Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos formakenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet Kovászos formakenyér elkészítéséhez

kb. 30x11 cm kenyérsütő forma:

sütőpapír

Kenyérhez:

350 g búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
400 ml kézmeleg víz
2 evőkanál napraforgó olaj

Tetejére:

kevés víz
magok tetszés szerint (tökmag, napraforgómag, lenmag stb.)
Ezekben a gyűjteményekben található:

A Kovászos formakenyér elkészítése lépésről lépésre

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a szárított rozskovászt és az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat és a kézmeleg vizet és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg láthatóan megemelkedik. A kenyérformát sütőpapírral kibéleljük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen, kézzel átgyúrjuk, megformázzuk, és a kenyérsütő formába tesszük. A tetejét kézmeleg vízzel lespricceljük, megszórjuk a kiválasztott magokkal, és éles késsel hosszában bevágjuk (max. 1 cm mélyen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen további kb. 45-50 percig kelesztjük.

Míg kel a tészta a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés kb. 220°C

Ha megkelt a kenyér, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és 15 percig sütjük. Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét kb. 190°C-ra visszavesszük, majd a kenyeret további kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész kenyeret a formában hagyjuk kissé lehűlni, majd kivesszük a formából, sütőrácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kovászos formakenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2021-12-14
1 Kedvelés

Készíts kreatív karácsonyi sütiket! 2. rész

Cikkünk korábbi részében megmutattuk, hogyan készíthetsz könnyedén kis habcsók fákat vagy sütés nélküli rénszarvas sajttortát. Most pedig egy különleges sütinyalóka és vegán keksz ötletet mutatunk! Kápráztasd el vele a családot és a barátaidat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-12-14
2 Kedvelés

Bejgli, stollen, guba – így lesznek tökéletesek a karácsonyi sütik

Nincs karácsony sütemény(ek) nélkül, legtöbben ilyenkor az otthoni sütés mellett teszik le a voksukat. Nem csoda, a kinti hideg idő ellensúlyozására jó érzés bekapcsolni a sütőt, a lakásban szálló csodás illatok pedig igazán ünnepivé teszik a készülődést.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-12-10
1 Kedvelés

Adventi sütemények kelt tésztából

Ahogy elérkezik advent első vasárnapja, már kapjuk is elő a klasszikus ünnepi fűszereket: a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a kardamomot, a szerecsendióvirágot vagy a kedvenc mézessütemény-fűszerkeverékünket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!