Medve torta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (Ø 26 cm):
némi zsiradék
Csatos tortaformához (Ø 18 cm):
némi zsiradék
Kevert tésztához:
250 g lágy vaj vagy margarin
200 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
5 darab tojás (M-es)
275 g búzaliszt
3 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 teáskanál Dr. Oetker Holland kakaó sütéshez
2 teáskanál tej
Töltelékhez:
200 ml hideg habtejszín
1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Díszítéshez:
kb. 25 g Dr. Oetker Marcipán
fél teáskanál Dr. Oetker Holland kakaó sütéshez
Elkészítés
Előkészítés:
Zsiradékkal kenjük ki a tortaformák alját, és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük simára. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük addig, amíg egyneművé nem válik. Keverjük bele a tojásokat kb. ½ percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és 2 adagban, közepes sebességen rövid ideig keverjük össze. Öntsük a tészta 1/3-át a kis tortaformába, és simítsuk el a tetejét. A maradék tésztához keverjük hozzá a kakaót és a tejet. Öntsük a tésztát a nagyobb sütőformába, és simítsuk el. Tegyük a két formát együtt a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki mindkét süteményt a formából, fordítsuk ki 2 sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
A világos színű alapból vágjunk ki 3 kis kerek talpat (Ø 7,5 cm) a fülek és az orr számára. A fülekhez való két alapot vízszintesen vágjuk ki. Függőlegesen vágjuk le a harmadát. Az orrhoz vágjuk le az alját vízszintesen. Morzsoljuk össze az alap felét és a maradék tésztát egy tálban. A sötét alapból vágjunk le egy kb. 2 cm-es peremet, lehetőleg tortakarika segítségével, és szintén egy tálban morzsoljuk össze. Vágjuk át az alapot egyszer vízszintesen.
Töltés:
Helyezzük az alsó sötét alapot és a fülek alját egy tortalapra. A habtejszínt a habfixálóval verjük fel keményre. A krém felét kenjük az alsó rétegekre. Helyezzük rá a felső tortalapot és a fülek tetejét, enyhén nyomkodjuk le, és kenjük meg a maradék krémmel. Helyezzük rá az orrot, és szintén kenjük meg a krémmel. A tortát tetszés szerint megszórjuk a sötét és világos kekszmorzsával. Ha szükséges, nyomkodjuk le enyhén a morzsát. A tortát legalább 1 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Díszítés:
A marcipán 2/3-át gyúrjuk össze a kakaóval. A világos marcipánt egy felvágott fagyasztózacskó között sodorjuk ki, majd vágjunk ki belőle 2 kör alakú (Ø 4 cm) darabot, és helyezzük őket szemként a tortára. A sötét marcipánt osszuk 4 egyenlő részre. Formázzunk 3 adagból golyókat, és kissé lapítsuk ki. Helyezzük őket a tortára pupillaként és orrként. Egy adagot formázzunk kis tekercsnek, vágjuk félbe, és helyezzük az orra.
A vajat vagy margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük simára. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük addig, amíg egyneművé nem válik. Keverjük bele a tojásokat kb. ½ percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és 2 adagban, közepes sebességen rövid ideig keverjük össze. Öntsük a tészta 1/3-át a kis tortaformába, és simítsuk el a tetejét. A maradék tésztához keverjük hozzá a kakaót és a tejet. Öntsük a tésztát a nagyobb sütőformába, és simítsuk el. Tegyük a két formát együtt a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki mindkét süteményt a formából, fordítsuk ki 2 sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
A világos színű alapból vágjunk ki 3 kis kerek talpat (Ø 7,5 cm) a fülek és az orr számára. A fülekhez való két alapot vízszintesen vágjuk ki. Függőlegesen vágjuk le a harmadát. Az orrhoz vágjuk le az alját vízszintesen. Morzsoljuk össze az alap felét és a maradék tésztát egy tálban. A sötét alapból vágjunk le egy kb. 2 cm-es peremet, lehetőleg tortakarika segítségével, és szintén egy tálban morzsoljuk össze. Vágjuk át az alapot egyszer vízszintesen.
Töltés:
Helyezzük az alsó sötét alapot és a fülek alját egy tortalapra. A habtejszínt a habfixálóval verjük fel keményre. A krém felét kenjük az alsó rétegekre. Helyezzük rá a felső tortalapot és a fülek tetejét, enyhén nyomkodjuk le, és kenjük meg a maradék krémmel. Helyezzük rá az orrot, és szintén kenjük meg a krémmel. A tortát tetszés szerint megszórjuk a sötét és világos kekszmorzsával. Ha szükséges, nyomkodjuk le enyhén a morzsát. A tortát legalább 1 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Díszítés:
A marcipán 2/3-át gyúrjuk össze a kakaóval. A világos marcipánt egy felvágott fagyasztózacskó között sodorjuk ki, majd vágjunk ki belőle 2 kör alakú (Ø 4 cm) darabot, és helyezzük őket szemként a tortára. A sötét marcipánt osszuk 4 egyenlő részre. Formázzunk 3 adagból golyókat, és kissé lapítsuk ki. Helyezzük őket a tortára pupillaként és orrként. Egy adagot formázzunk kis tekercsnek, vágjuk félbe, és helyezzük az orra.
Tipp:
A tortát legfeljebb 1 nappal a tálalás előtt készítsük el.
Kedvencnek jelölöm
Medve torta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (Ø 26 cm):
némi zsiradék
Csatos tortaformához (Ø 18 cm):
némi zsiradék
Kevert tésztához:
250 g lágy vaj vagy margarin
200 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
5 darab tojás (M-es)
275 g búzaliszt
3 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 teáskanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
2 teáskanál tej
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Zsiradékkal kenjük ki a tortaformák alját, és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük simára. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük addig, amíg egyneművé nem válik. Keverjük bele a tojásokat kb. ½ percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és 2 adagban, közepes sebességen rövid ideig keverjük össze. Öntsük a tészta 1/3-át a kis tortaformába, és simítsuk el a tetejét. A maradék tésztához keverjük hozzá a kakaót és a tejet. Öntsük a tésztát a nagyobb sütőformába, és simítsuk el. Tegyük a két formát együtt a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki mindkét süteményt a formából, fordítsuk ki 2 sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
A világos színű alapból vágjunk ki 3 kis kerek talpat (Ø 7,5 cm) a fülek és az orr számára. A fülekhez való két alapot vízszintesen vágjuk ki. Függőlegesen vágjuk le a harmadát. Az orrhoz vágjuk le az alját vízszintesen. Morzsoljuk össze az alap felét és a maradék tésztát egy tálban. A sötét alapból vágjunk le egy kb. 2 cm-es peremet, lehetőleg tortakarika segítségével, és szintén egy tálban morzsoljuk össze. Vágjuk át az alapot egyszer vízszintesen.
Töltés:
Helyezzük az alsó sötét alapot és a fülek alját egy tortalapra. A habtejszínt a habfixálóval verjük fel keményre. A krém felét kenjük az alsó rétegekre. Helyezzük rá a felső tortalapot és a fülek tetejét, enyhén nyomkodjuk le, és kenjük meg a maradék krémmel. Helyezzük rá az orrot, és szintén kenjük meg a krémmel. A tortát tetszés szerint megszórjuk a sötét és világos kekszmorzsával. Ha szükséges, nyomkodjuk le enyhén a morzsát. A tortát legalább 1 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Díszítés:
A marcipán 2/3-át gyúrjuk össze a kakaóval. A világos marcipánt egy felvágott fagyasztózacskó között sodorjuk ki, majd vágjunk ki belőle 2 kör alakú (Ø 4 cm) darabot, és helyezzük őket szemként a tortára. A sötét marcipánt osszuk 4 egyenlő részre. Formázzunk 3 adagból golyókat, és kissé lapítsuk ki. Helyezzük őket a tortára pupillaként és orrként. Egy adagot formázzunk kis tekercsnek, vágjuk félbe, és helyezzük az orra.
A vajat vagy margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) keverjük simára. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük addig, amíg egyneművé nem válik. Keverjük bele a tojásokat kb. ½ percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és 2 adagban, közepes sebességen rövid ideig keverjük össze. Öntsük a tészta 1/3-át a kis tortaformába, és simítsuk el a tetejét. A maradék tésztához keverjük hozzá a kakaót és a tejet. Öntsük a tésztát a nagyobb sütőformába, és simítsuk el. Tegyük a két formát együtt a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki mindkét süteményt a formából, fordítsuk ki 2 sütőpapírral fedett süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
A világos színű alapból vágjunk ki 3 kis kerek talpat (Ø 7,5 cm) a fülek és az orr számára. A fülekhez való két alapot vízszintesen vágjuk ki. Függőlegesen vágjuk le a harmadát. Az orrhoz vágjuk le az alját vízszintesen. Morzsoljuk össze az alap felét és a maradék tésztát egy tálban. A sötét alapból vágjunk le egy kb. 2 cm-es peremet, lehetőleg tortakarika segítségével, és szintén egy tálban morzsoljuk össze. Vágjuk át az alapot egyszer vízszintesen.
Töltés:
Helyezzük az alsó sötét alapot és a fülek alját egy tortalapra. A habtejszínt a habfixálóval verjük fel keményre. A krém felét kenjük az alsó rétegekre. Helyezzük rá a felső tortalapot és a fülek tetejét, enyhén nyomkodjuk le, és kenjük meg a maradék krémmel. Helyezzük rá az orrot, és szintén kenjük meg a krémmel. A tortát tetszés szerint megszórjuk a sötét és világos kekszmorzsával. Ha szükséges, nyomkodjuk le enyhén a morzsát. A tortát legalább 1 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Díszítés:
A marcipán 2/3-át gyúrjuk össze a kakaóval. A világos marcipánt egy felvágott fagyasztózacskó között sodorjuk ki, majd vágjunk ki belőle 2 kör alakú (Ø 4 cm) darabot, és helyezzük őket szemként a tortára. A sötét marcipánt osszuk 4 egyenlő részre. Formázzunk 3 adagból golyókat, és kissé lapítsuk ki. Helyezzük őket a tortára pupillaként és orrként. Egy adagot formázzunk kis tekercsnek, vágjuk félbe, és helyezzük az orra.
Tipp:
A tortát legfeljebb 1 nappal a tálalás előtt készítsük el.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?