Hóember torta
Hozzávalók
2 darab csatos tortaforma 18 cm Ø
Fondanthoz és a dekorációkhoz:
Tésztához:
Töltelékhez:
Krémhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Az egyik csomag fondant kb. 1/3-át (kb. 150 g) vesszük. Ebből egy kis darabot narancssárgára színezünk, és megmintázzuk a hóember orrát. A maradék fondant-ot kakaóval barnára színezzük, és a hóember karjait is megmintázzuk. Az alsó végeibe beleszúrunk egy-egy saslikpálcát. A maradék fondant felét kb. 150 g-ot feketére színezünk, majd 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és a kalap alját kivágjuk. A maradék fekete fondantból a kalapot is elkészítjük és egy kis vízzel hozzáragasztjuk a kalap alját. A hóember szemeit és száját megmintázzuk. Szoba hőmérsékleten legalább 24 órát hagyunk mindent száradni. A maradék kb. 150 g fehér fondant-ot elrakjuk fóliába csomagolva másnapra a sálhoz.
A tortaformák alját sütőpapírral béleljük. Az almát meghámozzuk, és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a sót konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásokat. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a mogyorót, a sütőport és a fahéjat. A lisztes keveréket és az almalevet konyhai robotgéppel felváltva fokozatosan a vajas keverékbe keverjük, míg homogén tésztát nem kapunk, majd hozzákeverjük az almakockákat. A tésztát egyenlően elosztva betesszük a tortaformákba, és a sütő középső részén lévő rácsra tesszük és megsütjük.
Sütési idő: kb. 55-60 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Teljesen hagyjuk kihűlni. A tortaformák széleit lecsatoljuk, és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tortalapokat egyszer középen átvágjuk úgy, hogy 4 tortalapot kapjunk.
Töltelék:
Összekeverjük a porcukrot, a habfixálót, a fahéjat és a vaníliás cukrot. A mascarpone-t konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt, majd amikor a kicsit megszilárdult, beleszórjuk a porcukros keveréket, és a krémet keményre felverjük. A legalsó tortalapot tortatálra tesszük, és egy kevés krémmel megkenjük. Ráhelyezzük a második lapot, megkenjük, majd a harmadik lapot is, és azt is megkenjük. Végül lefedjük a negyedik lappal, és a tortát hideg helyre tesszük.
Krémhez:
A krémhez konyhai robotgéppel (habverő) felverjük a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, míg fehéres, habos masszát nem kapunk. (Sokáig kell keverni.) A tortát a krémmel bevonjuk, majd hideg helyre tesszük.
Díszítés:
Egy egész csomag fondant-ot keményítő segítségével vékonyra nyújtjuk, majd betakarjuk vele a Hóember torta sütemény egészét, és fondant simítóval elsimítjuk. A felesleges fondantot a torta alján levágjuk. Az előkészített szemeket, orrot, szájat és a kalapot kevés vízzel a tortára ragasztjuk. Az előző napról megmaradt fondant kb. 150 g és a torta aljáról levágott felesleget összegyúrjuk, majd ételszínezékkel világoskékre színezzük, kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és kivágjuk a kis kalapszalagot (22 x 1 cm), majd kevés vízzel ráragasztjuk a kalapra. A maradék világoskék fondant összegyúrjuk és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kivágjuk a hóember sálját (80 x 5 cm), és a torta köré helyezzük. A végein többször néhány mm távolságra egymástól kb. 3 cm szélesen bevagdossuk, hogy kialakítsuk a sál rojtjait. Végül a karokat a jobb és bal oldalon beleszúrjuk a Hóember torta oldalába.
Tipp:
Hóember torta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
2 darab csatos tortaforma 18 cm Ø
Fondanthoz és a dekorációkhoz:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Az egyik csomag fondant kb. 1/3-át (kb. 150 g) vesszük. Ebből egy kis darabot narancssárgára színezünk, és megmintázzuk a hóember orrát. A maradék fondant-ot kakaóval barnára színezzük, és a hóember karjait is megmintázzuk. Az alsó végeibe beleszúrunk egy-egy saslikpálcát. A maradék fondant felét kb. 150 g-ot feketére színezünk, majd 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és a kalap alját kivágjuk. A maradék fekete fondantból a kalapot is elkészítjük és egy kis vízzel hozzáragasztjuk a kalap alját. A hóember szemeit és száját megmintázzuk. Szoba hőmérsékleten legalább 24 órát hagyunk mindent száradni. A maradék kb. 150 g fehér fondant-ot elrakjuk fóliába csomagolva másnapra a sálhoz.
A tortaformák alját sütőpapírral béleljük. Az almát meghámozzuk, és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a sót konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásokat. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a mogyorót, a sütőport és a fahéjat. A lisztes keveréket és az almalevet konyhai robotgéppel felváltva fokozatosan a vajas keverékbe keverjük, míg homogén tésztát nem kapunk, majd hozzákeverjük az almakockákat. A tésztát egyenlően elosztva betesszük a tortaformákba, és a sütő középső részén lévő rácsra tesszük és megsütjük.
Sütési idő: kb. 55-60 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Teljesen hagyjuk kihűlni. A tortaformák széleit lecsatoljuk, és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tortalapokat egyszer középen átvágjuk úgy, hogy 4 tortalapot kapjunk.
Töltelék:
Összekeverjük a porcukrot, a habfixálót, a fahéjat és a vaníliás cukrot. A mascarpone-t konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt, majd amikor a kicsit megszilárdult, beleszórjuk a porcukros keveréket, és a krémet keményre felverjük. A legalsó tortalapot tortatálra tesszük, és egy kevés krémmel megkenjük. Ráhelyezzük a második lapot, megkenjük, majd a harmadik lapot is, és azt is megkenjük. Végül lefedjük a negyedik lappal, és a tortát hideg helyre tesszük.
Krémhez:
A krémhez konyhai robotgéppel (habverő) felverjük a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, míg fehéres, habos masszát nem kapunk. (Sokáig kell keverni.) A tortát a krémmel bevonjuk, majd hideg helyre tesszük.
Díszítés:
Egy egész csomag fondant-ot keményítő segítségével vékonyra nyújtjuk, majd betakarjuk vele a Hóember torta sütemény egészét, és fondant simítóval elsimítjuk. A felesleges fondantot a torta alján levágjuk. Az előkészített szemeket, orrot, szájat és a kalapot kevés vízzel a tortára ragasztjuk. Az előző napról megmaradt fondant kb. 150 g és a torta aljáról levágott felesleget összegyúrjuk, majd ételszínezékkel világoskékre színezzük, kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és kivágjuk a kis kalapszalagot (22 x 1 cm), majd kevés vízzel ráragasztjuk a kalapra. A maradék világoskék fondant összegyúrjuk és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kivágjuk a hóember sálját (80 x 5 cm), és a torta köré helyezzük. A végein többször néhány mm távolságra egymástól kb. 3 cm szélesen bevagdossuk, hogy kialakítsuk a sál rojtjait. Végül a karokat a jobb és bal oldalon beleszúrjuk a Hóember torta oldalába.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?