Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gluténmentes és diabetikus Barbi torta-kislányaim örömére

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Piskótához:

8 tojás
2 evőkanál víz
10 evőkanál Glutenix Alfa-mix lisztkeverék/300 g/
10 evőkanál Xilit /220g/vagy 10 evőkanál fruktóz
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 citrom lereszelt héja
1 mokkáskanál Dr. Oetker Aroma vanília

A krémhez:

2x kell elkészíteni
1200 ml tej
3 tojássárgája
120 g gluténmentes pudingpor (3 csomag -vanília, tejszín, puncs, vagy gyümölcs ízű)
250 g kocka margarin /g.m.
ízlés szerint, folyékony édesítő

Krémbe:

gyümölcsök: (lecsöpögtetett gyümölcsbefőtt/magozott meggy/egzotikus gyümölcs/, barack)

Díszítés:

Dr. Oetker Marcipán vagy marcipánvirágok
Francia drazsé
Dekorszív rózsaszín-lila
Barbie baba
frissen tartó fólia
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Először elkészítem a piskóta tortát. Úgy keverem ki, mint a hagyományos piskótát és kizsírozott, rizslisztezett tortaformában, előmelegített sütőben, 180-200 fokon sütöm 40-45 percig (10 perc után mérséklem a lángot)
Ha kihűlt kettőbe vagy háromba vágom.
Amíg hűl, elkészítem a krémet.
Elkészítése:
1200 ml tejből kiveszek egy kicsit ezzel összekeverem a pudingport, ehhez keverek még 3 tojássárgáját, majd a tej másik részét felteszem főni. Teszek még bele 250 g növényi margarint és ha forr beleöntöm a simára kevert pudingporos, tojásos tejet, állandó kevergetés mellett addig főzöm kisebb lángon, míg besűrűsödik. Ha elzártam folyékony édesítőt keverek bele, ízlés szerint.
A legalsó tortalapra teszek lecsöpögtetett gyümölcsbefőttet/magozott meggy vagy egzotikus gyümi, barack, ami van otthon és erre öntöm az elkészített krémet. Gyümölcs szezonba lehet idény gyümivel is készíteni, és így kevesebb ch.-ot fog tartalmazni. Fontos hogy mérjük ki a gyümölcsöt, hogy tudjunk vele számolni a végén.
Ha háromba vágtuk, a következő lapot ráteszem, és megismétlem a gyümölcsözést, krémezést. Majd a tetejét is ráteszem.
Ha maradt még krém, azt a pudingformába teszem. Két pudingformát használok, egy nagyobbat és a tetejére egy kicsit, de az első ilyen tortánál, csak a nagyot használtam, és miután beletettem a Barbie babát kentem rá a „szoknyája” felső részét. A krémből még főzők egy adagot, teletöltöm a két pudingformát, és a torta megkenéséhez félreteszem a maradékot. Ehhez a krémhez is a hozzávalókat a fenti alapján készítem el.
Amíg hűl a formákba a krém, marcipánból elkészítem a feliratot/a Szamos marcipántömbök gluténmentesek/ és a díszeket. Aranyos kisvirágokat lehet csinálni. Én fehér marcipántömböt vettem csak, ezt színeztem ételszínezékkel és a közepe a virágocskáknak Dr. Oetker díszítődrazsé volt. Persze utána pár napig még kék és piros volt a kezem, amiért a színezéket gumikesztyű nélkül kevertem bele. Ezt megakadályozni úgy is lehet, hogy eleve színes marcipánformát veszünk, de nekem olcsóbban jött ki így, és a nem szülinapos tesó is élvezte a „gyurmázást”. Franciadrazséval is lehet díszíteni, /az is gluténmentes/ de természetesen a felhasznált anyagokat le kell mérni, és beleszámítani a szénhidrátba.

Az előző torta díszítéséhez, feliratához használtam a marcipánok helyett Dr. Oetker színes dekor tollat és kicsi lila rózsaszín dekor cukorszívecskéket, de azzal vigyázni kell, mert a meleg pudingon szétfolyik. Amúgy a díszítést a fantáziára lehet bízni, és ha nem lisztérzékeny a gyermek, még több a lehetőség.

Teszek még be képet a kisvirágokról. Ez igazából 5 kis golyócska marcipánmassza, amit kör alakba egymás mellé teszek és lelapítok és a közepe a dekor drazsé.

Ha mindezzel megvagyok és kihűlt, összeállt a krém ráteszem a tortaalapra.

Majd rákenem a tortára a maradék krémet.

Majd beleteszem a közepébe a derékig folpackba csomagolt barbibabát.
Nálam kicsit szétvált a krém, mikor bele tettem a barbit, de ezt rendbe lehet hozni egy kis toldással a tetejéből, vagy megmaradt krémmel.Ha marad meg krém ezen kívül is, akkor azt le kell vonni a torta össz. szénhidrátjából, és apuka, tesók még örülnek is ennek.

Tárolás

Hűtőben tárolandó.
Gluténmentes és diabetikus Barbi torta-kislányaim örömére

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!