Mangós-pisztáciás Charlotte
Hozzávalók
Sütőlemezhez (40x30 cm):
Habüsthöz:
Piskótatésztához:
Ezenkívül:
Mangós töltelékhez:
Pisztáciás töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó-felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat és a tojássárgáját keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverővel) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral együtt 1 percnyi keverés közben hozzáadjuk. Az egészet további 2 percet keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a sütőlemezre simítjuk és a sütő középső részén megsütjük.
Sütési idő: kb. 14-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A piskótatésztát azonnal levesszük a sütőlemezről. Cukorral beszórt sütőpapírra borítjuk, és a sütéshez használt sütőpapírt rajta hagyva hagyjuk kihűlni.
A habüstöt kibéleljük frissentartó fóliával. A sütéshez használt sütőpapírt lehúzzuk a piskótáról. A piskótát megkenjük 250 g lekvárral, és a hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük. A tekercset 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a szeletekkel kirakjuk a tál oldalát úgy, hogy kb. 8 szeletet meghagyunk.
Mangós-joghurtos-tejszínes töltelék:
A zselatint a csomagoláson található tájékoztató szerint beáztatjuk. A mangófeleket levágjuk a magról, a gyümölcs húsát felkockázzuk, majd levágjuk a héjról. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, közepét kikaparjuk. A gyümölcshúst, a vaníliamagokat (vaníliavelőt), a joghurtot és a cukrot pürésítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a csomagoláson szereplő tájékoztató szerint feloldjuk, majd előbb 2 evőkanál mangó-joghurt pürével összekeverjük, ezután ezt hozzákeverjük a többi püréhez. Amint a massza elkezd zselésedni, óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A krémet az üstbe kanalazzuk, majd egy kanál segítségével mélyedést alakítunk ki a közepén.
Pisztáciás-joghurtos-tejszínes töltelék:
A zselatint a csomagoláson található tájékoztató szerint beáztatjuk. A pisztáciát a joghurttal és a cukorral pürésítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a csomagoláson szereplő tájékoztató szerint feloldjuk, majd előbb 2 evőkanál krémmel összekeverjük, ezután ezt hozzákeverjük a többi krémhez. Amint a massza elkezd zselésedni, hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A mélyedésbe simítjuk. A megmaradt tekercsszeleteket elosztjuk rajta, fóliával lefedjük, és minimum 4 órára, de lehetőség szerint egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Díszítés:
A Charlotte-ot egy tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla. A maradék lekvárt egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, és egy kis lábasban felfőzzük. Ecset segítségével átkenjük a folyékony lekvárral a sütemény felületét, majd tálaljuk.
Tippek:
A teljes tejszín mennyiséget felverhetjük egyszerre habbá, majd ezután is kimérhetjük a szükséges adagokat.
Mangós-pisztáciás Charlotte
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Sütőlemezhez (40x30 cm):
Habüsthöz:
Piskótatésztához:
Ezenkívül:
Mangós töltelékhez:
Pisztáciás töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó-felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat és a tojássárgáját keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverővel) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral együtt 1 percnyi keverés közben hozzáadjuk. Az egészet további 2 percet keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a sütőlemezre simítjuk és a sütő középső részén megsütjük.
Sütési idő: kb. 14-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A piskótatésztát azonnal levesszük a sütőlemezről. Cukorral beszórt sütőpapírra borítjuk, és a sütéshez használt sütőpapírt rajta hagyva hagyjuk kihűlni.
A habüstöt kibéleljük frissentartó fóliával. A sütéshez használt sütőpapírt lehúzzuk a piskótáról. A piskótát megkenjük 250 g lekvárral, és a hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük. A tekercset 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a szeletekkel kirakjuk a tál oldalát úgy, hogy kb. 8 szeletet meghagyunk.
Mangós-joghurtos-tejszínes töltelék:
A zselatint a csomagoláson található tájékoztató szerint beáztatjuk. A mangófeleket levágjuk a magról, a gyümölcs húsát felkockázzuk, majd levágjuk a héjról. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, közepét kikaparjuk. A gyümölcshúst, a vaníliamagokat (vaníliavelőt), a joghurtot és a cukrot pürésítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a csomagoláson szereplő tájékoztató szerint feloldjuk, majd előbb 2 evőkanál mangó-joghurt pürével összekeverjük, ezután ezt hozzákeverjük a többi püréhez. Amint a massza elkezd zselésedni, óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A krémet az üstbe kanalazzuk, majd egy kanál segítségével mélyedést alakítunk ki a közepén.
Pisztáciás-joghurtos-tejszínes töltelék:
A zselatint a csomagoláson található tájékoztató szerint beáztatjuk. A pisztáciát a joghurttal és a cukorral pürésítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a csomagoláson szereplő tájékoztató szerint feloldjuk, majd előbb 2 evőkanál krémmel összekeverjük, ezután ezt hozzákeverjük a többi krémhez. Amint a massza elkezd zselésedni, hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A mélyedésbe simítjuk. A megmaradt tekercsszeleteket elosztjuk rajta, fóliával lefedjük, és minimum 4 órára, de lehetőség szerint egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Díszítés:
A Charlotte-ot egy tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla. A maradék lekvárt egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, és egy kis lábasban felfőzzük. Ecset segítségével átkenjük a folyékony lekvárral a sütemény felületét, majd tálaljuk.
Tippek:
A teljes tejszín mennyiséget felverhetjük egyszerre habbá, majd ezután is kimérhetjük a szükséges adagokat.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?