Puncstorta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (kb. 24 cm Ø):
Tésztához:
Puncs töltelékhez:
Kenéshez:
Cukormázhoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A keverékhez a tojássárgákat a porcukorral és a vanillincukorral konyhai robotgéppel(habverő) krémesre verjük. Verjük fel a tojásfehérjét, és adjuk a tojássárgájás keverékhez. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, szitáljuk bele a tojásos masszába, és kézi habverővel keverjük bele. Öntsük a masszát kapcsos tortaformába. Tegyük a formát a sütőben lévő alsó rácsra és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt piskótát vízszintesen egyszer vágjuk át.
Töltelék:
A töltelékhez forraljuk fel a bort, a cukrot, a citrom- és narancslevet, valamint a citrom- és narancshéjat. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd adjuk hozzá a rumot. Keverjük össze a durvára morzsolt piskótával és a csokoládé reszelékkel.
A baracklekvár felét kenjük az alapra. A piskótalapra kenjük rá a puncsos tölteléket, majd kenjük meg a maradék lekvárral. Helyezzük rá a második piskótaréteget, nyomjuk le, és fedjük le egy sütőpapírral és helyezzünk rá némi súlyt, és hagyjuk így legalább 2 órán át.
Kenés:
A tortát kenjük meg a forró lekvárral és hagyjuk, amíg a lekvár megdermed.
Máz:
A porcukrot a vízzel keverjük csomómentesre és némi sütő- és ételszínezékkel színezzük tetszés szerint. Az elkészített cukormázzal fedjük be a tortát.
Tippek:
A puncstortát tálalásig hűvös, száraz helyen tartsuk. Ne tároljuk a hűtőben, különben a máz folyóssá válik.
Puncstorta
Hozzávalók
kb. 14 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (kb. 24 cm Ø):
Tésztához:
Puncs töltelékhez:
Kenéshez:
Cukormázhoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A keverékhez a tojássárgákat a porcukorral és a vanillincukorral konyhai robotgéppel(habverő) krémesre verjük. Verjük fel a tojásfehérjét, és adjuk a tojássárgájás keverékhez. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, szitáljuk bele a tojásos masszába, és kézi habverővel keverjük bele. Öntsük a masszát kapcsos tortaformába. Tegyük a formát a sütőben lévő alsó rácsra és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt piskótát vízszintesen egyszer vágjuk át.
Töltelék:
A töltelékhez forraljuk fel a bort, a cukrot, a citrom- és narancslevet, valamint a citrom- és narancshéjat. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd adjuk hozzá a rumot. Keverjük össze a durvára morzsolt piskótával és a csokoládé reszelékkel.
A baracklekvár felét kenjük az alapra. A piskótalapra kenjük rá a puncsos tölteléket, majd kenjük meg a maradék lekvárral. Helyezzük rá a második piskótaréteget, nyomjuk le, és fedjük le egy sütőpapírral és helyezzünk rá némi súlyt, és hagyjuk így legalább 2 órán át.
Kenés:
A tortát kenjük meg a forró lekvárral és hagyjuk, amíg a lekvár megdermed.
Máz:
A porcukrot a vízzel keverjük csomómentesre és némi sütő- és ételszínezékkel színezzük tetszés szerint. Az elkészített cukormázzal fedjük be a tortát.
Tippek:
A puncstortát tálalásig hűvös, száraz helyen tartsuk. Ne tároljuk a hűtőben, különben a máz folyóssá válik.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?