Vaníliás palacsinta karamellöntettel
Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Elkészítés
Elkészítés:
2-3 evőkanál hideg habtejszínben simára keverjük a keményítőt. A kristálycukrot egy vastag aljú serpenyőbe szórjuk, és alacsony lángon világos aranybarnára olvasztjuk, karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a felmelegített habtejszínt, egyneműre keverjük, majd visszahelyezzük a serpenyőt a tűzre, és lassú tűzön addig főzzük, amíg krémes állagú öntetet kapunk. Ekkor belekeverjük a vajat vagy margarint is, és kevergetve hagyjuk az öntetben elolvadni. Végül belecsorgatjuk a keményítővel elkevert tejszínt, és forráspontig melegítjük, hagyjuk sűrűsödni. A kész karamellt lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
Tészta:
A lisztet, a vanillincukrot és a sót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat. Apránként hozzácsorgatjuk a tejet és 1 evőkanál étolajat, és konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton, 1-2 perc alatt sima tésztává keverjük, majd felhígítjuk a szódavízzel. A masszát letakarjuk, és hűtőben 30 percet pihentetjük. A palacsintasütőt az első palacsinta kisütése előtt vékonyan kikenjük étolajjal, majd a masszából kb. 8 darab palacsintát sütünk, és felhasználásig letakarjuk.
Töltelék:
A pudingport összekeverjük a cukorral, majd fokozatosan legalább 6 evőkanál tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, majd keverőtálba töltjük, és a tetejét frissen tartó fóliával befedjük, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kicsit hűlni.
Összeállítás:
A palacsintákat (amennyiben szükséges) megmelegítjük, egyesével megkenjük a meleg vaníliás töltelékkel, és tetszés szerint feltekerjük vagy négybe hajtjuk. Végül a töltött palacsintákat meglocsoljuk a karamellöntettel (az öntetet tálalhatjuk hidegen vagy felmelegítve is).
Tipp:
Vaníliás palacsinta karamellöntettel
Hozzávalók
kb. 4 adag elkészítéséhez
Tésztához:
Öntethez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
2-3 evőkanál hideg habtejszínben simára keverjük a keményítőt. A kristálycukrot egy vastag aljú serpenyőbe szórjuk, és alacsony lángon világos aranybarnára olvasztjuk, karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a felmelegített habtejszínt, egyneműre keverjük, majd visszahelyezzük a serpenyőt a tűzre, és lassú tűzön addig főzzük, amíg krémes állagú öntetet kapunk. Ekkor belekeverjük a vajat vagy margarint is, és kevergetve hagyjuk az öntetben elolvadni. Végül belecsorgatjuk a keményítővel elkevert tejszínt, és forráspontig melegítjük, hagyjuk sűrűsödni. A kész karamellt lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
Tészta:
A lisztet, a vanillincukrot és a sót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat. Apránként hozzácsorgatjuk a tejet és 1 evőkanál étolajat, és konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton, 1-2 perc alatt sima tésztává keverjük, majd felhígítjuk a szódavízzel. A masszát letakarjuk, és hűtőben 30 percet pihentetjük. A palacsintasütőt az első palacsinta kisütése előtt vékonyan kikenjük étolajjal, majd a masszából kb. 8 darab palacsintát sütünk, és felhasználásig letakarjuk.
Töltelék:
A pudingport összekeverjük a cukorral, majd fokozatosan legalább 6 evőkanál tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, majd keverőtálba töltjük, és a tetejét frissen tartó fóliával befedjük, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kicsit hűlni.
Összeállítás:
A palacsintákat (amennyiben szükséges) megmelegítjük, egyesével megkenjük a meleg vaníliás töltelékkel, és tetszés szerint feltekerjük vagy négybe hajtjuk. Végül a töltött palacsintákat meglocsoljuk a karamellöntettel (az öntetet tálalhatjuk hidegen vagy felmelegítve is).
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?