Parfét mindenkinek!

Dátum 2019. augusztus 09.

Ha valami jeges finomságot készítenénk nyáron, a parfé azért is jó választás, mert fagylaltgép nélkül is mennyei nyalánkságot varázsolhatunk az asztalra.

Otthon is könnyen elkészíthető

A sumérok a hegyekből hordták a havat és a jeget italaik hűtésére, nekünk azért már lényegesen könnyebb dolgunk van, hiszen a mélyhűtő segítségével otthon is könnyen belevághatunk a parfé-készítésbe. 

A természetben is megtalálható jeget már a kr. e. 11. században is  használták hűtésre. A legendák tanúsága szerint Nagy Sándor is jeges frissítővel jutalmazta katonáit.

Bár hiteles bizonyíték nem igazán van róla, de sokan a fagylalt megszületését Medici Katalin esküvőjéhez kötik.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fagylalt és parfé közötti különbség

Noha a fagylalt és a parfé története párhuzamosan fejlődött, a két finomság mégsem ugyanaz. 

A parfé (parfait) francia eredetű szó, jelentése: tökéletes. Érdemes tudni, hogy a franciáknál azonban nemcsak a hűsítő édességet jelenti, hanem hideg előételt is értenek alatta. A tojással, tejszínnel készülő, izgalmas olajos magvakkal, különféle gyümölcsökkel, csokoládéval, és számos egyéb ízesítővel megbolondított parfék a világ sok részén igen közkedveltek.

Kezdetben a parfé és a fagylalt között alapvetően az volt a különbség, hogy a parféban mindenképpen volt tojás és tejszín. Napjainkban ez már nem pontosan így van, léteznek tojásmentes parfé receptek is. 

A parfé alapját gőz felett felvert, vagy sima főzött krém képezi, ebből lesz a hűtés, majd fagyasztás után maga a jeges desszert, a parfé. Az igazán könnyen elkészíthető édességek közé tartozik, kezdők is nyugodtan nekiállhatnak.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kezdők is bátran kísérletezhetnek

A legtöbb esetben érdemes már eleve abban a formában dolgozni az alapanyagokkal, melyben fagyasztani tervezzük a parfét.

A parfénál semmi más dolgunk nincs, mint a receptben megadott mennyiségű hozzávalókat összekeverni, majd lehűteni.

A parfé azért lehet isteni desszert azoknak is, akiknek még nincs túl nagy rutinjuk a konyhában, mert ha valaki elég bátor, elkezdhet játszani az ízekkel, kipróbálhatja a nagy kedvenceit együtt. 

Az viszont tény, hogy a parfé a tejszínes, tojásos alappal nem a legkalóriaszegényebb édességek táborát gazdagítja, ezért ha egy kicsit alakbarátabb verziót szeretnénk, a tejszínt kiválthatjuk joghurttal, vagy akár túróval is.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
1 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!