Hello paleo!
A paleo táplálkozásnak egyre több követője van Magyarországon, ezért most “paleo-receptekből” válogattunk.
A cukorra ritkán gondolunk úgy, mint egy zöldségből kinyert alapanyagra, aminek szintén van betakarítási ideje, holott az ősz a cukorrépa szezonja is. A cukor napjainkban nagyon megosztó alapanyag, bár alapvetően nem lenne gond vele abban az esetben, ha nem vinnénk túlzásba a fogyasztását. A szakemberek véleménye szerint, ha a táplálkozásunk kiegyensúlyozott, eleget mozgunk, akkor nem gond, ha alkalmanként cukrot fogyasztunk, de érdemes figyelni a bevitel mennyiségére.
Érdekes kísérlet, de ha fokozatosan csökkentjük a házi süteményekben a cukor mennyiségét, akkor meglepően hamar érezhetjük, hogy kevesebb is bőven elég belőle. Ha vannak ilyen irányú törekvéseink, akkor a házilag készült finomságok mindenképpen jó választást jelenthetnek, hiszen ebben az esetben mi magunk szabályozhatjuk a cukor mennyiségét minden esetben.
Cukor nélkül
A paleolit táplálkozás hívei a paleolit korban feltételezett táplálkozási szokásokat próbálják 21. századi körülmények közé ültetni.
Habár a különböző irányzatok hasonló alapokra épülnek, de kivitelezésben és elnevezésben mind hazánkban, mind külföldön vannak eltérések, és nincs hivatalosnak tekinthető változat. Ez az irányzat sokkal inkább életmódváltásként, mint alkalmi diétaként fogható fel, és célja, hogy az úgynevezett civilizációs betegségek kockázatát csökkentse.
És miután a paleolit korban nem ismerték a cukorrépából készült cukrot, ezért ennek az irányzat követői ki is iktatták - sok más, napjainkban használt alapanyag mellett- az étrendjükből.
Ezeket a recepteket azok is bátran kipróbálhatják, akik nem szeretnének teljesen áttérni erre a táplálkozási rendszerre, de kíváncsiak arra, hogyan lehet alternatív módon elkészíteni bizonyos süteményeket.
Ha viszont első körben nem szeretnénk teljesen ismeretlen alapanyagokkal dolgozni, ugyanakkor alkalmanként csökkentenénk a cukorbevitelt, akkor körülnézhetünk a cukormentes sütemények között is.
Ha van némi rutin a kezünkben, akkor sem jövünk majd zavarba, ha esetleg vendégeink között akad olyan, aki kerüli a cukrot, könnyen ízletes finomságot varázsolhatunk ebben az esetben is asztalra.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
