
Szabolcsi almás máktorta


Hozzávalók
Szabolcsi almás máktorta
Krém:
Almatöltelék:
Díszítés:
Elkészítés
Előkészítés
Elkészítjük az almatölteléket.
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, a vajban megpároljuk, ameddig a leve elfő, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citrom levét, és félretesszük.
A darált kekszet, mákot, citromhéjat és a tíz dkg reszelt almát összekeverjük.
Egy 24 cm-es tortaforma aljának méretére sütőpapírból köröket vágunk (6 darabot, ezeken fogjuk elosztani a masszát).
Elkészítés
Ebből hat dobostorta vastagságú lapot sütünk 200 fokon kb. 10-12 perc. (Én két részben készítettem a lapokat, 6-6 tojásból).
Elkészítjük a vaníliás krémet. Kevés tejjel simára keverjük a pudingokat és a tojások sárgáját. A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd kevergetés közben hozzáadjuk a pudingos keveréket, és tovább kevergetjük ameddig kihűl teljesen. A kihűlt krémhez, a habbá vert tejszínt könnyedén hozzáadjuk (egy kevés tejszínt a díszítéshez félreteszünk).
A torta összeállítása: a hat lap közé felváltva tesszük a krém és alma tölteléket (1. lap-krém, 2.lap alma, 3.lap-krém, 4. lap alma, 5.lap krém és 6.lap). A tetejére és oldalaira a maradék krémet elsimítjuk. Ezután kidíszítjük a tortát. Először az oldalát mákkal beszórjuk. A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és egy teflonos serpenyőben porcukorral meghintve mindkét oldalt, kissé megdinszteljük, végüket mákba mártjuk, és a tortát kirakjuk. A torta méretére egy papírt kivágunk, és ennek a közepére kb. 10 cm-es kör alakú lyukat. Ráhelyezzük a tortára és mákkal megszórjuk.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés
Ünnepélyes, nagyon finom torta.



Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók
Szabolcsi almás máktorta
Krém:
Almatöltelék:
Díszítés:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Elkészítjük az almatölteléket.
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, a vajban megpároljuk, ameddig a leve elfő, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citrom levét, és félretesszük.
A darált kekszet, mákot, citromhéjat és a tíz dkg reszelt almát összekeverjük.
Egy 24 cm-es tortaforma aljának méretére sütőpapírból köröket vágunk (6 darabot, ezeken fogjuk elosztani a masszát).
Elkészítés
Ebből hat dobostorta vastagságú lapot sütünk 200 fokon kb. 10-12 perc. (Én két részben készítettem a lapokat, 6-6 tojásból).
Elkészítjük a vaníliás krémet. Kevés tejjel simára keverjük a pudingokat és a tojások sárgáját. A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd kevergetés közben hozzáadjuk a pudingos keveréket, és tovább kevergetjük ameddig kihűl teljesen. A kihűlt krémhez, a habbá vert tejszínt könnyedén hozzáadjuk (egy kevés tejszínt a díszítéshez félreteszünk).
A torta összeállítása: a hat lap közé felváltva tesszük a krém és alma tölteléket (1. lap-krém, 2.lap alma, 3.lap-krém, 4. lap alma, 5.lap krém és 6.lap). A tetejére és oldalaira a maradék krémet elsimítjuk. Ezután kidíszítjük a tortát. Először az oldalát mákkal beszórjuk. A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és egy teflonos serpenyőben porcukorral meghintve mindkét oldalt, kissé megdinszteljük, végüket mákba mártjuk, és a tortát kirakjuk. A torta méretére egy papírt kivágunk, és ennek a közepére kb. 10 cm-es kör alakú lyukat. Ráhelyezzük a tortára és mákkal megszórjuk.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés
Ünnepélyes, nagyon finom torta.


Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?