. Ugyanígy lehet készíteni szirupot friss fenyőhajtásból. Ez is jó köhögés ellen, meg persze hűsítőnek is.
Kedvencnek jelölöm
Fenyőtoboz szirup
Hozzávalók
Fenyőtoboz szirup
Fenyőtoboz
víz
cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
Most jelenik meg a fenyőfákon az új friss toboz. Ez piros színű, nincs elcsontosodva, olajbogyó nagyságúak, az ágak végén csücsülnek, igaz a magasabb ágakon.
A tobozokat megmossuk, feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól lepje el a tobozokat. Lassú tűznél kb. fél órát főzzük. A leve csúnya zavaros piros színű lesz, míg a tobozok elvesztik a színüket és világos barna színűvé válnak. Levesszük a tűzről és 24 órán át lefedve állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük, a tobozokat gézbe rakva jól kicsavarjuk, minden cseppért kár. Ahány csupor lé lesz, annyi csupor cukorral sűrűre főzzük. A leve kitisztul. Kihűlve akácméz állaga kell legyen.
Ásványvízzel hígítva hűsítő. Orvosok szerint köhögés ellen kitűnő gyógyszer, 1-2 kanállal naponta megenni.
A tobozokat megmossuk, feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól lepje el a tobozokat. Lassú tűznél kb. fél órát főzzük. A leve csúnya zavaros piros színű lesz, míg a tobozok elvesztik a színüket és világos barna színűvé válnak. Levesszük a tűzről és 24 órán át lefedve állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük, a tobozokat gézbe rakva jól kicsavarjuk, minden cseppért kár. Ahány csupor lé lesz, annyi csupor cukorral sűrűre főzzük. A leve kitisztul. Kihűlve akácméz állaga kell legyen.
Ásványvízzel hígítva hűsítő. Orvosok szerint köhögés ellen kitűnő gyógyszer, 1-2 kanállal naponta megenni.
Alternatív elkészítés
Nem minden évben lesz új toboz a fenyőfákon. Az idén a Hargitán találtam, de ha jól emlékszem ezelőtt 3-4 éve tudtam rakni. Ugyanígy lehet készíteni szirupot friss fenyőhajtásból. Ez is jó köhögés ellen, meg persze hűsítőnek is.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?