Tejes kenyér
Hozzávalók
Sütőformához 25x11 cm:
Lisztes főzethez:
Élesztős tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.
Tejes kenyér
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Sütőformához 25x11 cm:
Lisztes főzethez:
Élesztős tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?