Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Karácsonyi fatörzstorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Piskótatekercs:

9 tojás
9 púpozott ek liszt
9 púpozott ek cukor
6 ek víz
1 citrom leve és reszelt héja

A piskóta locsolásához:

0,5 dl rum
1,5 dl eszpresszókávé
cukor

Krémhez:

2 tojássárgája
2 evőkanál porcukor
1,5 dl presszókávé
2-3 evőkanál rum
5 dkg durvára vágott dió

Krémhez:

25 dkg vaj (nem margarin!)
25 dkg porcukor
1 egész tojás
1 narancs leve és reszelt héja
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Piskótatekercs:
9 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a vízzel. A fehérjéket habbá verjük, lazán beleforgatjuk a tojássárgás krémbe, majd apránként hozzáadjuk a citromhéjat, citrom szűrt levét és a sütőporos lisztet.
Nagyméretű, zsírozott-lisztezett tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 10 perc)
A sütőből kivéve nedves konyharuhára borítjuk, a leendő tekercs két végéből 5-5 cm-es darabot levágunk és félreteszünk. A piskóta többi részét feltekerjük a konyharuhába, így hagyjuk kihűlni.
Az első adag krémhez a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a kávét gőz fölött, habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd belemorzsoljuk a félretett tésztavégeket, végül hozzákeverjük a rumot és a diót.
A második adag krémet szintén gőz fölött besűrítjük, ha kihűlt ebből 2 púpozott evőkanálnyit az előbbi töltelékhez keverünk, a többihez hozzáadjuk a frissen facsart narancs szűrt levét és reszelt héját.
A kihűlt piskótát deszkán óvatosan kiterítjük és a belső felét közvetlenül töltés előtt 1,5 dl eszpesszó kávéval és fél dl rummal elkevert ízlés szerinti mennyiségű cukorral meglocsoljuk, a tésztával dúsított krémet a piskótára kenjük és szorosan feltekerjük.
A másik krémmel a rudat bevonjuk, és villával hosszában görbe vonalakat húzunk rá.
A két végéből 5-5 cm-t levágunk és a fatörzs mellé helyezzük.
Fenyőággal, aszparágusszal vagy más örökzölddel díszítjük.
Karácsonyi fatörzstorta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
71 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!