Hello paleo!

Dátum 2018. október 17.

A paleo táplálkozásnak egyre több követője van Magyarországon, ezért most “paleo-receptekből” válogattunk.

A cukorra ritkán gondolunk úgy, mint egy zöldségből kinyert alapanyagra, aminek szintén van betakarítási ideje, holott az ősz a cukorrépa szezonja is.  A cukor napjainkban nagyon megosztó alapanyag, bár alapvetően nem lenne gond vele abban az esetben, ha nem vinnénk túlzásba a fogyasztását. A szakemberek véleménye szerint, ha a táplálkozásunk kiegyensúlyozott, eleget mozgunk, akkor nem gond, ha alkalmanként cukrot fogyasztunk, de érdemes figyelni a bevitel mennyiségére.

Érdekes kísérlet, de ha fokozatosan csökkentjük a házi süteményekben a cukor mennyiségét, akkor meglepően hamar érezhetjük, hogy kevesebb is bőven elég belőle. Ha vannak ilyen irányú törekvéseink, akkor a házilag készült finomságok mindenképpen jó választást jelenthetnek, hiszen ebben az esetben mi magunk szabályozhatjuk a cukor mennyiségét minden esetben.

Cukor nélkül

A paleolit táplálkozás hívei a paleolit korban feltételezett táplálkozási szokásokat próbálják  21. századi körülmények közé ültetni.

Habár a különböző irányzatok hasonló alapokra épülnek, de kivitelezésben és elnevezésben mind hazánkban, mind külföldön vannak eltérések, és nincs hivatalosnak tekinthető változat. Ez az irányzat sokkal inkább életmódváltásként, mint alkalmi diétaként fogható fel, és célja, hogy az úgynevezett civilizációs betegségek kockázatát csökkentse.

És miután a paleolit korban nem ismerték a cukorrépából készült cukrot, ezért ennek az irányzat követői ki is iktatták - sok más, napjainkban használt alapanyag mellett- az étrendjükből. 

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ezeket a recepteket azok is bátran kipróbálhatják, akik nem szeretnének teljesen áttérni erre a táplálkozási rendszerre, de kíváncsiak arra, hogyan lehet alternatív módon elkészíteni bizonyos süteményeket.

Ha viszont első körben nem szeretnénk teljesen ismeretlen alapanyagokkal dolgozni, ugyanakkor alkalmanként csökkentenénk a cukorbevitelt, akkor körülnézhetünk a cukormentes sütemények között is.

Ha van némi rutin a kezünkben,  akkor sem jövünk majd zavarba, ha esetleg vendégeink között akad olyan, aki kerüli a cukrot, könnyen ízletes finomságot varázsolhatunk ebben az esetben is asztalra.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!