Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos kalácskoszorú

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 6 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

6 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
180 g búzaliszt
150 ml tej
100 g Rama margarin
100 g cukor
2 darab tojás (M-es)
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
60 g mazsola
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Kenéshez:

1 darab felvert tojás (M-es)

Díszítéshez:

40 g szeletelt mandula
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Kovászos kalácskoszorú édes sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A mazsolát a rum aromába áztatjuk és legalább fél órát állni hagyjuk. A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A kétféle lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, a vanillincukorral, citromhéjjal és a szerecsendióval egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tej-zsiradék keveréket és a mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és 12 részre osztjuk. A 12 tésztából egyenként kb. 40 cm egyforma hosszúságú rudakat sodrunk (1. kép), majd egy-egy rudat összecsavarva kis koszorút készítünk (2. kép) és a tésztavégeket összeillesztjük. Az így kapott 6 db koszorút a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával lefedjük és további kb. 15-20 percig kelesztjük. A koszorúkat a felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk, majd a sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalács koszorúkat egy sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt tetszés szerint porcukorral megszórjuk a sütemény tetejét.

Tipp:

A mandula helyett a Kovászos kalácskoszorú sütemény tetejét megszórhatjuk sütésálló dekorcukorral is.
A Kovászos kalácskoszorú látványos húsvéti sütemény. A Kovászos kalácskoszorú tésztáját egyenlő részekre osztva kisodorjuk. A  kisodrott részeket egyszerűen összetekerjük, majd koszorút formázunk belőle.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2023-06-01
0 Kedvelés

Befőzés indul! Tartósítási kisokos

Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-05-15
0 Kedvelés

Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!

Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-26
1 Kedvelés

5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség

Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!