Parfét mindenkinek!

Dátum 2019. augusztus 09.

Ha valami jeges finomságot készítenénk nyáron, a parfé azért is jó választás, mert fagylaltgép nélkül is mennyei nyalánkságot varázsolhatunk az asztalra.

Otthon is könnyen elkészíthető

A sumérok a hegyekből hordták a havat és a jeget italaik hűtésére, nekünk azért már lényegesen könnyebb dolgunk van, hiszen a mélyhűtő segítségével otthon is könnyen belevághatunk a parfé-készítésbe. 

A természetben is megtalálható jeget már a kr. e. 11. században is  használták hűtésre. A legendák tanúsága szerint Nagy Sándor is jeges frissítővel jutalmazta katonáit.

Bár hiteles bizonyíték nem igazán van róla, de sokan a fagylalt megszületését Medici Katalin esküvőjéhez kötik.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fagylalt és parfé közötti különbség

Noha a fagylalt és a parfé története párhuzamosan fejlődött, a két finomság mégsem ugyanaz. 

A parfé (parfait) francia eredetű szó, jelentése: tökéletes. Érdemes tudni, hogy a franciáknál azonban nemcsak a hűsítő édességet jelenti, hanem hideg előételt is értenek alatta. A tojással, tejszínnel készülő, izgalmas olajos magvakkal, különféle gyümölcsökkel, csokoládéval, és számos egyéb ízesítővel megbolondított parfék a világ sok részén igen közkedveltek.

Kezdetben a parfé és a fagylalt között alapvetően az volt a különbség, hogy a parféban mindenképpen volt tojás és tejszín. Napjainkban ez már nem pontosan így van, léteznek tojásmentes parfé receptek is. 

A parfé alapját gőz felett felvert, vagy sima főzött krém képezi, ebből lesz a hűtés, majd fagyasztás után maga a jeges desszert, a parfé. Az igazán könnyen elkészíthető édességek közé tartozik, kezdők is nyugodtan nekiállhatnak.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kezdők is bátran kísérletezhetnek

A legtöbb esetben érdemes már eleve abban a formában dolgozni az alapanyagokkal, melyben fagyasztani tervezzük a parfét.

A parfénál semmi más dolgunk nincs, mint a receptben megadott mennyiségű hozzávalókat összekeverni, majd lehűteni.

A parfé azért lehet isteni desszert azoknak is, akiknek még nincs túl nagy rutinjuk a konyhában, mert ha valaki elég bátor, elkezdhet játszani az ízekkel, kipróbálhatja a nagy kedvenceit együtt. 

Az viszont tény, hogy a parfé a tejszínes, tojásos alappal nem a legkalóriaszegényebb édességek táborát gazdagítja, ezért ha egy kicsit alakbarátabb verziót szeretnénk, a tejszínt kiválthatjuk joghurttal, vagy akár túróval is.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!