
Kakaós fonott kerek kalács


Hozzávalók
Kakaós fonott kerek kalács
Elkészítés
Elkészítés
A liszteket egy tálba szitáljuk.
Beleöntjük a felfutott élesztőt, a 2 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a kakaóport, a tojássárgáját, a margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kb. 1 cm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy kinyújtott tésztát 4 csíkra vágjuk, henger alakúra sodorjuk.
2-2 hengert kettős kereszt alakban egymásra tesszük.
Az alul kijövő rudakat az óramutató járásával ellentétes irányban a mellettük lévő rúdon átemeljük.
Aztán megint az alul kijövő rudakat az óramutató járásával megegyező irányban a mellettük lévőn átemeljük.
A kilógó végeket a fonat alá dugdossuk.
A maradék darab tésztával is megcsináljuk, így két kerek kalácsunk lesz.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük olvasztott margarinnal.
Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben 170 fokon 35 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve tejjel lekenjük és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
Tálalás
2 kalács lesz ebből az adagból.
Tárolás
Alternatív elkészítés



Kakaós fonott kerek kalács
Hozzávalók
Kakaós fonott kerek kalács
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A liszteket egy tálba szitáljuk.
Beleöntjük a felfutott élesztőt, a 2 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a kakaóport, a tojássárgáját, a margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kb. 1 cm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy kinyújtott tésztát 4 csíkra vágjuk, henger alakúra sodorjuk.
2-2 hengert kettős kereszt alakban egymásra tesszük.
Az alul kijövő rudakat az óramutató járásával ellentétes irányban a mellettük lévő rúdon átemeljük.
Aztán megint az alul kijövő rudakat az óramutató járásával megegyező irányban a mellettük lévőn átemeljük.
A kilógó végeket a fonat alá dugdossuk.
A maradék darab tésztával is megcsináljuk, így két kerek kalácsunk lesz.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük olvasztott margarinnal.
Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben 170 fokon 35 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve tejjel lekenjük és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
Tálalás
2 kalács lesz ebből az adagból.
Tárolás
Alternatív elkészítés


Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?