
Tejes kenyér



Hozzávalók
Sütőformához 25x11 cm:
Lisztes főzethez:
Élesztős tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.


Tejes kenyér
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Sütőformához 25x11 cm:
Lisztes főzethez:
Élesztős tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Tegyük a lisztet egy keverőtálba és alaposan keverjük át az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a kihűlt lisztes masszát. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 8 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Töltés:
Gyúrjuk át a tésztát egy jól lisztezett munkafelületen, és osszuk 4 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot nyújtsunk téglalap alakúra (kb. 15 x 28 cm). A mogyoróvajat és a margarin tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Kenjünk minden tésztadarabra kb. 2 evőkanál mogyoróvajat, majd hajtsuk be a hosszú oldalak végeit úgy, hogy középen találkozzanak, és nyomjuk le. A megtöltött téglalapokat tekerjük fel csigákká, és a hajtással lefelé helyezzük őket a formába. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenjük meg a kenyér tetejét tejjel, majd a formát helyezzük a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után azonnal vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
Mogyoróvaj helyett ugyanolyan mennyiségű mogyorókrémet is használhatunk töltelékként.

Legújabb cikkek

Befőzés indul! Tartósítási kisokos
Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.


Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!
Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!


5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség
Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?