Francia fahéjas tekercs
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
250 ml tej
70 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
70 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 darab tojás (M-es)
1 csipet só
Töltelékhez:
100 g lágy vaj vagy margarin
100 g cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
Kenéshez:
kb. 2 evőkanál tej
Elkészítés
Előkészítés:
Egy kis lábasban melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-vaj keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Konyharuhával fedjük le a tésztát, és meleg helyen kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A vajat vagy margarint a cukorral és a fahéjjal konyhai robotgéppel (habverő) alaposan keverjük össze.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, és nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 70 x 25 cm). Egyenletesen kenjük rá a vajas-fahéjas keveréket, és a hosszabbik oldalról tekerjük fel szorosan. Vágjuk a tekercset 12 azonos méretű trapézra. Nyomjuk meg a keskeny szélét felülről egy fakanál nyelével úgy, hogy a feltekert oldal felfelé nézzen. Helyezzük a tekercseket a tepsire és hagyjuk ismét kb. 10-15 percig kelni.
A tekercseket megkenjük tejjel, majd a tepsit a sütő középső részébe tesszük és a tekercseket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegy figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütőpapírral együtt tegyük a tekercseket egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy tálaljuk langyosan.
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-vaj keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Konyharuhával fedjük le a tésztát, és meleg helyen kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A vajat vagy margarint a cukorral és a fahéjjal konyhai robotgéppel (habverő) alaposan keverjük össze.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, és nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 70 x 25 cm). Egyenletesen kenjük rá a vajas-fahéjas keveréket, és a hosszabbik oldalról tekerjük fel szorosan. Vágjuk a tekercset 12 azonos méretű trapézra. Nyomjuk meg a keskeny szélét felülről egy fakanál nyelével úgy, hogy a feltekert oldal felfelé nézzen. Helyezzük a tekercseket a tepsire és hagyjuk ismét kb. 10-15 percig kelni.
A tekercseket megkenjük tejjel, majd a tepsit a sütő középső részébe tesszük és a tekercseket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegy figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütőpapírral együtt tegyük a tekercseket egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy tálaljuk langyosan.
Tippek:
A tekercsek fagyaszthatóak.
Az őrölt fahéjat helyettesíthetjük 2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukorral. Ez esetben a cukor mennyiségét csökkentsük 80 g-ra.
Az őrölt fahéjat helyettesíthetjük 2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukorral. Ez esetben a cukor mennyiségét csökkentsük 80 g-ra.
Kedvencnek jelölöm
Francia fahéjas tekercs
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
250 ml tej
70 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
70 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 darab tojás (M-es)
1 csipet só
Töltelékhez:
100 g lágy vaj vagy margarin
100 g cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
Kenéshez:
kb. 2 evőkanál tej
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Egy kis lábasban melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-vaj keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Konyharuhával fedjük le a tésztát, és meleg helyen kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A vajat vagy margarint a cukorral és a fahéjjal konyhai robotgéppel (habverő) alaposan keverjük össze.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, és nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 70 x 25 cm). Egyenletesen kenjük rá a vajas-fahéjas keveréket, és a hosszabbik oldalról tekerjük fel szorosan. Vágjuk a tekercset 12 azonos méretű trapézra. Nyomjuk meg a keskeny szélét felülről egy fakanál nyelével úgy, hogy a feltekert oldal felfelé nézzen. Helyezzük a tekercseket a tepsire és hagyjuk ismét kb. 10-15 percig kelni.
A tekercseket megkenjük tejjel, majd a tepsit a sütő középső részébe tesszük és a tekercseket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegy figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütőpapírral együtt tegyük a tekercseket egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy tálaljuk langyosan.
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-vaj keveréket, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Konyharuhával fedjük le a tésztát, és meleg helyen kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A vajat vagy margarint a cukorral és a fahéjjal konyhai robotgéppel (habverő) alaposan keverjük össze.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, és nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 70 x 25 cm). Egyenletesen kenjük rá a vajas-fahéjas keveréket, és a hosszabbik oldalról tekerjük fel szorosan. Vágjuk a tekercset 12 azonos méretű trapézra. Nyomjuk meg a keskeny szélét felülről egy fakanál nyelével úgy, hogy a feltekert oldal felfelé nézzen. Helyezzük a tekercseket a tepsire és hagyjuk ismét kb. 10-15 percig kelni.
A tekercseket megkenjük tejjel, majd a tepsit a sütő középső részébe tesszük és a tekercseket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegy figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütőpapírral együtt tegyük a tekercseket egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy tálaljuk langyosan.
Tippek:
A tekercsek fagyaszthatóak.
Az őrölt fahéjat helyettesíthetjük 2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukorral. Ez esetben a cukor mennyiségét csökkentsük 80 g-ra.
Az őrölt fahéjat helyettesíthetjük 2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukorral. Ez esetben a cukor mennyiségét csökkentsük 80 g-ra.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?