Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos formakenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet Kovászos formakenyér

kb. 30x11 cm kenyérsütő forma:

sütőpapír

Kenyérhez:

350 g búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
400 ml kézmeleg víz
2 evőkanál napraforgó olaj

Tetejére:

kevés víz
magok tetszés szerint (tökmag, napraforgómag, lenmag stb.)

Elkészítés

A Kovászos formakenyér elkészítése lépésről lépésre:

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a szárított rozskovászt és az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat és a kézmeleg vizet és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg láthatóan megemelkedik. A kenyérformát sütőpapírral kibéleljük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen, kézzel átgyúrjuk, megformázzuk, és a kenyérsütő formába tesszük. A tetejét kézmeleg vízzel lespricceljük, megszórjuk a kiválasztott magokkal, és éles késsel hosszában bevágjuk (max. 1 cm mélyen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen további kb. 45-50 percig kelesztjük.

Míg kel a tészta a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés kb. 220°C

Ha megkelt a kenyér, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és 15 percig sütjük. Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét kb. 190°C-ra visszavesszük, majd a kenyeret további kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész kenyeret a formában hagyjuk kissé lehűlni, majd kivesszük a formából, sütőrácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kovászos formakenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-09-24
1 Kedvelés

Sütési eszközök – készítsd házilag!

Van úgy, hogy csak sütés közben derül ki: a következő lépéshez szükséges eszköz éppen tönkrement vagy sosem volt, most pedig villámgyorsan kellene, hogy az asztalra varázsolhassuk a süteményünket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-23
1 Kedvelés

Ne félj az égetett tésztától!

Nem véletlen a cím: sokan nem mernek belevágni az égetett (más elnevezéssel: forrázott) tészta házi elkészítésébe, mondván, biztosan nem fog szépen megemelkedni és üreges sem lesz a belseje.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-15
1 Kedvelés

Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 2. rész – Amerika

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag kalandozásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoltuk be, most pedig még messzebbre utazunk, és megnézzük, mely sütik, desszertek a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!