Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Szilvalekváros derelye

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 5-6 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 5-6 adag elkészítéséhez

Tésztához:

1 kg lisztes burgonya
2 darab tojás (M-es)
50 g olvasztott vaj vagy margarin
2 nagy csipet só
kb. 250-350 g búzaliszt

Töltelékhez:

kb. 350-400 g sűrű szilvalekvár

Forgatáshoz:

kb. 3 evőkanál napraforgóolaj
kb. 200 g zsemlemorzsa

Tálaláshoz:

némi porcukor

Ezenkívül:

só a főzővízhez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A burgonyát megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben, héjastól puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítés:

Tészta:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, langyos zsiradékot és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután deszkára borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk. A tésztát két egyenlő súlyú darabra osztjuk, és jól belisztezett deszkán egyesével kb. 3-4 mm vékony, egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. (Érdemes a 2. tésztagombócot csak közvetlenül felhasználás előtt kinyújtani.)

Az egyik tésztafélre bő teáskanálnyi adagokban lekvár halmokat teszünk úgy, hogy vízszintesen és függőlegesen is kb. 3-3,5 cm-re legyenek egymástól. A másik kinyújtott tésztadarabot ráborítjuk, a lekvárhalmok mentén körben jól lenyomkodjuk, majd derelyevágóval vagy késsel darabokra vágjuk úgy, hogy mindegyik közepére kerüljön a lekvár (így kb. 6-7 cm x 6-7 cm-es derelyéket fogunk kapni). A derelyéket lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd visszavesszük alattuk a hőt, és közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további kb. 4 percet főzzük.

Forgatás:
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a vanillincukrot, és keverés közben addig forrósítjuk, amíg a morzsa aranyszínűvé válik. A derelyéket szűrőkanállal kivesszük a főzővízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tippek:

A tésztába kerülő liszt pontos mennyisége a felhasznált burgonya fajtájától függ, ezért adagoljuk hozzá apránként, összeállítás közben. Csak teljesen kihűlt burgonyával dolgozzunk!
A derelyéket másképp is formázhatjuk: a nyújtást követően a teljes tésztamennyiséget kb. 6-8 cm x 6-8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, a tésztadarabok felének közepére lekvárt kanalazunk, majd jól összenyomkodva befedjük egy-egy üres tésztanégyzettel. Tetszés szerint kb. 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, a lekvárt a korongok egyik felére kanalazzuk, majd összehajtjuk félkörökké, és szintén jól összenyomkodjuk a széleket.
A fenti mennyiségből kb. 20-25 darab közepes méretű derelyét fogunk kapni, de természetesen kisebb vagy nagyobb darabokat is formázhatunk.
Szilvalekváros derelye

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!