Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Marcipán stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

A tepsihez:

sütőpapír

A tésztához:

350 g mazsola
4 evőkanál rum
150 ml tej
375 g búzaliszt
100 g cukor
1 késhegynyi őrölt kardamom
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
150 g vaj vagy margarin
100 g kandírozott citrom
100 g szeletelt mandula

A kenéshez és a szóráshoz:

kb. 100 g vaj
kb. 60 g porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A mazsolát összekeverjük a rummal, és legjobb, ha egész éjszakára állni hagyjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A tejet és a margarint kis edényben kissé megmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a meleg tejet, a cukrot, a vanillincukrot, a fűszereket, a sót, a tojást, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a kandírozott citromot felkockázzuk és a szeletelt mandulát a tasakban kissé összetörjük. A tepsit három rétegben sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

A megkelt tésztát liszttel meghintjük, kivesszük a tálból és enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kandírozott citromot, az összezúzott mandulát és a rumos mazsolát. A tésztát 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt összegyúrjuk és szintén téglalappá (30x15 cm) nyújtjuk, és úgy tesszük a tésztalapra, hogy a hosszanti oldalakon egy kis szél szabadon maradjon. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve nem túl lazán feltekerjük, és stollenné formázzuk. A stollent a tepsibe tesszük.

A stollent még egyszer meleg helyen kelesztjük, kb 30-35 percig. A sütési hőfokot lecsökkentjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 160 °C
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C

A stollent a sütő alsó felében megsütjük.

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Kenés és szórás:
A vajat kis edényben vagy mikróban megolvasztjuk. A stollent rögtön sütés után a felével megkenjük, és a porcukor felével megszórjuk. A stollent sütőrácson hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a folyamatot megismételjük.

Tipp:

A szeletelt mandula helyett mogyoró darabokat, a mazsola helyett vörösáfonyát is használhatunk.
Marcipán stollen

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
38 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
74 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!