Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Szabolcsi almás máktorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Szabolcsi almás máktorta

12 tojásfehérje
20 dkg darált mák
30 dkg cukor
késhegynyi só
6 dkg darált keksz (vagy piskóta morzsa)
10 dkg reszelt alma
1 citrom reszelt héja

Krém:

7 dl tej
15 dkg cukor
3 tojássárgája
250 ml tejszín

Almatöltelék:

5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kk. fahéj
1 citrom leve
1/2 kg alma

Díszítés:

1 alma
1 kk. porcukor
5 dkg mák
tejszínhab
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A mákot, kekszet ledaráljuk.
Elkészítjük az almatölteléket.
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, a vajban megpároljuk, ameddig a leve elfő, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citrom levét, és félretesszük.
A darált kekszet, mákot, citromhéjat és a tíz dkg reszelt almát összekeverjük.
Egy 24 cm-es tortaforma aljának méretére sütőpapírból köröket vágunk (6 darabot, ezeken fogjuk elosztani a masszát).

Elkészítés

A tojásfehérjéből, a sóval és a cukorral kemény habot verünk, majd könnyedén hozzákeverjük a mákos egyveleget.
Ebből hat dobostorta vastagságú lapot sütünk 200 fokon kb. 10-12 perc. (Én két részben készítettem a lapokat, 6-6 tojásból).
Elkészítjük a vaníliás krémet. Kevés tejjel simára keverjük a pudingokat és a tojások sárgáját. A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd kevergetés közben hozzáadjuk a pudingos keveréket, és tovább kevergetjük ameddig kihűl teljesen. A kihűlt krémhez, a habbá vert tejszínt könnyedén hozzáadjuk (egy kevés tejszínt a díszítéshez félreteszünk).
A torta összeállítása: a hat lap közé felváltva tesszük a krém és alma tölteléket (1. lap-krém, 2.lap alma, 3.lap-krém, 4. lap alma, 5.lap krém és 6.lap). A tetejére és oldalaira a maradék krémet elsimítjuk. Ezután kidíszítjük a tortát. Először az oldalát mákkal beszórjuk. A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és egy teflonos serpenyőben porcukorral meghintve mindkét oldalt, kissé megdinszteljük, végüket mákba mártjuk, és a tortát kirakjuk. A torta méretére egy papírt kivágunk, és ennek a közepére kb. 10 cm-es kör alakú lyukat. Ráhelyezzük a tortára és mákkal megszórjuk.

Tálalás

12 szelet lesz ebből az adagból.

Tárolás

Hűtőben tároljuk.

Alternatív elkészítés

Kicsit időigényes, de a végeredmény megéri.
Ünnepélyes, nagyon finom torta.
Szabolcsi almás máktorta Szabolcsi almás máktorta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!