
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)


Hozzávalók
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Elkészítés
Elkészítés
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.
Alternatív elkészítés


Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Hozzávalók
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.
Alternatív elkészítés

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?