Hello paleo!

Dátum 2018. október 17.

A paleo táplálkozásnak egyre több követője van Magyarországon, ezért most “paleo-receptekből” válogattunk.

A cukorra ritkán gondolunk úgy, mint egy zöldségből kinyert alapanyagra, aminek szintén van betakarítási ideje, holott az ősz a cukorrépa szezonja is.  A cukor napjainkban nagyon megosztó alapanyag, bár alapvetően nem lenne gond vele abban az esetben, ha nem vinnénk túlzásba a fogyasztását. A szakemberek véleménye szerint, ha a táplálkozásunk kiegyensúlyozott, eleget mozgunk, akkor nem gond, ha alkalmanként cukrot fogyasztunk, de érdemes figyelni a bevitel mennyiségére.

Érdekes kísérlet, de ha fokozatosan csökkentjük a házi süteményekben a cukor mennyiségét, akkor meglepően hamar érezhetjük, hogy kevesebb is bőven elég belőle. Ha vannak ilyen irányú törekvéseink, akkor a házilag készült finomságok mindenképpen jó választást jelenthetnek, hiszen ebben az esetben mi magunk szabályozhatjuk a cukor mennyiségét minden esetben.

Cukor nélkül

A paleolit táplálkozás hívei a paleolit korban feltételezett táplálkozási szokásokat próbálják  21. századi körülmények közé ültetni.

Habár a különböző irányzatok hasonló alapokra épülnek, de kivitelezésben és elnevezésben mind hazánkban, mind külföldön vannak eltérések, és nincs hivatalosnak tekinthető változat. Ez az irányzat sokkal inkább életmódváltásként, mint alkalmi diétaként fogható fel, és célja, hogy az úgynevezett civilizációs betegségek kockázatát csökkentse.

És miután a paleolit korban nem ismerték a cukorrépából készült cukrot, ezért ennek az irányzat követői ki is iktatták - sok más, napjainkban használt alapanyag mellett- az étrendjükből. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ezeket a recepteket azok is bátran kipróbálhatják, akik nem szeretnének teljesen áttérni erre a táplálkozási rendszerre, de kíváncsiak arra, hogyan lehet alternatív módon elkészíteni bizonyos süteményeket.

Ha viszont első körben nem szeretnénk teljesen ismeretlen alapanyagokkal dolgozni, ugyanakkor alkalmanként csökkentenénk a cukorbevitelt, akkor körülnézhetünk a cukormentes sütemények között is.

Ha van némi rutin a kezünkben,  akkor sem jövünk majd zavarba, ha esetleg vendégeink között akad olyan, aki kerüli a cukrot, könnyen ízletes finomságot varázsolhatunk ebben az esetben is asztalra.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!