Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos kalácskoszorú

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 6 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

6 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
180 g búzaliszt
150 ml tej
100 g Rama margarin
100 g cukor
2 darab tojás (M-es)
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
60 g mazsola
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Kenéshez:

1 darab felvert tojás (M-es)

Díszítéshez:

40 g szeletelt mandula
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Kovászos kalácskoszorú édes sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A mazsolát a rum aromába áztatjuk és legalább fél órát állni hagyjuk. A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A kétféle lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, a vanillincukorral, citromhéjjal és a szerecsendióval egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tej-zsiradék keveréket és a mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és 12 részre osztjuk. A 12 tésztából egyenként kb. 40 cm egyforma hosszúságú rudakat sodrunk (1. kép), majd egy-egy rudat összecsavarva kis koszorút készítünk (2. kép) és a tésztavégeket összeillesztjük. Az így kapott 6 db koszorút a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával lefedjük és további kb. 15-20 percig kelesztjük. A koszorúkat a felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk, majd a sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalács koszorúkat egy sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt tetszés szerint porcukorral megszórjuk a sütemény tetejét.

Tipp:

A mandula helyett a Kovászos kalácskoszorú sütemény tetejét megszórhatjuk sütésálló dekorcukorral is.
A Kovászos kalácskoszorú látványos húsvéti sütemény. A Kovászos kalácskoszorú tésztáját egyenlő részekre osztva kisodorjuk. A  kisodrott részeket egyszerűen összetekerjük, majd koszorút formázunk belőle.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2023-01-31
0 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!