Napraforgómagos kenyér
Hozzávalók
Napraforgómagos kenyér
50 dkg fehér liszt
50 dkg napraforgóliszt (magokkal)
4 dkg friss élesztő
4 dl langyos víz
2 dkg só
5 dkg napraforgóolaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál tejpor
Elkészítés
Elkészítés
Egy deciliter langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport és az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Közben a liszteket, a sót átszitáljuk egy tálba, majd mélyedést alakítunk ki középen és beleöntjük a megfutott élesztőt, apránként hozzáadagoljuk a maradék vizet és olajat, majd szép simára dagasztjuk a tésztánkat. Ruhával letakarjuk (miután a tészta tetején gyengén megszórtuk liszttel) és 45-50 percig kelni hagyjuk meleg helyen. Utána óvatosan átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, majd a formába helyezzük (ami lehet őzgerinc, tortaforma, jénai, kerámiatál stb.) és újabb 30 percig pihentetjük. Azért jó, ha formába sütjük és nem sima sütőlapon, mert így a kenyér megőrzi a szép formáját és nem deformálódik el. Tetejét sütés előtt megkenjük tejjel és közepesen előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Aztán ehetjük is, persze hagyjuk kihűlni különben nem lehet szépen szeletelni. :)
Tárolás
Ha kihűlt nylon zacskóban tárolhatjuk.
Kedvencnek jelölöm
Napraforgómagos kenyér
Hozzávalók
Napraforgómagos kenyér
50 dkg fehér liszt
50 dkg napraforgóliszt (magokkal)
4 dkg friss élesztő
4 dl langyos víz
2 dkg só
5 dkg napraforgóolaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál tejpor
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
Egy deciliter langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport és az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Közben a liszteket, a sót átszitáljuk egy tálba, majd mélyedést alakítunk ki középen és beleöntjük a megfutott élesztőt, apránként hozzáadagoljuk a maradék vizet és olajat, majd szép simára dagasztjuk a tésztánkat. Ruhával letakarjuk (miután a tészta tetején gyengén megszórtuk liszttel) és 45-50 percig kelni hagyjuk meleg helyen. Utána óvatosan átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, majd a formába helyezzük (ami lehet őzgerinc, tortaforma, jénai, kerámiatál stb.) és újabb 30 percig pihentetjük. Azért jó, ha formába sütjük és nem sima sütőlapon, mert így a kenyér megőrzi a szép formáját és nem deformálódik el. Tetejét sütés előtt megkenjük tejjel és közepesen előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Aztán ehetjük is, persze hagyjuk kihűlni különben nem lehet szépen szeletelni. :)
Tárolás
Ha kihűlt nylon zacskóban tárolhatjuk.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?