Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Birsalmás pite

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Töltelékhez:

1 ½ kg birsalma
100 ml víz
80 g cukor
1 teáskanál fahéj

Tésztához:

400 g búzaliszt
60 g cukor
2 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
150 g lágy vaj vagy margarin

Ezenkívül:

1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
100 g szeletelt mandula vagy mandulaforgács
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Töltelék:
A birsalmát kendővel szárazon ledörzsöljük, hogy „szőrtelenítsük”. A birsalmát megmossuk, negyedeljük, meghámozzuk, kimagozzuk, és ferdén szeletekre vágjuk. A birsalmaszeleteket a vízzel, a cukorral, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal edényben alkalmankénti kevergetés közben, közepes tűzön kb. 10-15 perc alatt megpároljuk. A birsalmát, ha szükséges szűrőn lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni.
A tepsit (kb. 35 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává dolgozzuk. Kézzel átgyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (kb. 35x25 cm), és a sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, majd elosztjuk rajta a tölteléket. A maradék tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk és a sodrófa segítségével a töltelékre rakjuk, majd kézzel kissé megnyomkodjuk.
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tészta tetejét megkenjük. Rászórjuk a mandulát, és a tepsit a sütő középső részében lévő rácsra tesszük.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

A süteményt a tepsiben rácson hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint tálalás előtt porcukorral meghintjük.

Tipp:

Ha a süteményt almával készítenénk el, akkor a gyümölcsöt csak kb. 5 percig kell párolni.
Birsalmás pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
47 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
1 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!