![Tönkölybúzakenyér](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31905/tonkolybuzakenyer-15650.webp)
Tönkölybúzakenyér
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Kenyér tésztához:
Elkészítés
Elkészítés:
Öntsük az élesztőt az kefirbe, keverjük össze a mézzel, és hagyjuk állni néhány percig. Keverjük össze mind a 3 lisztfajtát a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztő-kefir keveréket és a vizet. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk újra kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 30-35 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Szórjuk meg a cipót egy kevés liszttel, és hosszában több 1 cm mély vágást ejtünk rajta. A tepsit tegyük a sütő alsó harmadába és süssük aranybarnára a kenyeret.
Sütési idő: kb. 10 perc
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk. Ez esetben csökkentsük a sütési időt kb. 30 percre.
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tönkölybúzakenyér
Hozzávalók
kb. 30 szelet elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Kenyér tésztához:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Öntsük az élesztőt az kefirbe, keverjük össze a mézzel, és hagyjuk állni néhány percig. Keverjük össze mind a 3 lisztfajtát a sóval egy keverőtálban. Adjuk hozzá az élesztő-kefir keveréket és a vizet. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk, hosszúkás cipót formálunk belőle, és a tepsibe tesszük. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk újra kelni, amíg láthatóan meg nem nő a mérete (kb. 30-35 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Szórjuk meg a cipót egy kevés liszttel, és hosszában több 1 cm mély vágást ejtünk rajta. A tepsit tegyük a sütő alsó harmadába és süssük aranybarnára a kenyeret.
Sütési idő: kb. 10 perc
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret hagyjuk egy süteményrácson kihűlni.
Tippek:
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk. Ez esetben csökkentsük a sütési időt kb. 30 percre.
![Tönkölybúzakenyér](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31905/tonkolybuzakenyer-15650.webp)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?