Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Hamburger zsemlék (vagy vajas puffancs)

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Hamburger zsemlék (vagy vajas puffancs)

750 g liszt (450 g finomliszt, 300 g kenyérliszt)
1 és 1/2 zacskó Dr. Oetker Instant Élesztő
1 teáskanál finomsó
2 evőkanál cukor
7-8 dkg puha margarin/vaj
4 dl langyos tej (+ kicsi a dagasztásnál)
1 evőkanál tejpor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A margarint/vajat fél órával előbb elővesszük a hűtőből, és a többi hozzávalót is mind odakészítjük, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elkészítés

A lisztet beleszitáljuk a robotgép táljába (természetesen lehet kézzel is dagasztani!). Beletesszük az élesztőt, sót és cukrot. Picit meglangyosítjuk a margarint és a tejet a mikróban. Hozzáadjuk a tejport is. Az egészet összedagasztatjuk a robotgéppel addig, amíg ruganyos tésztát nem kapunk.

Áttesszük egy kelesztő tálba, lefedjük, és fél órát kelesztjük langyos helyen. 8 részre osztjuk a konyhai mérleg segítségével (lehet szemmérték alapján is), és begombócoljuk őket (kívülről finoman hajtogatjuk befelé), és a sima, szép felével fölfelé tesszük a sütőpapíros tepsire (lehetőleg alacsony szélű legyen). Bekenjük mindegyiket vizes tojássárgájával, és betesszük a sütőbe a legalacsonyabb hőfokra kb. 10 percre (nem kell előmelegíteni), hogy keljenek szép magasra. Kivesszük, és előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Ismét lekenjük a vizes tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. Lehet más egyébbel is (mák, reszelt sajt, köménymag, napraforgómag, tökmag, lenmag, stb.) de ki is hagyhatjuk. Végül annyi a dolgunk, hogy aranybarnára süssük. Gyorsan megsül!

Tálalás

Kicsit olyan az íze, mint a kalácsnak, és lehet enni hamburgerként, illetve mézesen vagy lekvárosan is finom. Ebből a mennyiségből 8 darab lesz, ami pont ráfér egy nagyobb gáztepsire.

Tárolás

Ha maradna a zsemlékből, bezacskózva tároljuk, illetve le is fagyaszthatjuk.

Alternatív elkészítés

Langyos, huzatmentes helyen dolgozzunk a kelt tésztánkkal, mert csak akkor lesz ilyen szép nagy és lyukacsos szerkezetű a puffancs!
Hamburger zsemlék (vagy vajas puffancs) Hamburger zsemlék (vagy vajas puffancs)

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
45 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!