
Sütőtökös-fahéjas csavart kalács


Hozzávalók
Hozzávalók:
Továbbá:
Kenéshez:
Elkészítés
Elkészítés
A liszteket egy tálba öntjük a felfutott élesztővel, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a szobahőmérsékletű margarinnal, a tojássárgájával.
Alaposan kidagasztjuk.
A tésztát két egyenlő részre vesszük. Az egyikhez hozzáadjuk a megsült, áttört sütőtököt, a fahéjat és lassan adagolva a 10 dkg lisztet, ha még túl lágy a tészta, tehetünk bele.
Mindkét tésztát kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztákat egyenként erősen lisztezett felületen vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
A fehér tésztára ráfektetjük a sütőtököset, nyújtófával kicsit rásimítjuk és a hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük.
U alakba hajtjuk, majd a két szárát egymáson megtekerjük.
Egy hullámos szélű kalácsformát kikenünk kevéske olajjal, majd belefektetjük a kalácsot.
Kb. 40 percet még kelesztjük.
Egy tojássárgáját összekeverünk egy tk. tejjel és lekenjük a kalácsot.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig hőlégkeveréssel sütjük.
A sütőből kivéve lekenjük kevéske tejjel és konyharuhával letakarva kb. 10 percig hagyjuk pihenni.
Óvatosan kiborítjuk a formából.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés



Sütőtökös-fahéjas csavart kalács
Hozzávalók
Hozzávalók:
Továbbá:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A liszteket egy tálba öntjük a felfutott élesztővel, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a szobahőmérsékletű margarinnal, a tojássárgájával.
Alaposan kidagasztjuk.
A tésztát két egyenlő részre vesszük. Az egyikhez hozzáadjuk a megsült, áttört sütőtököt, a fahéjat és lassan adagolva a 10 dkg lisztet, ha még túl lágy a tészta, tehetünk bele.
Mindkét tésztát kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztákat egyenként erősen lisztezett felületen vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
A fehér tésztára ráfektetjük a sütőtököset, nyújtófával kicsit rásimítjuk és a hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük.
U alakba hajtjuk, majd a két szárát egymáson megtekerjük.
Egy hullámos szélű kalácsformát kikenünk kevéske olajjal, majd belefektetjük a kalácsot.
Kb. 40 percet még kelesztjük.
Egy tojássárgáját összekeverünk egy tk. tejjel és lekenjük a kalácsot.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig hőlégkeveréssel sütjük.
A sütőből kivéve lekenjük kevéske tejjel és konyharuhával letakarva kb. 10 percig hagyjuk pihenni.
Óvatosan kiborítjuk a formából.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés


Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?