Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Hozzávalók
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
40 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
25 dkg vaj
5 dkg olaj
5 dkg porcukor
0,5 dkg só
2,5 dl tej
2 db tojás
2,5 dkg élesztő
Elkészítés
Elkészítés
A lisztet átszitáljuk. 80% vajból és 20% lisztből elkészítjük a zsiradék részt. Jól összegyúrjuk, majd téglalapot formálunk belőle és hűtőben pihentetjük.
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.
Alternatív elkészítés
Ebből a tésztából készülhet túrós táska, ízes levél, kakaós csiga, svájci kifli, stb.
Kedvencnek jelölöm
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Hozzávalók
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
40 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
25 dkg vaj
5 dkg olaj
5 dkg porcukor
0,5 dkg só
2,5 dl tej
2 db tojás
2,5 dkg élesztő
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A lisztet átszitáljuk. 80% vajból és 20% lisztből elkészítjük a zsiradék részt. Jól összegyúrjuk, majd téglalapot formálunk belőle és hűtőben pihentetjük.
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.
Alternatív elkészítés
Ebből a tésztából készülhet túrós táska, ízes levél, kakaós csiga, svájci kifli, stb.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?