Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzakenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 30 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 30 szelet elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Kenyér tésztához:

500 ml szobahőmérsékletű kefir
1 evőkanál méz
600 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g búzaliszt
200 g tönkölybúzaliszt
1 evőkanál só
250 ml meleg víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Öntsük az élesztőt az kefirbe, keverjük össze a mézzel, és hagyjuk állni néhány percig. Keverjük össze mind a 3 lisztfajtát a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztő-kefir keveréket és a vizet. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.

Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk újra kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 30-35 perc). Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

Szórjuk meg a cipót egy kevés liszttel, és hosszában több 1 cm mély vágást ejtünk rajta. A tepsit tegyük a sütő alsó harmadába és süssük aranybarnára a kenyeret.

Sütési idő: kb. 10 perc

Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kenyeret hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.

Tippek:

A kenyér nagyon finom vajjal és metélőhagymás zsemlével vagy nyers sonkával.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk. Ez esetben csökkentsük a sütési időt kb. 30 percre.
Tönkölybúzakenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!