Angol karácsonyi torta (gyümölcskenyér)
Hozzávalók
A tortához:
A díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés
Egy kapcsos sütőformát (kb. 21 cm átmérőjű) kivajazunk és kibéleljük az alját és az oldalát sütőpapírral, úgy, hogy kb. 5 cm-rel túllógjon a forma oldalán. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. A sütő aljába egy vízzel telt tepsit teszünk.
Elkészítés
Egy másik tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a fűszerkeveréket és a vajas-tojásos masszához adjuk, alacsony fordulatszámon addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Egy fakanállal vagy egy spatulával összedolgozzuk a mandulával és a gyümölcsökkel, majd a tésztát a formába kaparjuk és elsimítjuk a tetejét. Sütőbe toljuk és 2 1/2 - 2 3/4 órán át sütjük. Ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki kivesszük a sütőből és meglocsoljuk a rummal majd rácsra téve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A díszítéshez a tortát a tetejére állítjuk, hogy a teljesen sima fele legyen felül. Egy ecset segítségével megkenjük baracklekvárral. A marcipánt egy porcukrozott felületen kinyújtjuk akkorára, hogy be tudjuk fedni a tortát. Szépen a felületére simítjuk, úgy, hogy ne legyenek a felületén légbuborékok. A felesleges porcukrot egy ecsettel lesöpörjük. Ugyanígy járunk el a fondant-nal is. A maradék cukormázból karácsonyi sütemény kiszúrókkal néhány díszt készítünk, alsó felüket megnedvesítjük és a torta tetejére helyezzük. Amint a máz kissé kiszárad tálalható.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés
Hagyományosan a tortát fogyasztás előtt 3 héttel elkészítik, és díszítés nélkül érlelik. Ehhez dekorálás nélkül becsomagoljuk a tortát sütőpapírba majd alufóliába és néhány naponta kevés rummal "megitatjuk", hogy ne veszítse el a nedvességét, ugyanakkor figyeljünk rá, hogy ne áztassuk el.
Angol karácsonyi torta (gyümölcskenyér)
Hozzávalók
A tortához:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Egy kapcsos sütőformát (kb. 21 cm átmérőjű) kivajazunk és kibéleljük az alját és az oldalát sütőpapírral, úgy, hogy kb. 5 cm-rel túllógjon a forma oldalán. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. A sütő aljába egy vízzel telt tepsit teszünk.
Elkészítés
Egy másik tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a fűszerkeveréket és a vajas-tojásos masszához adjuk, alacsony fordulatszámon addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Egy fakanállal vagy egy spatulával összedolgozzuk a mandulával és a gyümölcsökkel, majd a tésztát a formába kaparjuk és elsimítjuk a tetejét. Sütőbe toljuk és 2 1/2 - 2 3/4 órán át sütjük. Ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki kivesszük a sütőből és meglocsoljuk a rummal majd rácsra téve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A díszítéshez a tortát a tetejére állítjuk, hogy a teljesen sima fele legyen felül. Egy ecset segítségével megkenjük baracklekvárral. A marcipánt egy porcukrozott felületen kinyújtjuk akkorára, hogy be tudjuk fedni a tortát. Szépen a felületére simítjuk, úgy, hogy ne legyenek a felületén légbuborékok. A felesleges porcukrot egy ecsettel lesöpörjük. Ugyanígy járunk el a fondant-nal is. A maradék cukormázból karácsonyi sütemény kiszúrókkal néhány díszt készítünk, alsó felüket megnedvesítjük és a torta tetejére helyezzük. Amint a máz kissé kiszárad tálalható.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés
Hagyományosan a tortát fogyasztás előtt 3 héttel elkészítik, és díszítés nélkül érlelik. Ehhez dekorálás nélkül becsomagoljuk a tortát sütőpapírba majd alufóliába és néhány naponta kevés rummal "megitatjuk", hogy ne veszítse el a nedvességét, ugyanakkor figyeljünk rá, hogy ne áztassuk el.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?