Parfét mindenkinek!

Dátum 2019. augusztus 09.

Ha valami jeges finomságot készítenénk nyáron, a parfé azért is jó választás, mert fagylaltgép nélkül is mennyei nyalánkságot varázsolhatunk az asztalra.

Otthon is könnyen elkészíthető

A sumérok a hegyekből hordták a havat és a jeget italaik hűtésére, nekünk azért már lényegesen könnyebb dolgunk van, hiszen a mélyhűtő segítségével otthon is könnyen belevághatunk a parfé-készítésbe. 

A természetben is megtalálható jeget már a kr. e. 11. században is  használták hűtésre. A legendák tanúsága szerint Nagy Sándor is jeges frissítővel jutalmazta katonáit.

Bár hiteles bizonyíték nem igazán van róla, de sokan a fagylalt megszületését Medici Katalin esküvőjéhez kötik.

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fagylalt és parfé közötti különbség

Noha a fagylalt és a parfé története párhuzamosan fejlődött, a két finomság mégsem ugyanaz. 

A parfé (parfait) francia eredetű szó, jelentése: tökéletes. Érdemes tudni, hogy a franciáknál azonban nemcsak a hűsítő édességet jelenti, hanem hideg előételt is értenek alatta. A tojással, tejszínnel készülő, izgalmas olajos magvakkal, különféle gyümölcsökkel, csokoládéval, és számos egyéb ízesítővel megbolondított parfék a világ sok részén igen közkedveltek.

Kezdetben a parfé és a fagylalt között alapvetően az volt a különbség, hogy a parféban mindenképpen volt tojás és tejszín. Napjainkban ez már nem pontosan így van, léteznek tojásmentes parfé receptek is. 

A parfé alapját gőz felett felvert, vagy sima főzött krém képezi, ebből lesz a hűtés, majd fagyasztás után maga a jeges desszert, a parfé. Az igazán könnyen elkészíthető édességek közé tartozik, kezdők is nyugodtan nekiállhatnak.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kezdők is bátran kísérletezhetnek

A legtöbb esetben érdemes már eleve abban a formában dolgozni az alapanyagokkal, melyben fagyasztani tervezzük a parfét.

A parfénál semmi más dolgunk nincs, mint a receptben megadott mennyiségű hozzávalókat összekeverni, majd lehűteni.

A parfé azért lehet isteni desszert azoknak is, akiknek még nincs túl nagy rutinjuk a konyhában, mert ha valaki elég bátor, elkezdhet játszani az ízekkel, kipróbálhatja a nagy kedvenceit együtt. 

Az viszont tény, hogy a parfé a tejszínes, tojásos alappal nem a legkalóriaszegényebb édességek táborát gazdagítja, ezért ha egy kicsit alakbarátabb verziót szeretnénk, a tejszínt kiválthatjuk joghurttal, vagy akár túróval is.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!