Tippek last minute befőzéshez
2019. október 03.Lecsúsztál nyáron a befőzésről? Nem probléma! Még az utolsó pillanatban is elcsíphetsz pár gyümölcsöt a befőzéshez.
Őszi gyümölcsök befőzéshez
Ha megnézzük az őszi szezonális gyümölcsök listáját, jócskán találhatunk rajta olyan alapanyagokat, amelyek egyszerűen befőttesüvegbe kívánkoznak. A nyár legcsodálatosabb napsugarai érlelték őket mézédesre, úgyhogy akár még a hozzáadott cukor mennyiségét is alaposan mérsékelhetjük, ha ezek közül a gyümölcsök közül választunk.
De nem csigáznánk tovább senkit, eláruljuk: a füge, a körte és a szőlő állnak mostani írásunk fókuszában.
Szőlő, füge
A szőlő igazi őszi gyümölcs. Lehet, hogy elsőre a bor jut róla az eszünkbe, de azért nem kell hanyagolnunk akkor sem, ha befőzésre kerül a sor. Kamrapolcunk éke lehet ez az igazi különlegesség, sőt, ha nagyon előrelátók szeretnénk lenni, még akár kiváló gasztro-ajándék is lehet egy izgalmas szőlőzseléből például. Ha egyszerűen csak tartósítani szeretnénk, tegyük el befőtt formájában, de akkor is bátran írjuk be a keresőbe a “szőlő” szót az oldalon, ha valami finom, szőlős süteményre vágyunk.
A füge már talán kicsit megosztóbb gyümölcs a szőlőnél, nem mindenki rajong érte. De ha van a családban, baráti társaságban füge-kedvelő, akkor érdemes ebben a gyümölcsben is gondolkodnunk, ha őszi befőzésre adjuk a fejünket. A füge egész jól megterem hazánkban, akár piacokon is elcsíphetünk egy jó adagot. A füge szeret párban járni, jól társíthatók hozzá az izgalmasabb fűszerek is. És az előző bekezdésben említett szőlőhöz hasonlóan a süteményeket is különlegessé varázsolhatja, érdemes tenni vele egy próbát. Vagy többet.
Körte fűszerezve
A körtéről már korábbi cikkünkben áradoztunk, de ha last minute befőzésről van szó, semmiképpen nem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Ha valakinek túl édes lenne, nyugodtan vegyíthetjük egy kis almával, együtt tökéletes ízharmóniát alkotnak. De jó barátja ő is a fűszereknek, jól áll neki a fahéj, a gyömbér, a vanília is.
Fedezzük fel a természet utolsó őszi gyümölcs-kincseit és zárjuk üvegbe a napfényt!
Kapcsolódó cikkek
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!