
Túró Rudi Torta


Hozzávalók
Piskótarolád:
Töltelék:
Díszítés:
Elkészítés
Előkészítés
Sütőt előmelegítem.
A felirathoz a sablont előkészítem
Elkészítés
A 4 tojásfehérjét 4 dkg cukorral kemény habbá verem.
A lisztet átszitálom és belekeverem a sütőport, majd a tojássárgájához keverem (kanalanként), végül a felvert tojásfehérjét is beleforgatom.
Nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelem és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A sütőpapír eltávolítása után a konyharuha vagy a sütőpapír segítségével feltekerem és így hagyom kihűlni.
Addig elkészítem a tölteléket.
A túrót villával összetöröm, majd hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt. Ezt összekeverem, majd ízesítem a citrom reszelt héjával és a levével (ízlés szerint). A zselatint 2 dl vízben felforralom és mikor kissé kihűlt, hozzákeverem a túrómasszához.
Fóliázott őzgerincformába teszem a piskótát úgy, hogy tölthető legyen. Majd beleöntöm a túrómasszát és befedem a piskótarolád két "kilógó" végével.
Kb.: 1 órára hűtőbe teszem, ezután díszítem.
A díszítéshez a fehér marcipánt fólián átgyúrom, hogy a kéz melegétől nyújtható puhaságú legyen, ehhez porcukrot szükséges használni.
A marcipánnal befedem a túró roládot és megformálom a csomagolást (először készítettem marcipános tortát, így nálam vannak még szépséghibák). Letakarom a sütit fóliával, hogy ne száradjon ki még a feliratot elkészítem. A felirat elkészítéséhez a netről képeket kerestem és nyomtattam, ez lett a sablonom. Először a kék hátteret készítettem el (ezt egyben kell) majd erre fehér marcipánból a betűket egyesével kivágtam és víz segítségével "ragasztottam". Eddig a díszítés igen babrásnak mutatkozik, de a pöttyök készítése már gyerekjáték, ehhez egy kupak segítségét hívtam.
Utolsó simításként felkerült a vonalkód és a szavatossági idő is, ami a születésnap dátuma. Végül a csomagolás végén a "perforációt" készítettem egy éles kés segítségével.
Tárolás
Alternatív elkészítés
Valahol olvastam, hogy a marcipán jobban fog tapadni, ha az elkészített túrókrémmel megkenem a piskótát. Hát én így is tettem ennek szépséghibáit látjátok a képeken. Véleményem szerint ne kenjünk a piskótára semmilyen krémet, így is rajta marad a marcipán.
A piskóta roládot viszont csokival befedhetjük (mint az igazinál), így ennek megszilárdulása után vihető fel a marcipán réteg.
A pöttyök, a betűk és egyéb díszítések stabilizálásához egy vékony ecsetet segítségével vittem fel a vizet a felületre.
A marcipán "megmunkálásához" porcukor szükséges, így nem fog ragadni.
A színes marcipánokat elkészíthetjük fehér marcipán és ételszínezék összedolgozásával is.




Túró Rudi Torta
Hozzávalók
Töltelék:
Díszítés:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Sütőt előmelegítem.
A felirathoz a sablont előkészítem
Elkészítés
A 4 tojásfehérjét 4 dkg cukorral kemény habbá verem.
A lisztet átszitálom és belekeverem a sütőport, majd a tojássárgájához keverem (kanalanként), végül a felvert tojásfehérjét is beleforgatom.
Nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelem és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A sütőpapír eltávolítása után a konyharuha vagy a sütőpapír segítségével feltekerem és így hagyom kihűlni.
Addig elkészítem a tölteléket.
A túrót villával összetöröm, majd hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt. Ezt összekeverem, majd ízesítem a citrom reszelt héjával és a levével (ízlés szerint). A zselatint 2 dl vízben felforralom és mikor kissé kihűlt, hozzákeverem a túrómasszához.
Fóliázott őzgerincformába teszem a piskótát úgy, hogy tölthető legyen. Majd beleöntöm a túrómasszát és befedem a piskótarolád két "kilógó" végével.
Kb.: 1 órára hűtőbe teszem, ezután díszítem.
A díszítéshez a fehér marcipánt fólián átgyúrom, hogy a kéz melegétől nyújtható puhaságú legyen, ehhez porcukrot szükséges használni.
A marcipánnal befedem a túró roládot és megformálom a csomagolást (először készítettem marcipános tortát, így nálam vannak még szépséghibák). Letakarom a sütit fóliával, hogy ne száradjon ki még a feliratot elkészítem. A felirat elkészítéséhez a netről képeket kerestem és nyomtattam, ez lett a sablonom. Először a kék hátteret készítettem el (ezt egyben kell) majd erre fehér marcipánból a betűket egyesével kivágtam és víz segítségével "ragasztottam". Eddig a díszítés igen babrásnak mutatkozik, de a pöttyök készítése már gyerekjáték, ehhez egy kupak segítségét hívtam.
Utolsó simításként felkerült a vonalkód és a szavatossági idő is, ami a születésnap dátuma. Végül a csomagolás végén a "perforációt" készítettem egy éles kés segítségével.
Tárolás
Alternatív elkészítés
Valahol olvastam, hogy a marcipán jobban fog tapadni, ha az elkészített túrókrémmel megkenem a piskótát. Hát én így is tettem ennek szépséghibáit látjátok a képeken. Véleményem szerint ne kenjünk a piskótára semmilyen krémet, így is rajta marad a marcipán.
A piskóta roládot viszont csokival befedhetjük (mint az igazinál), így ennek megszilárdulása után vihető fel a marcipán réteg.
A pöttyök, a betűk és egyéb díszítések stabilizálásához egy vékony ecsetet segítségével vittem fel a vizet a felületre.
A marcipán "megmunkálásához" porcukor szükséges, így nem fog ragadni.
A színes marcipánokat elkészíthetjük fehér marcipán és ételszínezék összedolgozásával is.



Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?