Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Marcipán stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

A tepsihez:

sütőpapír

A tésztához:

350 g mazsola
4 evőkanál rum
150 ml tej
375 g búzaliszt
100 g cukor
1 késhegynyi őrölt kardamom
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
150 g vaj vagy margarin
100 g kandírozott citrom
100 g szeletelt mandula

A kenéshez és a szóráshoz:

kb. 100 g vaj
kb. 60 g porcukor

Elkészítés

Előkészítés:

A mazsolát összekeverjük a rummal, és legjobb, ha egész éjszakára állni hagyjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A tejet és a margarint kis edényben kissé megmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a meleg tejet, a cukrot, a vanillincukrot, a fűszereket, a sót, a tojást, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a kandírozott citromot felkockázzuk és a szeletelt mandulát a tasakban kissé összetörjük. A tepsit három rétegben sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

A megkelt tésztát liszttel meghintjük, kivesszük a tálból és enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kandírozott citromot, az összezúzott mandulát és a rumos mazsolát. A tésztát 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt összegyúrjuk és szintén téglalappá (30x15 cm) nyújtjuk, és úgy tesszük a tésztalapra, hogy a hosszanti oldalakon egy kis szél szabadon maradjon. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve nem túl lazán feltekerjük, és stollenné formázzuk. A stollent a tepsibe tesszük.

A stollent még egyszer meleg helyen kelesztjük, kb 30-35 percig. A sütési hőfokot lecsökkentjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 160 °C
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C

A stollent a sütő alsó felében megsütjük.

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kenés és szórás:
A vajat kis edényben vagy mikróban megolvasztjuk. A stollent rögtön sütés után a felével megkenjük, és a porcukor felével megszórjuk. A stollent sütőrácson hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a folyamatot megismételjük.

Tipp:

A szeletelt mandula helyett mogyoró darabokat, a mazsola helyett vörösáfonyát is használhatunk.
Marcipán stollen

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2020-11-27
0 Kedvelés

Süssünk a gyerekekkel karácsonyra!

Sokunk számára a karácsonyi időszak elválaszthatatlanul összefonódik a sütéssel – ezt pedig imádják a gyerekek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-25
1 Kedvelés

Birsalma, az ősz kedvence

Az őszi piaci kínálat meghatározó gyümölcse a birsalma, amelyről legtöbbünknek elsőre a birsalmasajt ugrik be.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-20
1 Kedvelés

Így használd a zselatint

Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-18
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a cukor és liszt alternatívák

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen tökéletes tojás és tej helyettesítők léteznek, most pedig nézzük meg, mire cserélhetjük a cukrot, illetve hogyan süthetünk glutén nélkül.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-13
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák

Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-04
1 Kedvelés

A süti, ha vegán

Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!