Sakktábla szelet
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 18x25 cm):
Sárga tésztához:
Barna tésztához:
Összeállításhoz:
Mázhoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a vanillincukorral összekevert cukrot, és a masszát további 2 percig keverjük. Ezután simára keverjük a lágy vajjal vagy margarinnal is. A lisztet és a sütőport összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. A tésztát egyenletesen elsimítjuk az egyik tepsiben.
Barna tészta:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a cukrot, és a masszát további 2 percig keverjük. Ezután simára keverjük a lágy vajjal vagy margarinnal is. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. A tésztát egyenletesen elsimítjuk a másik tepsiben.
A tepsiket a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a tésztákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 27-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapokat kifordítjuk a tepsikből, sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután mindkét tésztalapot a hosszabbik oldalukkal párhuzamosan kettévágjuk. Az első sárga lapot egy tálra tesszük, megkenjük egyenletesen, vékonyan lekvárral, és ráhelyezünk egy barna lapot. Megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a 2. sárga lapot, melyre ismét lekvár, és végül a 2. barna lap kerül. Erre sütőpapírt borítunk, ráteszünk egy nehezéket (pl. egy nehezebb vágódeszkát, sütőtálat), és hagyjuk pihenni legalább 2 órát.
A pihentetett süteményről levesszük a nehezéket és a sütőpapírt, majd a hosszabbik oldalával párhuzamosan 4 egyenlő szélességű, hosszú szeletre vágjuk. Az első szeletet egy tálra fektetjük, megkenjük egyenletesen, vékonyan lekvárral, és ráhelyezzük a 2. szeletet úgy, hogy sárga csíkra barna, barna csíkra pedig sárga kerüljön. Ezt szintén megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a 3. szeletet úgy, hogy a csíkok megint ellentétesen kerüljenek egymásra. Végül ezt a szeletet is megkenjük lekvárral, és hasonló módon (sárga csíkra barna, barna csíkra sárga kerüljön) befedjük az utolsó szelettel. Erre sütőpapírt borítunk, ráteszünk egy nehezéket (pl. egy nehezebb vágódeszkát, sütőtálat), és hagyjuk pihenni legalább 2 órát.
Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és vízgőz felett az olajjal együtt megolvasztjuk. A pihentetett süteményről eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt, a süteményt rácsra helyezzük, majd a tetejét és az oldalait bevonjuk a tortabevonóval, és hagyjuk megszilárdulni. Szeletekre vágva
Tipp:
Sakktábla szelet
Hozzávalók
kb. 12-15 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 18x25 cm):
Sárga tésztához:
Barna tésztához:
Összeállításhoz:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a vanillincukorral összekevert cukrot, és a masszát további 2 percig keverjük. Ezután simára keverjük a lágy vajjal vagy margarinnal is. A lisztet és a sütőport összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. A tésztát egyenletesen elsimítjuk az egyik tepsiben.
Barna tészta:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a cukrot, és a masszát további 2 percig keverjük. Ezután simára keverjük a lágy vajjal vagy margarinnal is. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. A tésztát egyenletesen elsimítjuk a másik tepsiben.
A tepsiket a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük, és a tésztákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 27-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapokat kifordítjuk a tepsikből, sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután mindkét tésztalapot a hosszabbik oldalukkal párhuzamosan kettévágjuk. Az első sárga lapot egy tálra tesszük, megkenjük egyenletesen, vékonyan lekvárral, és ráhelyezünk egy barna lapot. Megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a 2. sárga lapot, melyre ismét lekvár, és végül a 2. barna lap kerül. Erre sütőpapírt borítunk, ráteszünk egy nehezéket (pl. egy nehezebb vágódeszkát, sütőtálat), és hagyjuk pihenni legalább 2 órát.
A pihentetett süteményről levesszük a nehezéket és a sütőpapírt, majd a hosszabbik oldalával párhuzamosan 4 egyenlő szélességű, hosszú szeletre vágjuk. Az első szeletet egy tálra fektetjük, megkenjük egyenletesen, vékonyan lekvárral, és ráhelyezzük a 2. szeletet úgy, hogy sárga csíkra barna, barna csíkra pedig sárga kerüljön. Ezt szintén megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a 3. szeletet úgy, hogy a csíkok megint ellentétesen kerüljenek egymásra. Végül ezt a szeletet is megkenjük lekvárral, és hasonló módon (sárga csíkra barna, barna csíkra sárga kerüljön) befedjük az utolsó szelettel. Erre sütőpapírt borítunk, ráteszünk egy nehezéket (pl. egy nehezebb vágódeszkát, sütőtálat), és hagyjuk pihenni legalább 2 órát.
Máz:
A tortabevonót összetördeljük, és vízgőz felett az olajjal együtt megolvasztjuk. A pihentetett süteményről eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt, a süteményt rácsra helyezzük, majd a tetejét és az oldalait bevonjuk a tortabevonóval, és hagyjuk megszilárdulni. Szeletekre vágva
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?