
Marcipán stollen



Hozzávalók
A tepsihez:
sütőpapír
A tésztához:
350 g mazsola
4 evőkanál rum
150 ml tej
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 késhegynyi őrölt kardamom
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
150 g vaj vagy margarin
100 g kandírozott citrom
100 g szeletelt mandula
150 g Dr. Oetker Marcipán
A kenéshez és a szóráshoz:
kb. 100 g vaj
kb. 60 g porcukor
Elkészítés
Előkészítés:
A mazsolát összekeverjük a rummal, és legjobb, ha egész éjszakára állni hagyjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
A tejet és a margarint kis edényben kissé megmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a meleg tejet, a cukrot, a vanillincukrot, a fűszereket, a sót, a tojást, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a kandírozott citromot felkockázzuk és a szeletelt mandulát a tasakban kissé összetörjük. A tepsit három rétegben sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A megkelt tésztát liszttel meghintjük, kivesszük a tálból és enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kandírozott citromot, az összezúzott mandulát és a rumos mazsolát. A tésztát 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt összegyúrjuk és szintén téglalappá (30x15 cm) nyújtjuk, és úgy tesszük a tésztalapra, hogy a hosszanti oldalakon egy kis szél szabadon maradjon. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve nem túl lazán feltekerjük, és stollenné formázzuk. A stollent a tepsibe tesszük.
A stollent még egyszer meleg helyen kelesztjük, kb 30-35 percig. A sütési hőfokot lecsökkentjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 160 °C
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C
A stollent a sütő alsó felében megsütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés és szórás:
A vajat kis edényben vagy mikróban megolvasztjuk. A stollent rögtön sütés után a felével megkenjük, és a porcukor felével megszórjuk. A stollent sütőrácson hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a folyamatot megismételjük.
A tejet és a margarint kis edényben kissé megmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a meleg tejet, a cukrot, a vanillincukrot, a fűszereket, a sót, a tojást, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a kandírozott citromot felkockázzuk és a szeletelt mandulát a tasakban kissé összetörjük. A tepsit három rétegben sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A megkelt tésztát liszttel meghintjük, kivesszük a tálból és enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kandírozott citromot, az összezúzott mandulát és a rumos mazsolát. A tésztát 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt összegyúrjuk és szintén téglalappá (30x15 cm) nyújtjuk, és úgy tesszük a tésztalapra, hogy a hosszanti oldalakon egy kis szél szabadon maradjon. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve nem túl lazán feltekerjük, és stollenné formázzuk. A stollent a tepsibe tesszük.
A stollent még egyszer meleg helyen kelesztjük, kb 30-35 percig. A sütési hőfokot lecsökkentjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 160 °C
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C
A stollent a sütő alsó felében megsütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés és szórás:
A vajat kis edényben vagy mikróban megolvasztjuk. A stollent rögtön sütés után a felével megkenjük, és a porcukor felével megszórjuk. A stollent sütőrácson hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a folyamatot megismételjük.
Tipp:
A szeletelt mandula helyett mogyoró darabokat, a mazsola helyett vörösáfonyát is használhatunk.

Kedvencnek jelölöm

Marcipán stollen
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
A tepsihez:
sütőpapír
A tésztához:
350 g mazsola
4 evőkanál rum
150 ml tej
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 késhegynyi őrölt kardamom
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
150 g vaj vagy margarin
100 g kandírozott citrom
100 g szeletelt mandula
150 g Dr. Oetker Marcipán
A kenéshez és a szóráshoz:
kb. 100 g vaj
kb. 60 g porcukor
Elkészítése lépésről lépésre
Előkészítés:
A mazsolát összekeverjük a rummal, és legjobb, ha egész éjszakára állni hagyjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
A tejet és a margarint kis edényben kissé megmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a meleg tejet, a cukrot, a vanillincukrot, a fűszereket, a sót, a tojást, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a kandírozott citromot felkockázzuk és a szeletelt mandulát a tasakban kissé összetörjük. A tepsit három rétegben sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A megkelt tésztát liszttel meghintjük, kivesszük a tálból és enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kandírozott citromot, az összezúzott mandulát és a rumos mazsolát. A tésztát 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt összegyúrjuk és szintén téglalappá (30x15 cm) nyújtjuk, és úgy tesszük a tésztalapra, hogy a hosszanti oldalakon egy kis szél szabadon maradjon. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve nem túl lazán feltekerjük, és stollenné formázzuk. A stollent a tepsibe tesszük.
A stollent még egyszer meleg helyen kelesztjük, kb 30-35 percig. A sütési hőfokot lecsökkentjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 160 °C
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C
A stollent a sütő alsó felében megsütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés és szórás:
A vajat kis edényben vagy mikróban megolvasztjuk. A stollent rögtön sütés után a felével megkenjük, és a porcukor felével megszórjuk. A stollent sütőrácson hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a folyamatot megismételjük.
A tejet és a margarint kis edényben kissé megmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a meleg tejet, a cukrot, a vanillincukrot, a fűszereket, a sót, a tojást, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a kandírozott citromot felkockázzuk és a szeletelt mandulát a tasakban kissé összetörjük. A tepsit három rétegben sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A megkelt tésztát liszttel meghintjük, kivesszük a tálból és enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kandírozott citromot, az összezúzott mandulát és a rumos mazsolát. A tésztát 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt összegyúrjuk és szintén téglalappá (30x15 cm) nyújtjuk, és úgy tesszük a tésztalapra, hogy a hosszanti oldalakon egy kis szél szabadon maradjon. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve nem túl lazán feltekerjük, és stollenné formázzuk. A stollent a tepsibe tesszük.
A stollent még egyszer meleg helyen kelesztjük, kb 30-35 percig. A sütési hőfokot lecsökkentjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 160 °C
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C
A stollent a sütő alsó felében megsütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés és szórás:
A vajat kis edényben vagy mikróban megolvasztjuk. A stollent rögtön sütés után a felével megkenjük, és a porcukor felével megszórjuk. A stollent sütőrácson hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a folyamatot megismételjük.
Tipp:
A szeletelt mandula helyett mogyoró darabokat, a mazsola helyett vörösáfonyát is használhatunk.

Legújabb cikkek
1

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

1

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

1

Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?