Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tonkababos CsokiTart

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Tészta:

24 dkg finomliszt
2 dkg darált mogyoró
16 dkg vaj vagy margarin
8 dkg porcukor
1/2 db tonkabab (finomra reszelve)
0,5 dl tej
1 csipet só

Csoki krém:

20 dkg jó minőségű étcsokoládé vagy tejcsoki
1 dl tejszín
2 ek. víz vagy tej
1 tojás
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tonkabab ( finomra reszelve)

Csoki fény (mirror glaze):

5 ek. cukor
5 ek. víz
0,5 dl víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Tálalás

12 szelet.

Előkészítés

20-22 cm piteforma (kivehető aljú) vagy kisebb tart formák.

Elkészítés

A tésztához a lisztet a sóval, mogyoróval, kakaóporral, sütőporral elkeverjük. A hideg vajat felkockázzuk és a liszttel elmorzsoljuk majd hozzáadjuk a tejet is, belereszelünk tonkát és összegyúrjuk, nem kell sokáig gyúrni épp, hogy összeálljon. Hűtőben 30 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk akkorára, mint a formánk és úgy, hogy pereme is legyen belenyomkodjuk. (könnyebb ha egy fólia gombóccal igazítjuk és a szélénél lenyomva vágjuk le a felesleges tésztát.) 210 'C-os sütőben 5 perc alatt elősütjük.
A csokikrémhez a tejszínt 1 ek. víz/ tejjel felmelegítjük, épp ne forrjon fel majd a kockákra tört csokira öntjük és kevergetjük, míg a csokit fel nem olvasztja (ha nem akar teljesen felolvadni, vízfürdő felett is melegíthetjük) hozzákeverjük a vajat.
A tojássárgáját 1 ek. vízzel és a porcukorral jól elkeverjük majd a csokimasszához adjuk. Belereszeljük a krémbe a tonkababot végül hozzáadjuk a tojásfehérjét (nem kell hab) jól kikeverjük a masszát szép fényesre és a tésztára öntjük.
Előmelegített 150 'C-os sütőbe tesszük, kb. 20 percig sütjük, a krém még remegős kell, hogy maradjon.
A tetejére díszítésként kerül a kakaós fény (mirror glaze), de el is hagyható.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk (jól kiforraljuk) majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóport.
A zselatint hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és a kakaósziruphoz keverjük. Várunk, míg kicsit hűl (ha teljesen megszilárdul az se baj visszamelegítve újból folyós). A kihűlt Tart tetejére öntjük, nagyon fényes tükrös felületet képez. Ha teljesen kihűlt és megszilárdult, akkor szeletelhető.

Alternatív elkészítés

A tonkabab (Dypterix odorata) a pillangósvirágúak családjába tartozó, hatalmas fán termő hosszúkás, fekete babfajta, amely Guyanából és Orinoco vidékéről származik. Egészen összetett illata van, főleg vaníliára, keserű mandulára, dohányra, szegfűszegre hasonlít, ezért nem csak a gasztronómiában, hanem a parfümiparban is használják.
Az Egyesült Államokban az ötvenes években betiltották az élelmiszeripari használatát. Ez a kumarin nevű anyagnak köszönhető, amely véralvadásgátló, nagy mennyiségben májkárosodást okoz, és a tonkababban is megtalálható, sőt, a kumarin (coumarin) kifejezés a tonkafa francia elnevezéséből (coumarou) származik. Ez az íz- és aromaanyag nem csak tonkababban, hanem a fahéjban (főleg a kassziában), szagos mügében vagy az illatos szentperjében is megtalálható. Ahhoz, hogy csökkentsék a tonka kumarintartalmát, először kiszárítják, majd mivel a kumarin alkoholban oldódik rumba áztatják, majd újra kiszárítják. Az Európai Unióban szerencsére nem tiltott fűszer.
Saját tapasztalat szerint függőséget is okoz, mivel egyetlen kóstolás után már nem bír az ember megválni csodálatos illatától-ízétől. A csokoládéval különösen jól harmonizáló fűszer.
Tonkababos CsokiTart Tonkababos CsokiTart Tonkababos CsokiTart

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!