Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Marcipán stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

A tepsihez:

sütőpapír

A tésztához:

350 g mazsola
4 evőkanál rum
150 ml tej
375 g búzaliszt
100 g cukor
1 késhegynyi őrölt kardamom
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
150 g vaj vagy margarin
100 g kandírozott citrom
100 g szeletelt mandula

A kenéshez és a szóráshoz:

kb. 100 g vaj
kb. 60 g porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A mazsolát összekeverjük a rummal, és legjobb, ha egész éjszakára állni hagyjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A tejet és a margarint kis edényben kissé megmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a meleg tejet, a cukrot, a vanillincukrot, a fűszereket, a sót, a tojást, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a kandírozott citromot felkockázzuk és a szeletelt mandulát a tasakban kissé összetörjük. A tepsit három rétegben sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

A megkelt tésztát liszttel meghintjük, kivesszük a tálból és enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kandírozott citromot, az összezúzott mandulát és a rumos mazsolát. A tésztát 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt összegyúrjuk és szintén téglalappá (30x15 cm) nyújtjuk, és úgy tesszük a tésztalapra, hogy a hosszanti oldalakon egy kis szél szabadon maradjon. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve nem túl lazán feltekerjük, és stollenné formázzuk. A stollent a tepsibe tesszük.

A stollent még egyszer meleg helyen kelesztjük, kb 30-35 percig. A sütési hőfokot lecsökkentjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 160 °C
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C

A stollent a sütő alsó felében megsütjük.

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Kenés és szórás:
A vajat kis edényben vagy mikróban megolvasztjuk. A stollent rögtön sütés után a felével megkenjük, és a porcukor felével megszórjuk. A stollent sütőrácson hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a folyamatot megismételjük.

Tipp:

A szeletelt mandula helyett mogyoró darabokat, a mazsola helyett vörösáfonyát is használhatunk.
Marcipán stollen

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
54 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

1 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!