
Piramis szelet


Hozzávalók
Hozzávalók 10 szelethez:
A csokis piskótához:
A krémalaphoz:
A krém befejezéséhez:
A bevonáshoz:
Elkészítés
Elkészítés
2. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük.
3. Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat.
4. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, és simára keverjük a piskótát.
5. A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát. Az egyikre 29x32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29x36 cm-es piskótalapot.
Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!
6. Előmelegített 200 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki.
7. Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29x10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 darab 29x10-es, és 1 darab 29x13 cm széles csíkot - ez utóbbi lesz a piramis alapja.
8. Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük - azaz addig, míg ujjunkat belenyomva csípi azt.
9. Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
10. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
11. Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl.
12. Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
13. Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel, úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjuk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyenlőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy megkössön a krém benne.
14. Ezután kivesszük a hűtőből, és ferdén félbevágjuk a hasábot. A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik a szemközti felső él.
15. Most a 6. szélesebb csíkot vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodik lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét.
16. Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve, olvasztott étcsokoládéval öntsük le, hogy mindenütt befedje. Hagyjuk a csokoládét megkötni rajta, majd forró vízbe mártott késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk fel.
Alternatív elkészítés




Piramis szelet
Hozzávalók
Hozzávalók 10 szelethez:
A csokis piskótához:
A krémalaphoz:
A bevonáshoz:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
2. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük.
3. Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat.
4. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, és simára keverjük a piskótát.
5. A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát. Az egyikre 29x32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29x36 cm-es piskótalapot.
Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!
6. Előmelegített 200 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki.
7. Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29x10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 darab 29x10-es, és 1 darab 29x13 cm széles csíkot - ez utóbbi lesz a piramis alapja.
8. Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük - azaz addig, míg ujjunkat belenyomva csípi azt.
9. Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
10. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
11. Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl.
12. Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
13. Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel, úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjuk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyenlőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy megkössön a krém benne.
14. Ezután kivesszük a hűtőből, és ferdén félbevágjuk a hasábot. A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik a szemközti felső él.
15. Most a 6. szélesebb csíkot vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodik lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét.
16. Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve, olvasztott étcsokoládéval öntsük le, hogy mindenütt befedje. Hagyjuk a csokoládét megkötni rajta, majd forró vízbe mártott késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk fel.
Alternatív elkészítés



Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?