
Szilvalekváros derelye



Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Forgatáshoz:
Tálaláshoz:
Ezenkívül:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, langyos zsiradékot és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután deszkára borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk. A tésztát két egyenlő súlyú darabra osztjuk, és jól belisztezett deszkán egyesével kb. 3-4 mm vékony, egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. (Érdemes a 2. tésztagombócot csak közvetlenül felhasználás előtt kinyújtani.)
Az egyik tésztafélre bő teáskanálnyi adagokban lekvár halmokat teszünk úgy, hogy vízszintesen és függőlegesen is kb. 3-3,5 cm-re legyenek egymástól. A másik kinyújtott tésztadarabot ráborítjuk, a lekvárhalmok mentén körben jól lenyomkodjuk, majd derelyevágóval vagy késsel darabokra vágjuk úgy, hogy mindegyik közepére kerüljön a lekvár (így kb. 6-7 cm x 6-7 cm-es derelyéket fogunk kapni). A derelyéket lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd visszavesszük alattuk a hőt, és közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további kb. 4 percet főzzük.
Forgatás:
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a vanillincukrot, és keverés közben addig forrósítjuk, amíg a morzsa aranyszínűvé válik. A derelyéket szűrőkanállal kivesszük a főzővízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A derelyéket másképp is formázhatjuk: a nyújtást követően a teljes tésztamennyiséget kb. 6-8 cm x 6-8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, a tésztadarabok felének közepére lekvárt kanalazunk, majd jól összenyomkodva befedjük egy-egy üres tésztanégyzettel. Tetszés szerint kb. 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, a lekvárt a korongok egyik felére kanalazzuk, majd összehajtjuk félkörökké, és szintén jól összenyomkodjuk a széleket.
A fenti mennyiségből kb. 20-25 darab közepes méretű derelyét fogunk kapni, de természetesen kisebb vagy nagyobb darabokat is formázhatunk.


Szilvalekváros derelye
Hozzávalók
kb. 5-6 adag elkészítéséhez
Tésztához:
Töltelékhez:
Tálaláshoz:
Ezenkívül:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, langyos zsiradékot és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután deszkára borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk. A tésztát két egyenlő súlyú darabra osztjuk, és jól belisztezett deszkán egyesével kb. 3-4 mm vékony, egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. (Érdemes a 2. tésztagombócot csak közvetlenül felhasználás előtt kinyújtani.)
Az egyik tésztafélre bő teáskanálnyi adagokban lekvár halmokat teszünk úgy, hogy vízszintesen és függőlegesen is kb. 3-3,5 cm-re legyenek egymástól. A másik kinyújtott tésztadarabot ráborítjuk, a lekvárhalmok mentén körben jól lenyomkodjuk, majd derelyevágóval vagy késsel darabokra vágjuk úgy, hogy mindegyik közepére kerüljön a lekvár (így kb. 6-7 cm x 6-7 cm-es derelyéket fogunk kapni). A derelyéket lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd visszavesszük alattuk a hőt, és közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további kb. 4 percet főzzük.
Forgatás:
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a vanillincukrot, és keverés közben addig forrósítjuk, amíg a morzsa aranyszínűvé válik. A derelyéket szűrőkanállal kivesszük a főzővízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A derelyéket másképp is formázhatjuk: a nyújtást követően a teljes tésztamennyiséget kb. 6-8 cm x 6-8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, a tésztadarabok felének közepére lekvárt kanalazunk, majd jól összenyomkodva befedjük egy-egy üres tésztanégyzettel. Tetszés szerint kb. 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, a lekvárt a korongok egyik felére kanalazzuk, majd összehajtjuk félkörökké, és szintén jól összenyomkodjuk a széleket.
A fenti mennyiségből kb. 20-25 darab közepes méretű derelyét fogunk kapni, de természetesen kisebb vagy nagyobb darabokat is formázhatunk.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?