
Mogyorós, tejkrémes ostyás torta



Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Tortaalaphoz:
Krémhez:
Ganache-hoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Elkészítés:
Tortaalap:
Tegyük az ostyát egy fagyasztózacskóba, zárjuk le, és sodrófával jól törjük össze. A finom morzsát tegyük egy tapadásmentes serpenyőbe, és keverés közben melegítsük fel, hogy a csokoládé megolvadjon. Öntsük a olvasztott krémes ostyát a forma aljára és egy evőkanál hátuljával egyenletesen nyomkodjuk le, hogy sima alapot képezzen. A kekszes alapot felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe.
Krém:
Áztassuk a lapzselatint 5 percre hideg vízbe (a zselatinlapokat egyesével adjuk hozzá). Öntsük a sűrített tejet egy kis lábosba, és lassan melegítsük fel. Nyomkodjuk ki a zselatinlapokat és keverés közben oldjuk fel a sűrített tejben. Vigyázat: A sűrített tejnek nem szabad felforrnia! Hagyjuk a zselatin és a tej keverékét kissé kihűlni, amíg kissé megkocsonyásodik.
Verjük keményre a habtejszínt. Keverjünk össze 3-4 evőkanálnyi tejszínhabot a zselatin-tej keverékkel. Ezután a zselatinos-tejes keveréket öntsük a tejszínhabhoz, és óvatosan keverjük simára. Öntsük a tejes-tejszínes keveréket az ostyás alapra, és simítsuk el. Tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Ganache:
Forraljuk fel a habtejszínt, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tortabevonót. Addig keverjük, amíg el nem olvad. Öntsük a ganache-t egy keverőtálba és tegyük a hűtőbe, hagyjuk kihűlni, amíg besűrűsödik, de még mindig önthető.
Kenjük a ganache-t a tortára. Vágjuk a 3 darab ostyát kis kockákra, és díszítsük velük a tortát. Tegyük a tortát legalább 1 órára a hűtőszekrénybe.
A sütőpapírt egy tortaemelő segítségével távolítsuk el a kekszes alapról. Lazítsuk meg és távolítsuk el a szélét egy konyhakéssel.


Mogyorós, tejkrémes ostyás torta
Hozzávalók
kb. 10-12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Tortaalaphoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tortaalap:
Tegyük az ostyát egy fagyasztózacskóba, zárjuk le, és sodrófával jól törjük össze. A finom morzsát tegyük egy tapadásmentes serpenyőbe, és keverés közben melegítsük fel, hogy a csokoládé megolvadjon. Öntsük a olvasztott krémes ostyát a forma aljára és egy evőkanál hátuljával egyenletesen nyomkodjuk le, hogy sima alapot képezzen. A kekszes alapot felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe.
Krém:
Áztassuk a lapzselatint 5 percre hideg vízbe (a zselatinlapokat egyesével adjuk hozzá). Öntsük a sűrített tejet egy kis lábosba, és lassan melegítsük fel. Nyomkodjuk ki a zselatinlapokat és keverés közben oldjuk fel a sűrített tejben. Vigyázat: A sűrített tejnek nem szabad felforrnia! Hagyjuk a zselatin és a tej keverékét kissé kihűlni, amíg kissé megkocsonyásodik.
Verjük keményre a habtejszínt. Keverjünk össze 3-4 evőkanálnyi tejszínhabot a zselatin-tej keverékkel. Ezután a zselatinos-tejes keveréket öntsük a tejszínhabhoz, és óvatosan keverjük simára. Öntsük a tejes-tejszínes keveréket az ostyás alapra, és simítsuk el. Tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Ganache:
Forraljuk fel a habtejszínt, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tortabevonót. Addig keverjük, amíg el nem olvad. Öntsük a ganache-t egy keverőtálba és tegyük a hűtőbe, hagyjuk kihűlni, amíg besűrűsödik, de még mindig önthető.
Kenjük a ganache-t a tortára. Vágjuk a 3 darab ostyát kis kockákra, és díszítsük velük a tortát. Tegyük a tortát legalább 1 órára a hűtőszekrénybe.
A sütőpapírt egy tortaemelő segítségével távolítsuk el a kekszes alapról. Lazítsuk meg és távolítsuk el a szélét egy konyhakéssel.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?