Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos adventi kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
250 ml tej
100 g cukor
100 g Rama margarin
1 darab tojás (M-es)
1 csipet só
80 g mazsola
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Kenéshez:

1 felvert tojás (M-es)

Díszítéshez:

40 g szeletelt mandula
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A mazsolát a rum aromába áztatjuk és kb. egy óráig állni hagyjuk. A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, vanillincukorral, citromhéjjal egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a kézmeleg tej-zsiradék keveréket és a rumba áztatott mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és három egyenlő részre osztjuk (1. ábra). A kiadagolt tésztákból egyforma hosszúságú rudakat (kb. 30-35 cm-es) formázunk, és hármas fonással összefonjuk (2. ábra). A kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tiszta konyharuhával lefedjük és további kb. 15 percig kelesztjük.
A kalács tetejét felvert tojással megkenjük, majd a szeletelt mandulával egyenletesen megszórjuk. A sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt porcukorral megszórjuk.

Tippek:

Egy nagy kalács helyett készíthetünk akár több kisebb kalácsot is.
Hármas fonás helyett elkészíthetjük a kalácsot négyes vagy csomófonással is, hogy még mutatósabb legyen.
A megsült kalács remekül fagyasztható
Kovászos adventi kalács Kovászos adventi kalács Kovászos adventi kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!