Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Angol karácsonyi torta (gyümölcskenyér)

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

A tortához:

220 g vaj (puha)
220 g sötét lágy nádcukor (mucovado cukor)
1 tk vanília kivonat
1 tk. mandula aroma
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
4 db tojás
240 g liszt
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
75 g durvára vágott mandula
700 g vegyes aszalt gyümölcs (mazsola,koktélcseresznye,kandírozott citromhéj...)
5 ek. rum

A díszítéshez:

5 ek. sima sárgabarack lekvár
500 g fondant
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Az aszalt gyümölcsöket vízbe vagy rumba beáztatjuk néhány órára vagy egy egész éjszakára és leszűrjük.
Egy kapcsos sütőformát (kb. 21 cm átmérőjű) kivajazunk és kibéleljük az alját és az oldalát sütőpapírral, úgy, hogy kb. 5 cm-rel túllógjon a forma oldalán. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. A sütő aljába egy vízzel telt tepsit teszünk.

Elkészítés

A vajat egy nagy tálban habosra keverjük, egy kézi robotgéppel, a cukorral. Hozzáadjuk a kivonatot és az aromát, valamint a reszelt citrushéjakat, és azokat is alaposan összekeverjük. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, mindegyiket legalább fél percig keverjük.
Egy másik tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a fűszerkeveréket és a vajas-tojásos masszához adjuk, alacsony fordulatszámon addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Egy fakanállal vagy egy spatulával összedolgozzuk a mandulával és a gyümölcsökkel, majd a tésztát a formába kaparjuk és elsimítjuk a tetejét. Sütőbe toljuk és 2 1/2 - 2 3/4 órán át sütjük. Ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki kivesszük a sütőből és meglocsoljuk a rummal majd rácsra téve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A díszítéshez a tortát a tetejére állítjuk, hogy a teljesen sima fele legyen felül. Egy ecset segítségével megkenjük baracklekvárral. A marcipánt egy porcukrozott felületen kinyújtjuk akkorára, hogy be tudjuk fedni a tortát. Szépen a felületére simítjuk, úgy, hogy ne legyenek a felületén légbuborékok. A felesleges porcukrot egy ecsettel lesöpörjük. Ugyanígy járunk el a fondant-nal is. A maradék cukormázból karácsonyi sütemény kiszúrókkal néhány díszt készítünk, alsó felüket megnedvesítjük és a torta tetejére helyezzük. Amint a máz kissé kiszárad tálalható.

Tálalás

Kb. 12 kiadós és fantasztikusan finom szelet lesz belőle.

Tárolás

Nagyon szaftos sütemény, hűvös helyen sokáig eláll.

Alternatív elkészítés

A sütőbe helyezett vízzel telt tepsire azért van szükség, hogy még nedvesebb legyen ne száradjon ki.
Hagyományosan a tortát fogyasztás előtt 3 héttel elkészítik, és díszítés nélkül érlelik. Ehhez dekorálás nélkül becsomagoljuk a tortát sütőpapírba majd alufóliába és néhány naponta kevés rummal "megitatjuk", hogy ne veszítse el a nedvességét, ugyanakkor figyeljünk rá, hogy ne áztassuk el.
Angol karácsonyi torta (gyümölcskenyér)

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!