Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Szilveszteri rakéták

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 18 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 18 darab elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
1 csapott teáskanál cukor
1 púpos teáskanál só
3 evőkanál olaj
250 ml langyos víz

Töltelékhez:

265 g csicseriborsó (lecsepegtetve)
600 g darált hús
1 darab tojás (közepes méretű)
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál mustár
1 teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
4 evőkanál zsemlemorzsa

Ezenkívül:

300 g sajt (pl. Gouda) vastag szeletekre vágva
kevés búzaliszt
kb. 18 darab hosszú hurkapálcika

Kenéshez:

1 darab tojás (közepes méretű)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Szilveszteri rakéták hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg az szemmel láthatóan megnő (kb. 40-50 perc).

Közben a sajtból 18 nyilat vágunk a díszítéshez. A sajtmaradékot apróra szeleteljük. A csicseriborsót lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)

A töltelékhez a csicseriborsót, a darált húst, a sajtmaradékot és többi hozzávalót összekeverjük. A masszából enyhén lisztezett munkafelületen 18 db, egyenként kb. 14 cm hosszú hengert formázunk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelület átgyúrjuk, és kb. 45 x 40 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta hosszabbik oldalát 18 egyenlő részre osztjuk, és hosszában csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat a darált húsos rudak köré csavarjuk. A tekercseket varrattal lefelé a tepsibe helyezzük és hurkapálcikával hosszában átszúrjuk. A pálcika kb. 3 cm-rel érjen túl a rúdon. A tojást felverjük és megkenjük vele a tekercseket, majd 10 percig újra kelni hagyjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült süteményt sütőpapírral együtt, sütőrácsra húzzuk. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

A Szilveszteri rakéták szilveszteri sütemény tálalása előtt a sajtnyilakat szúrjuk rá a pálcika hegyére.

Tippek:

A sajtnyilak nélkül a Szilveszteri rakéták sütemény lefagyasztható. Ekkor fogyasztás előtt engedjük fel szobahőmérsékleten, majd kb. 5 percig süssük át.
A garam masala fűszerkeverék curryvel is helyettesíthető.
a Szilveszteri rakéták különleges látványt nyújtanak az ünnepre terített asztalon.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 0-20 perc között
43 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
50 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!