Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos adventi kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet Kovászos adventi kalács elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
250 ml tej
100 g cukor
100 g Rama margarin
1 darab tojás (M-es)
1 csipet só
80 g mazsola
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Kenéshez:

1 felvert tojás (M-es)

Díszítéshez:

40 g szeletelt mandula
porcukor

A Kovászos adventi kalács elkészítése lépésről lépésre

Előkészítés:

A mazsolát a rum aromába áztatjuk és kb. egy óráig állni hagyjuk. A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, vanillincukorral, citromhéjjal egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a kézmeleg tej-zsiradék keveréket és a rumba áztatott mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és három egyenlő részre osztjuk (1. ábra). A kiadagolt tésztákból egyforma hosszúságú rudakat (kb. 30-35 cm-es) formázunk, és hármas fonással összefonjuk (2. ábra). A kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tiszta konyharuhával lefedjük és további kb. 15 percig kelesztjük.
A kalács tetejét felvert tojással megkenjük, majd a szeletelt mandulával egyenletesen megszórjuk. A sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt porcukorral megszórjuk.

Tippek:

Egy nagy kalács helyett készíthetünk akár több kisebb kalácsot is.
Hármas fonás helyett elkészíthetjük a kalácsot négyes vagy csomófonással is, hogy még mutatósabb legyen.
A megsült kalács remekül fagyasztható
Kovászos adventi kalács Kovászos adventi kalács Kovászos adventi kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-10-22
0 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
1 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!