Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Bukta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Bukta

50 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
0,5 dkg só
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 db tojás

Töltelék:

3 dl tej
10 dkg porcukor

Továbbá:

meggylekvár
cseresznye lekvár
eperlekvár
szilvalekvár
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A sütőt kelesztőgépnek használjuk, kb.: 50 C-ra előmelegítjük.

Elkészítés

A lisztet az előmelegített sütőben kissé meglangyosítjuk. Ha a liszt már langyos az élesztőt a porcukor egyharmadával "kissé megizzasztjuk", épp csak addig kevergetjük, amíg el nem kezd egy kicsit folyni az élesztő, nem szabad túl sokáig csinálni, mert elpusztulnak az élesztő gombák!
Egy lábasban a tejet kéz melegre langyosítjuk, max. 45 C-ig! A felét az élesztőre öntjük, s kissé elkeverjük. A liszt közepébe egy mélyedést készítünk, ide öntjük be az élesztős tejet, kevés lisztet húzunk rá, s letakarva visszatesszük a kelesztőnek használt sütőnkbe!
Kb.: 5-10 percig érni hagyjuk.
Közben a maradék tejbe rakjuk a sót, a maradék porcukrot, a citromhéjat, vaníliás cukrot, tojássárgáját és a vajat. Folyamatosan kavargatva összedolgozzuk.
Mikor a kovász elkészült (megrepedezett a liszt a tetején, valamint megnőtt a térfogata) ráöntjük a tejes keveréket és lágy, hólyagosra gyúrjuk a tésztánkat.
Ha kész az edény alját kissé megszórjuk liszttel, belehelyezzük a tésztát és megkenjük olajjal a tetejét. Konyharuhával lefedve visszatesszük kelni, ez kb.: 20 percet vesz igénybe.
Majd "átszellőztetjük", áthajtogatjuk mind a négy oldalát, újra leszórjuk liszttel a tálat, a tésztát pedig megkenjük olajjal, lefedjük és újra 20 percig kelesztjük.
Ha ismét szép pufi lett, lisztezett nyújtófára borítjuk és kb.: fél cm vastagságúra kinyújtjuk.
Tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk a tésztánkat.
Megtölthetjük vanília krémmel, valamint különböző lekvárokkal! A két oldalsó (rövidebb) tészta részt kissé visszahajtjuk (hogy még véletlenül se folyjon ki belőle a töltelék!), majd a hosszabbik oldalánál feltekerve behajtjuk, úgy hogy szép kis buktaformákat kapjunk. 15 percre visszatesszük pihenni, majd közepes lángon készre sütjük.

Tálalás

Kb.: 15 db nagyobb és 40 db mini buktára elég ez a tészta mennyiség!

Tárolás

Folpack-kal lefedve hűtőben tároljuk.

Alternatív elkészítés

Akkor készülnek el, ha szép aranybarna lesz a felületük!
Bukta Bukta Bukta Bukta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!