Tippek last minute befőzéshez
Lecsúsztál nyáron a befőzésről? Nem probléma! Még az utolsó pillanatban is elcsíphetsz pár gyümölcsöt a befőzéshez.
Őszi gyümölcsök befőzéshez
Ha megnézzük az őszi szezonális gyümölcsök listáját, jócskán találhatunk rajta olyan alapanyagokat, amelyek egyszerűen befőttesüvegbe kívánkoznak. A nyár legcsodálatosabb napsugarai érlelték őket mézédesre, úgyhogy akár még a hozzáadott cukor mennyiségét is alaposan mérsékelhetjük, ha ezek közül a gyümölcsök közül választunk.
De nem csigáznánk tovább senkit, eláruljuk: a füge, a körte és a szőlő állnak mostani írásunk fókuszában.
Szőlő, füge
A szőlő igazi őszi gyümölcs. Lehet, hogy elsőre a bor jut róla az eszünkbe, de azért nem kell hanyagolnunk akkor sem, ha befőzésre kerül a sor. Kamrapolcunk éke lehet ez az igazi különlegesség, sőt, ha nagyon előrelátók szeretnénk lenni, még akár kiváló gasztro-ajándék is lehet egy izgalmas szőlőzseléből például. Ha egyszerűen csak tartósítani szeretnénk, tegyük el befőtt formájában, de akkor is bátran írjuk be a keresőbe a “szőlő” szót az oldalon, ha valami finom, szőlős süteményre vágyunk.
A füge már talán kicsit megosztóbb gyümölcs a szőlőnél, nem mindenki rajong érte. De ha van a családban, baráti társaságban füge-kedvelő, akkor érdemes ebben a gyümölcsben is gondolkodnunk, ha őszi befőzésre adjuk a fejünket. A füge egész jól megterem hazánkban, akár piacokon is elcsíphetünk egy jó adagot. A füge szeret párban járni, jól társíthatók hozzá az izgalmasabb fűszerek is. És az előző bekezdésben említett szőlőhöz hasonlóan a süteményeket is különlegessé varázsolhatja, érdemes tenni vele egy próbát. Vagy többet.
Körte fűszerezve
A körtéről már korábbi cikkünkben áradoztunk, de ha last minute befőzésről van szó, semmiképpen nem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Ha valakinek túl édes lenne, nyugodtan vegyíthetjük egy kis almával, együtt tökéletes ízharmóniát alkotnak. De jó barátja ő is a fűszereknek, jól áll neki a fahéj, a gyömbér, a vanília is.
Fedezzük fel a természet utolsó őszi gyümölcs-kincseit és zárjuk üvegbe a napfényt!
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
