Tejes kenyér
Hozzávalók
Sütőformához 25x11 cm:
némi zsiradék
némi búzaliszt
Lisztes főzethez:
100 ml tej
20 g búzaliszt
Élesztős tésztához:
100 ml tej
30 g vaj vagy margarin
350 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
60 g cukor
½ teáskanál só
75 g tejföl 20 %-os
Töltelékhez:
kb. 200-250 g krémes mogyoróvaj
50 g lágy margarin
Kenéshez:
kb. 3 evőkanál tej
Elkészítés
Előkészítés:
Keverjük össze a tejet és a lisztet egy kis lábasban habverővel. Keverés közben addig melegítsük, amíg krémes állagú keverék nem keletkezik, és addig főzzük míg egyszer felforr. Hagyjuk a masszát kihűlni. A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és lisztezzük.
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
A kenyér vajjal megkenje egy pohár tejjel tökéletes reggeli.
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.
Kedvencnek jelölöm
Tejes kenyér
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Sütőformához 25x11 cm:
némi zsiradék
némi búzaliszt
Lisztes főzethez:
100 ml tej
20 g búzaliszt
Élesztős tésztához:
100 ml tej
30 g vaj vagy margarin
350 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
60 g cukor
½ teáskanál só
75 g tejföl 20 %-os
Töltelékhez:
kb. 200-250 g krémes mogyoróvaj
50 g lágy margarin
Kenéshez:
kb. 3 evőkanál tej
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Keverjük össze a tejet és a lisztet egy kis lábasban habverővel. Keverés közben addig melegítsük, amíg krémes állagú keverék nem keletkezik, és addig főzzük míg egyszer felforr. Hagyjuk a masszát kihűlni. A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és lisztezzük.
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
A kenyér vajjal megkenje egy pohár tejjel tökéletes reggeli.
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?