Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tejes kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Sütőformához 25x11 cm:

némi zsiradék
némi búzaliszt

Lisztes főzethez:

100 ml tej
20 g búzaliszt

Élesztős tésztához:

100 ml tej
30 g vaj vagy margarin
350 g búzaliszt
60 g cukor
½ teáskanál só
75 g tejföl 20 %-os

Töltelékhez:

kb. 200-250 g krémes mogyoróvaj
50 g lágy margarin

Kenéshez:

kb. 3 evőkanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Keverjük össze a tejet és a lisztet egy kis lábasban habverővel. Keverés közben addig melegítsük, amíg krémes állagú keverék nem keletkezik, és addig főzzük míg egyszer felforr. Hagyjuk a masszát kihűlni. A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és lisztezzük.

Elkészítés:

Tészta:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.

Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.

Tippek:

A kenyér vajjal megkenje egy pohár tejjel tökéletes reggeli.
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.
Tejes kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!