
Tonkababos CsokiTart


Hozzávalók
Tészta:
Csoki krém:
Csoki fény (mirror glaze):
Elkészítés
Tálalás
Előkészítés
Elkészítés
A csokikrémhez a tejszínt 1 ek. víz/ tejjel felmelegítjük, épp ne forrjon fel majd a kockákra tört csokira öntjük és kevergetjük, míg a csokit fel nem olvasztja (ha nem akar teljesen felolvadni, vízfürdő felett is melegíthetjük) hozzákeverjük a vajat.
A tojássárgáját 1 ek. vízzel és a porcukorral jól elkeverjük majd a csokimasszához adjuk. Belereszeljük a krémbe a tonkababot végül hozzáadjuk a tojásfehérjét (nem kell hab) jól kikeverjük a masszát szép fényesre és a tésztára öntjük.
Előmelegített 150 'C-os sütőbe tesszük, kb. 20 percig sütjük, a krém még remegős kell, hogy maradjon.
A tetejére díszítésként kerül a kakaós fény (mirror glaze), de el is hagyható.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk (jól kiforraljuk) majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóport.
A zselatint hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és a kakaósziruphoz keverjük. Várunk, míg kicsit hűl (ha teljesen megszilárdul az se baj visszamelegítve újból folyós). A kihűlt Tart tetejére öntjük, nagyon fényes tükrös felületet képez. Ha teljesen kihűlt és megszilárdult, akkor szeletelhető.
Alternatív elkészítés
Az Egyesült Államokban az ötvenes években betiltották az élelmiszeripari használatát. Ez a kumarin nevű anyagnak köszönhető, amely véralvadásgátló, nagy mennyiségben májkárosodást okoz, és a tonkababban is megtalálható, sőt, a kumarin (coumarin) kifejezés a tonkafa francia elnevezéséből (coumarou) származik. Ez az íz- és aromaanyag nem csak tonkababban, hanem a fahéjban (főleg a kassziában), szagos mügében vagy az illatos szentperjében is megtalálható. Ahhoz, hogy csökkentsék a tonka kumarintartalmát, először kiszárítják, majd mivel a kumarin alkoholban oldódik rumba áztatják, majd újra kiszárítják. Az Európai Unióban szerencsére nem tiltott fűszer.
Saját tapasztalat szerint függőséget is okoz, mivel egyetlen kóstolás után már nem bír az ember megválni csodálatos illatától-ízétől. A csokoládéval különösen jól harmonizáló fűszer.




Tonkababos CsokiTart
Hozzávalók
Tészta:
Csoki krém:
Csoki fény (mirror glaze):
Elkészítés lépésről lépésre
Tálalás
Előkészítés
Elkészítés
A csokikrémhez a tejszínt 1 ek. víz/ tejjel felmelegítjük, épp ne forrjon fel majd a kockákra tört csokira öntjük és kevergetjük, míg a csokit fel nem olvasztja (ha nem akar teljesen felolvadni, vízfürdő felett is melegíthetjük) hozzákeverjük a vajat.
A tojássárgáját 1 ek. vízzel és a porcukorral jól elkeverjük majd a csokimasszához adjuk. Belereszeljük a krémbe a tonkababot végül hozzáadjuk a tojásfehérjét (nem kell hab) jól kikeverjük a masszát szép fényesre és a tésztára öntjük.
Előmelegített 150 'C-os sütőbe tesszük, kb. 20 percig sütjük, a krém még remegős kell, hogy maradjon.
A tetejére díszítésként kerül a kakaós fény (mirror glaze), de el is hagyható.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk (jól kiforraljuk) majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóport.
A zselatint hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és a kakaósziruphoz keverjük. Várunk, míg kicsit hűl (ha teljesen megszilárdul az se baj visszamelegítve újból folyós). A kihűlt Tart tetejére öntjük, nagyon fényes tükrös felületet képez. Ha teljesen kihűlt és megszilárdult, akkor szeletelhető.
Alternatív elkészítés
Az Egyesült Államokban az ötvenes években betiltották az élelmiszeripari használatát. Ez a kumarin nevű anyagnak köszönhető, amely véralvadásgátló, nagy mennyiségben májkárosodást okoz, és a tonkababban is megtalálható, sőt, a kumarin (coumarin) kifejezés a tonkafa francia elnevezéséből (coumarou) származik. Ez az íz- és aromaanyag nem csak tonkababban, hanem a fahéjban (főleg a kassziában), szagos mügében vagy az illatos szentperjében is megtalálható. Ahhoz, hogy csökkentsék a tonka kumarintartalmát, először kiszárítják, majd mivel a kumarin alkoholban oldódik rumba áztatják, majd újra kiszárítják. Az Európai Unióban szerencsére nem tiltott fűszer.
Saját tapasztalat szerint függőséget is okoz, mivel egyetlen kóstolás után már nem bír az ember megválni csodálatos illatától-ízétől. A csokoládéval különösen jól harmonizáló fűszer.



Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?