Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos formakenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet elkészítéséhez

kb. 30x11 cm kenyérsütő forma:

sütőpapír

Kenyérhez:

350 g búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
400 ml kézmeleg víz
2 evőkanál napraforgó olaj

Tetejére:

kevés víz
magok tetszés szerint (tökmag, napraforgómag, lenmag stb.)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a szárított rozskovászt és az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat és a kézmeleg vizet és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg láthatóan megemelkedik. A kenyérformát sütőpapírral kibéleljük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen, kézzel átgyúrjuk, megformázzuk, és a kenyérsütő formába tesszük. A tetejét kézmeleg vízzel lespricceljük, megszórjuk a kiválasztott magokkal, és éles késsel hosszában bevágjuk (max. 1 cm mélyen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen további kb. 45-50 percig kelesztjük.

Míg kel a tészta a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés kb. 220°C

Ha megkelt a kenyér, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és 15 percig sütjük. Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét kb. 190°C-ra visszavesszük, majd a kenyeret további kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész kenyeret a formában hagyjuk kissé lehűlni, majd kivesszük a formából, sütőrácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kovászos formakenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!